Dřevostavba ve středních Čechách postavena s důrazem na úsporu energie

16. 10. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Na místě někdejšího přízemního domu u řeky Sázavy ve středních Čechách stojí moderní bílý dům s výraznou dřevěnou terasou a pergolou.

Půdorys kopíruje tvar původního domu, na jehož základech je postaven. Na rozdíl od něj však má o podlaží víc, aby splňoval požadavky a potřeby čtyřčlenné rodiny. I tento projekt z dílny ateliéru ARCHCON dokazuje, že základem kvalitní architektury je jednoduchá idea.

Bílý poschoďový dům se sedlovou střechou bez přesahů má více zajímavých specifik. Už z dálky je charakteristický masivní dřevěnou terasou s pergolou, vysokými štíhlými okny a zajímavým vikýřem ve tvaru trojúhelníku.

Dům ve zlatém řezu

foto: Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Autorka projektu Ing. Irena Truhlářová využila svažitý sklon pozemku. Stavba celkovým výrazem doplňuje okolní výstavbu, která též byla důležitým faktorem při rozhodování o její podobě.

Úspora energie a zlatý řez

Důležitým momentem pro určení polohy a tvaru domu celkově byla úspora energie. Právě proto autorka projektu posadila hmotu štíhlého kvádru na pozemek tak, aby co nejvíce využila solární tepelné zisky.

Na dřevěnou terasu s pergolou navazuje přístavba prosklené zimní zahrady, která podtrhuje použití zlatého řezu – ideálního poměru, známého už z dob egyptských pyramid. Celá stavba použitím přírodních materiálů respektuje a dotváří výraz okolní přírody. Přírodu najdeme i v interiéru – kromě dřeva je to keramika, sklo a korek v koupelně.

Dům ve zlatém řezu

foto: Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Smrkové dřevo na stropech i stěnách

V interiéru vyniká smrkové dřevo, kterým jsou obloženy nejen stropy, ale též mnohé stěny a schody. Zbytek je doladěn bílou a šedou. V hlavní denní místnosti – v obývacím pokoji spojeném s kuchyní a jídelnou – je otevřený krov až po střechu. Zboku se po schodišti dostanete k nejvyššímu místu interiéru, do podkroví, kde je umístěna pracovna s velkým trojúhelníkovým vikýřem. Vikýř zvenčí podtrhuje symetrii fasády. Kolem domu se rozprostírá přirozená zelená „džungle“, kterou protéká řeka Sázava.

Dům ve zlatém řezu

foto: Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Designové speciality

Dominantním prvkem přízemí je břidlicový krb. Hned u něj se nachází bílý gauč s křesly, nad kterým je zajímavý abstraktní více méně černobílý obraz. Majitelé si ho koupili ještě dřív, než se začalo na pozemku pracovat. Byl inspirací pro majitele domu, který si interiér navrhl prakticky sám.

Zajímavým designovým prvkem jsou praktické otvory ve stropním podhledu, které zachovávají přirozenou cirkulaci vzduchu. Stropní podhled ukrývá vzduchotechniku.

Dům ve zlatém řezu

architektonický ateliér: ARCHCON atelier, s. r. o.

autor: Ing. Irena Truhlářová

lokalita: střední Čechy

zastavěná plocha: 88 m2

užitná plocha: dům 150 m2, vstup a terasy 40 m2

termín realizace: 2011 až 2012

realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s. r. o.

konstrukční systém: masivní dřevěné panely KLH, stěny i stropy v pohledové kvalitě, jedinečné řešení trojúhelníkového vikýře v pohledové kvalitě

Sabína Zavarská

foto: Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Kategorie: Dřevostavby
Tagy: dřevodomy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze