OKD udělalo přes 21 tisíc testů, pozitivních je zlomek. Zaměstnanci od jara nesundali roušky

Během dvou měsíců, kdy preventivně testuje své zaměstnance na covid-19, provedla těžební společnost OKD 21.211 PCR testů. Mezi vzorky bylo za tu dobu 113 pozitivních. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Na dolech společnosti OKD na Karvinsku byla v květnu největší ohniska nákazy v Moravskoslezském kraji. Šíření viru tam v červenci vedlo k několikatýdennímu přerušení těžby. V polovině srpna firma těžbu obnovila a 17. srpna začala s pravidelným preventivním testováním zaměstnanců.

"Už druhý měsíc každý pracovní den testujeme stovky našich zaměstnanců na čtyřech lokalitách. Za celé dva měsíce jsme z provedených testů zaznamenali celkem 113 pozitivních případů, 57 lidí je už vyléčených a 56 je v tuto chvíli nemocných," uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

https://t.co/PrSI9q3mc4

— Sdružení hornických odborů (OKD) (@odborySHO) October 16, 2020

Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková uvedla, že rozhodnutí pravidelně ve čtrnáctidenních cyklech testovat všechny zaměstnance hodnotí firma s odstupem času jako správné a včasné. "Vzhledem ke stále rostoucím číslům pozitivních případů v celé republice tak mají naší zaměstnanci pravidelně přehled o tom, jestli covid-19 mají, nebo ne," uvedla Staňková.

Ocení to podle ní zaměstnanci i jejich rodiny. "Jsme velmi rádi, že výsledky našeho testování jsou příznivé a po našich zkušenostech z předchozích měsíců můžeme pokračovat v těžbě," uvedla Staňková.

Hájek řekl, že k testování podnik nově přibral i zaměstnance, kteří nemoc prodělali. "Je to naše rozhodnutí a po uplynutí 90 dnů od onemocnění chceme i skupinu těchto zaměstnanců a jejich rodin ochránit před případnou nákazou," uvedl Hájek.

Připomněl, že podle ministerstva zdravotnictví lze počítat s imunitou po dobu 90 dnů. "V praxi se setkáváme se skutečností, že zaměstnanci, kteří měli rizikový kontakt s pozitivně testovanou osobou a zároveň měli pozitivní test covid-19 před více než 90 dny, jsou posílání krajskou hygienickou stanicí do karantény," uvedl Hájek.

Ve firmě platí opatření proti šíření viru zavedená v březnu. "Naši zaměstnanci od jarních měsíců nesundali roušky a respirátory ve vnitřních prostorách naší společnosti. Máme tým lidí, kteří neustále kontrolují dodržování nastavených pravidel a také provádění hygienických opatření, jako jsou například dezinfekce prostor," uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek. Denní spotřeba ochranných pomůcek jde podle něj do tisíců, a tak firma musí mít neustále dostatečnou zásobu respirátorů, roušek či rukavic.

Vzorky odebrané v OKD vyhodnocuje Ústav molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci. "Výsledky zasílají zaměstnancům pomocí SMS zprávy. Odběrové týmy tvoří vybraní zaměstnanci OKD, zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj a také medici z Lékařské fakulty Ostravské univerzity," doplnila Chattová.

OKD je jediný producent černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Těžba má skončit na konci roku 2022. I s pracovníky dodavatelských firem v dolech pracuje přes 7000 lidí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Moravskoslezský kraj Horníci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy