fbpx

Bydlení ve včelí plástvi? Proč ne? Podívejte se unikátní projekt ekologického domu0

Pozoruhodný projekt energeticky soběstačného domu s názvem HIVE project nedávno představil londýnský architekt a designér Gianluca Santosuosso. Jedná se o modulární řešení pro ekologické bydlení s minimální uhlíkovou stopou. Díky využívání obnovitelných zdrojů energie je navrhovaný dům také energeticky soběstačný.

Návrh domu na první pohled zaujme šestiúhelníkovými moduly, které připomínají včelí plástev. Podle tvůrců je dělení do šestiúhelníkových sekcí z hlediska nároků na materiál tou nejefektivnější cestou, jak smysluplně rozdělit prostor na menší obyvatelné celky. Včely to prý nedělají jen tak pro nic za nic.

Tvůrci počítají, že jednotlivé moduly vyrobené z dřevěných lepených panel (CLT panely) budou prefabrikované. Díky modulární struktuře je projekt dobře škálovatelný a předpokládá se, že takové domy se budou moci vyvíjet přesně podle růstu lokálních komunit.

Reklama

HIVE je zkratka z Human-Inclusive & Vertical-Ecosystem. Concept v sobě zahrnuje nejen prosté bydlení, ale celý okruh okolních vztahů. Domy by měly být prospěšné nejen lidem, kteří v nich budou bydlet, ale i svému okolí a okolním ekosystémům. Počítá se v nich nejen s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také s recyklací vody a odpadu. Díky využitým materiálům (dřevo, konopná izolace) by měly být takové domy dobře recyklovatelné. Základová konstrukce pak může sloužit pro jiné stavby. Autoři počítají, že The Hive project může být dobrým řešením také pro revitalizaci bronwfieldů.

Obrázky: Gianlucasantosuosso.com

Autor: Michal Doležel

Pro Nazeleno.cz píše články hlavně s tematikou energetiky, obnovitelných energií, chytrých domácností a dalších nejrůznějších zajímavostí.