Eduard Bass: Úvahy zkušeného iluzionisty. Vzpomínka na herecké mistrovství Rudolfa Hrušínského

16. říjen 2020

Před 100 lety, 17. října 1920, se narodil Rudolf Hrušínský. Výročí na Vltavě připomínáme archivním snímkem z roku 1978, na kterém herec čte Bassovu povídku z knihy Lidé z maringotek. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Hrušínský
Připravila: Jitka Železná
Natočeno: v roce 1978

Eduard Schmidt (1888–1946) se měl stát váženým nástupcem u firmy v Praze Hostivaři, ale láska k divadlu a kabaretu způsobila, že výuční list byl zapomenut a objevil se zpěvák a recitátor, novinář a spolupracovník proslulé Červené Sedmy Eduard Bass. Zde se také plně projevila Bassova pohotovost, umění improvizace na dané téma, vtipně, přesně a ostře reagovat na události a jevy společenského života.

Když byl za okupace donucen opustit novinářskou práci, obrátil se k tématu na první pohled exotickému – k cirkusu. Avšak ani v kronice Cirkus Humberto, ani v knize povídek Lidé z maringotek nebyl Bass okouzleným a udiveným divákem, kterému oči přecházejí z lesku a třpytu manéže, směřoval spíše za kulisy tohoto výjimečného světa. Na každé stránce se přesvědčujeme, jak dokázal vykreslit a postihnout lidské typy i profese. V Úvahách zkušeného iluzionisty se pak mistrovství spisovatelské propojuje ještě s uměním interpretačním. Na archivním snímku z roku 1978 čte Bassovu povídku Rudolf Hrušínský. Od hercova narození uplyne 17. října 100 let.

Spustit audio