Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prymula: Kritické dva týdny, covid napadá seniory, přibývá hospitalizací

  8:00aktualizováno  10:32
Křivka počtu nakažených i hospitalizovaných s nemocí covid-19 roste. Stejně tak i zemřelých. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly růst bude pokračovat ještě 10 dnů až dva týdny. Rostoucí tlak na zdravotní systém se projevuje „nárůstem zásahu zranitelných skupin obyvatel“. „To je něco, co jsme na jaře neměli," podotkl.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek sdělil, že oproti jaru prudce přibývá nemocných mezi seniory, kteří častěji potřebují být hospitalizováni.

„V posledních dvou týdnech, hlavně v tom posledním, pozorujeme opravdu velký nárůst pozitivně diagnostikovaných seniorů. V některých regionech z velkých sociálních a sociálně zdravotnických zařízení. To je samozřejmě záruka budoucího tlaku na nemocniční systém,“ varoval Dušek.

„Při kontrole aktuální klastrů sociálních zařízení, je jich zaznamenáno více než sto patnáct nových. Když se sečtou, tak mají po letech čtyřicet dva tisíc pozitivně diagnostikovaných seniorů, což jsou ale v podstatě jen sociální zařízení, nikoliv ti zranitelní obyvatelé, kteří se nakazili i v běžném životě,“ vysvětlil zjednodušeně Dušek aktuální čísla.

„Velkým problémem je pozitivní zdravotnický personál. Nakažených zdravotníků evidujeme přes 6 200,“ dodal ředitel zdravotnických statistik Dušek. Z toho je 1 300 lékařů a 2 700 zdravotních sester.

Celkem je v nemocnicích 3 002 infikovaných covidem, z toho 479 na jednotkách intenzívní péče, sdělil předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče Vladimír Černý.

Lékař také upozornil na to, že zabránit úmrtí u pacientů, kteří mají nemoc covid-19, není vždycky možné. “Jako to platí i u ostatních jiných infekčních onemocnění, nelze bohužel u mnoha pacientů smrti ani přes maximální nastavenou léčbu zabránit. Rozhodně smrt pacienta na covid není důsledkem selhání systému nebo jednotlivce. Jediným možným a nejúčinnějším způsobem prevence počtu úmrtí na covid je ochrana rizikových skupin a lidí,“ dodal Černý.

Shrnutí podle Černého:

  • Počet pacientů, zátěž nemocnic a smrtnost bude stoupat.
  • Kapacita systému lůžkové a intenzivní péče je schopna dostatečného navýšení, ale za cenu dočasného pozastavení “odkladné” péče.
  • Od pondělí začíná fungovat operativní Národní dispečink lůžkové kapacity ČR.
  • Jedinou cestou snížení smrtnosti jsou postupy ochrany rizikových skupin.

Černý ubezpečil, že Česku nehrozí kolaps lůžkové péče, jakkoliv zemi čeká několik těžkých týdnů, a to ve smyslu vysoké zátěže personálu, výskytu situací, na něž systém nikdy nebyl zvyklý, rozhodování co lze odložit a co již nikoliv a možného zvýšeného výskytu komplikací.

Nejvíc nemocných je v Praze

Prymula řekl, že zatím nechystá vyčlenit otevírací hodiny v obchodech s potravinami a drogeriích pro seniory jako na jaře. Bylo složité a jeho přínos nebyl velký, řada seniorů stejně nakupovala i později, řekl ministr. Prymula slíbil zlepšit také komunikaci, pravidelně bude mluvit k národu třikrát týdně. Rovněž zveřejní více dat.

Graf

Nejvíc nemocných je v Praze a nejzatíženější nemocnicí pacienty s covidem je pražská Fakultní nemocnice Motol. Na druhém místě je Nemocnice Uherské Hradiště, následují fakultní nemocnice v Brně a Plzni. Pátá je Thomayerova nemocnice Praha.

„Ke čtvrtečnímu dni bylo 9 721 případů pozitivních a provedlo se 34 619 testů. Průměr denních přírůstků je 6 894. Počet testů stoupl za poslední měsíc prakticky na dvojnásobek,“ vypočítala hlavní hygienička Česka Jarmila Rážová.

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR

Prymula také připomněl, že jsou i pozitivní zprávy, kdy jsou rekordní počty provedených testů, které se blíží hranici 35 tisíc, jak řekla Rážová. Stejně tak se zvyšuje počet vytrasovaných lidí.

„Ti, co budou pozitivně testováni, by měli využívat sebetrasování a elektronické formuláře s údaji o kontaktech. Výrazně to zrychluje celý proces dalšího trasování. ERoušku si po výzvě stáhlo skoro půl milionu lidí, což proces také výrazně urychlí,“ řekla s poděkováním veřejnosti Rážová.

Polní nemocnice Letňany

„Nemocnice v Letňanech bude na bázi dvou polních nemocnic, u kterých je využíván jejich personál. To znamená, že jsou lidé, kteří jsou rozprostřeni ve zdravotnictví a mají své kontrakty s armádou. V případě, že bude tato nemocnice zmobilizována, tak tam odcházejí,“ dodal Prymula. Postavení nemocnice neznamená, že by se do ní automaticky převezli někteří pacienti, ale je v záloze.

Od březnového začátku epidemie koronaviru se v Česku nakazilo téměř 150 tisíc lidí a zemřelo 1 230 pacientů. Nejvyšší denní nárůst, o 63 mrtvých, přibyl do statistik v pondělí. Podle počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden je země už na čtvrtém místě ve světě, ve středu byla sedmá. 

Uzdravených přibývají stovky, ale nakažených i padesátkrát víc. Ve čtvrtek 9721

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu výstaviště Letňany. Lůžek bude 500 a jejich výstavbu zajistí armáda, oznámil šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček. 

Kromě lůžek je u pacientů zásadní kvalifikovaný personál sester a lékařů. Potřeba jsou odborníci na intenzivní péči nebo anesteziologové. „Tímto tempem budeme mít za měsíc přes 40 tisíc nakažených zdravotníků, to je katastrofální,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

58 hodin v kuse. Nigerijský šampion se snaží překonat šachový rekord

20. dubna 2024  10:50

Nigerijský šachový šampion Tunde Onakoya má v plánu překonat světový rekord v nejdelším šachovém...

Před týdnem letní rekordy, dnes čerstvý sníh i mráz. Vrátila se zima

20. dubna 2024  8:24,  aktualizováno  10:49

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Na horách do rána napadlo pět až 20 centimetrů sněhu, na...

Rovné odměňování mužů a žen se odkládá. Resort nestihl opatření připravit

20. dubna 2024  9:40

Ministerstvo práce zatím nepředloží návrh zákonných opatření na podporu rovného odměňování mužů a...

Po nehodě na Strakonické našli hasiči ve shořelém autě mrtvého člověka

20. dubna 2024  9:36

Řidič automobilu zemřel v noci na sobotu při nehodě v pražské Strakonické ulici. Vůz vyjel mimo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...