Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Uživatelské manuály k novým automobilům jsou delší než slavné knihy

Ondřej Mára
Diskuze (29)

Uživatelské manuály, které obvykle zabírají pořádný kus místa ve schránce před spolujezdcem, jsou užitečným pomocníkem kutilů. Pokud byste je ale chtěli přečíst celé, strávíte u nich až neuvěřitelné množství času.

Pokud patříte ke stále menší skupince lidí, kteří jsou schopni a ochotni udělat si na svém autě něco svépomocí, pak je pro vás uživatelský manuál jistě skvělým pomocníkem. Většina z nás přitom hledá pouze odpovědi na konkrétní problémy, jako je výměna prasklé žárovky, pojistky či rezervy.

Napadlo vás ale někdy, kolik času byste strávili čtením celého uživatelského manuálu u nových automobilů? Odpověď na tuto otázku se rozhodli najít lidé z Bristol Street Motors, kteří udělali velký průzkum nejen mezi automobilkami, ale také mezi řidiči.

Z jejich výzkumu přitom vyplynulo, že uživatelskou příručku před první jízdou ignorovalo okolo 60 % řidičů. Stále větší procento lidí totiž preferuje získávání informací prostřednictvím internetu, z videí na YouTube, od přátel nebo rodiny.

Celý uživatelský manuál svého automobilu si pak údajně pročetlo okolo 29 procent dotázaných, což je ale možná až překvapivě vysoké číslo. Vzhledem k používání stále většího množství sofistikovaných technologií se totiž manuály stávají tak obsáhlé, že se mohou směle poměřovat se slavnými knihami.

Když se pak autoři studie zaměřili na uživatelské manuály 30 nejpopulárnějších modelů na britském trhu, zjistili, že průměrný člověk bude číst uživatelský manuál k Audi A3 cca 11 hodin a 45 minut. Jen pro srovnání – přečíst knihu Harry Potter a princ dvojí krve by stejnému průměrnému čtenáři trvalo zhruba 11 hodin a 50 minut.

Přes 10 hodin čtení ale strávíte i u čtení manuálu k Seatu Ibiza (10 hodin a 56 minut), Mercedes-Benz třídy C (10 hodin 42 minut) nebo Mercedes-Benz třídy A (10 hodin 4 minuty). U knihy Pán prstenů: Dvě věže byste přitom strávili okolo 10 hodin a 56 minut.

Na druhé straně tabulky pak najdeme Citroen C3 (4 hodiny a 33 minut), Ford Mondeo (4 hodiny a 44 minut) nebo Mini Cooper (5 hodin a 1 minuta). Jako srovnání pak Bristol Street Motors jmenuje knihu Harry Potter a Kámen mudrců, jejíž přečtení by mělo zabrat cca 5 hodin a 23 minut.

Na závěr pak výzkum zmiňuje, že průměrný člověk vlastní za život okolo osmi automobilů. Pokud by se tedy pokusil přečíst všechny jejich manuály, zabralo by mu to v průměru něco okolo 2 dnů, 2 hodin a 19 minut.

Ondřej Mára
Diskuze (29)

Doporučujeme

2. 2. 2021 20:20
Rady a manuály
Díky moc za suprové rady a manuály, které jste tady všichni napostovali :-) My jsme si nedávno hledali také jeden takový návod a vůbec jsme nevěděli, kde si ho sehnat... Naštěstí existují stránky jako je třeba tato - https://www.bezvarady.eu/ , kde toho mají opravdu habaděj a tak se člověk skoro nikdy nemůže ztratit :-)
18. 10. 2020 11:40
Re: Návody čtu pečlivě a člověk občas narazí na zajímavosti
Nikde nic. Do návodu dávají pouze informaci, že lze nouzově dolít maximálně 0,5 L oleje určité specifikace.
Avatar - Blue Sun
17. 10. 2020 19:14
Re: Návody čtu pečlivě a člověk občas narazí na zajímavosti
Není informace o oleji napsaná na štítku s tlakem pneumatik? Dřív to tak běžně bývalo, aspoň u francouzských aut.
17. 10. 2020 16:20
Re: Něco na tom bude....
Já měním častěji. No a kvalitní náhrada stojí méně než čtvrtinu (350 Kč za sadu včetně náhradní gumičky).
Kvalita stírání hodně závisí na tom, jaké je zakřivení skla a jak jsou stěrače dlouhé.
Já mám na jednom autě hodně dlouhý (650 mm) a ten už jako nový neměl na vzdáleném konci dostatečný přítlak. Takhle dlouhý stěrač by už prostě potřeboval klasickou ramínkovou konstrukci, ale to dnes není v módě.
Avatar - palix
17. 10. 2020 16:07
Re: cudne
Aj moja Mazda 3 - 2017 mala len takú tenkú brožúrku a manuál bol / je na internete v PDF, alebo v aplikácii v mobile. Dnes nie je potrebné použiť zbytočne tony papiera na tlač manuálov, ktoré 90% vodičov ani neprečíta.
Známa kúpila nedávno 8 ročné BMW. Bol tam manuál, ktorý vyzeral akoby nebol nikdy otvorený. Zrejme ani nebol.