×

Další video: „Kniha Spiknutí vyvrací příběh hospitalizace Miloše Zemana. Šlo o plán za účelem provedení ústavního puče. Režisérem byl šéf BIS Koudelka.“ – Luboš Procházka a Radim Panenka

Countdown
Zrušit
×

„Do konce roku může být uzavřena polovina hotelů. Z toho, co se děje, nemohou vinit nikoho. Jsem ale optimista, lidé cestovat nepřestanou.“ – podotýká prezident asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací ČR, o současném dění, druhé vlně onemocnění COVID-19 a dalším vývoji. Přežijí podle něj hotely a restaurace v Česku? Jak hodnotí pomoc vlády? A jaké kroky asociace podniká, aby těmto zařízením pomohla dnešní v těžké době?

 

Pandemie nemoci covid-19 a s ní spojená vládní opatření se stala zkouškou všech odvětví služeb. Na zmrazení ekonomik je zvlášť citlivá oblast pohostinství, hotelnictví a cestovního ruchu. Nezbývá než doufat, že touha lidí cestovat a vyjít si jen tak na oběd a večeři v lidech zůstane. „Já jsem optimistický od přírody, snažím se být optimistou i v těchto časech. Pro cestovní ruch to nakonec dopadne dobře, protože lidé cestovat nepřestanou. Myslím, že hotely a restaurace nemohou to, co se děje, dávat za vinu nikomu. To je prostě situace, která tady momentálně je.“ – konstatuje úvodem Václav Stárek.

Hotely a restaurace podle něj samozřejmě zásadním způsobem trpí. „Jde nám o to, abychom je udrželi do doby, kdy budou znovu potřeba. A abychom neztratili budoucí příležitosti tento byznys obnovit.“ – dodává Stárek. Praha byla dle jeho slov zasažena nejvíce. Logicky, protože tvořila šedesát procent celkového cestovního ruchu v naší zemi, a to převážně z řad zahraničních turistů. Jsou to tedy hotely, které zejména zcela ztratily svou klientelu. 

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

A kolik restovací a hotelů podle něj nepřežije? „Hodně je třeba rozlišovat mezi regiony. Praha je momentálně opět nejzasaženější. Když jsme dělali v červnu průzkum, tak 30 procent zařízení zůstalo zavřeno. V září jsme průzkum zopakovali, už jich bylo jen 10 procent. 37 procent jich nyní uvažuje znovu o uzavření. Do konce roku tak může být polovina hotelů uzavřena.“ – podotýká Václav Stárek.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

vaclav-starekhotelnictvicestovni-ruchkoronaviruscovid-19krachzavrene-hotelyrestauracekarantena
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.