V USA zatkli mexického exministra obrany kvůli obchodu s drogami

Horizont ČT24: Měl vést boj s drogovými kartely, místo toho zřejmě jeden z nich chránil (zdroj: ČT24)

Americká policie zatkla v Los Angeles mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, informovala v noci na pátek agentura AP. Podle ní je dvaasedmdesátiletý penzionovaný generál obviněn z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Těchto skutků se podle vyšetřovatelů dopustil jako ministr předchozí vlády.

Cienfuegos vedl jako šéf resortu obrany v letech 2012 až 2018 boj s drogovými kartely v Mexiku, byl tudíž jedním z klíčových lidí v této snaze Mexika a jeho spojenců.

Podle obžaloby využil svou moc a chránil jeden z kartelů, přičemž směroval operace bezpečnostních složek proti konkurenčním skupinám, nebo varoval členy kartelu před americkými bezpečnostními operacemi, přiblížila agentura Reuters. AP podotkla, že podle obžaloby pomohl pašovat do USA tisíce kilogramů kokainu, heroinu, metamfetaminu (pervitinu) a marihuany.

Cienfuegos není jediný představitel mexické vlády, který se v tomto konfliktu zřejmě dopustil trestných činů. Loni byl například v Texasu zadržen mexický exministr veřejné bezpečnosti Genaro Garcia Luna, rovněž člen vlády předchozího prezidenta Felipeho Calderóna. Luna v USA čelí obvinění z přijetí milionů dolarů od drogového kartelu Sinaloa, který léta vedl Joaquín Guzmán, zvaný El Chapo (Prcek), odsouzený loni v New Yorku na doživotí za pašování drog do USA a plánování vražd.

Mexiko už léta sužuje vlna násilí spojená zejména s činností tamních drogových kartelů. Calderón jim po nástupu do úřadu prezidenta v prosinci 2006 vyhlásil válku, při níž se ale i mexická armáda dopustila podle nevládních organizací trestných činů.

Největší skandálem za Cienfuegosova vedení ministerstva obrany byl zákrok mexické armády proti údajným členům drogového gangu v červnu 2014 ve skladišti poblíž města Tlatlaya, při němž zemřelo 22 lidí. Někteří zemřeli při přestřelce, podle Národní komise pro lidská práva (CNDH) ale 12 z nich zastřelili vojáci poté, co se vzdali.