Opak je pravdou. Mnozí z nich už vidí i to světlo na konci pomyslného tunelu. A připravují neúnavně další projekty. Příkladem může být i Výtvarné centrum Chagall v Ostravě.

Sochy, plastiky i sklo

„Žijeme v nelehké době. V důsledku pandemie návštěvnost na výstavách v tomto roce je poněkud nižší než v letech minulých. Ale rozhodně se nevzdáváme a připravujeme pro veřejnost další atraktivní prezentace umělců,“ sdělil nám Petr Pavliňák, šéf ostravského Výtvarného centra Chagall. To chystá už koncem října, kdy by se měla rozvolnit opatření nejenom v oblasti kultury a umění, velmi atraktivní výstavu z tvorby rodiny Kitzbergerových.

DUŠAN RAPOŠ s cenou – Novoměstským hrncem smíchu na Festivalu filmové komedie v Novém městě nad Metují.
Ženská pomsta. Komedie, která se natáčela hlavně na Ostravsku, u diváků uspěla

„Není mnoho uměleckých dynastií, ve kterých se dědí talent a umělecké mistrovství z otce na syna a ještě méně je takových rodin, které mohou v několika generacích prezentovat své umění současně na jedné výstavě. V případě umělecké rodiny Kitzbergerových tomu tak je,“ uvedl Petr Pavliňák.

Profese se dědí z otce na syna…

Nejznámější z rodu Kizbergerů je letos sedmapadesátiletý akademický sochař Igor. „Mé rozhodnutí věnovat se sochařině se zrodilo v dílně mého otce, uměleckého sochaře Václava,“ vzpomíná po letech Igor, který vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Absolvoval studijní pobyty v Itálii.

Věnuje se figurálnímu a reliéfnímu sochařství, pracuje výhradně s kovem. Figury z bronzu jsou svařované, což dává možnost manipulovat s pohyby figur až na hranici absurdna. Mezi obdivované opusy autora patří Paganini, kterého ztvárnil několikrát. Známí jsou i jeho šašci, žongléři anebo herecké společnosti.

V ostravském domě umění je k vidění výstava Dělník je smrtelný, práce je živá.
Balada o očích topičových inspirovala v Ostravě. K vidění jsou unikátní díla

„U každé plastiky mi jde především o myšlenku, o lidský náboj. Přitom nechávám materiál víc promlouvat. Mám respekt před každým materiálem, ať už se jedná o dřevo, kámen, keramiku nebo kov," vyznal se sochař před časem v rozhovoru pro Deník.

Kovář jak se patří

Igorův otec Václav je umělecký kovář. V roce 1987 si otevřel svou vlastní dílnu. Věnuje se tvorbě kovaných soch s tematikou lidových postav, hudebníků a jiných námětů. Igorovi synové Kristian a Sebastian se také představí na ostravské výstavě. Oba absolvovali pražskou UMPRUM.

Petr Pavliňák, šéf největší současné soukromé galerie v Ostravě – Výtvarného centra Chagall.
Unikátní výstava: Picasso, Miró a Chagall. Galerie v Ostravě slaví výročí

Zatímco Sebastian se věnuje tvorbě skla, Kristian sochařině. A aby toho umění v rodině nebylo málo, další členkou rodiny je Ingrid Kitzbergerová, akademická architektka, galeristka a kurátorka výstav. Studovala architektonickou tvorbu na VŠVU v Bratislavě / 1990 /, věnovala se architektonické tvorbě a designu kovaného nábytku. Takže výstava, jejíž zahájení je plánováno v „Chagallu“ na 29. října, by měla potrvat až do konce roku. A určitě nabídne kvalitní kumšt wautorů, o jejichž tvorbu je mezi veřejností už řadu let poměrně velký zájem.