Papež František je známý svým zájmem o ochranu životního prostředí. Jeho ekologické snahy teď podpoří i obměna vozového parku. Od Japonské konference katolických biskupů dostal speciální papamobil, který jezdí na vodík.

Jde o upravenou verzi prvního vodíkového auta na světě Toyota Mirai. Pohání ho systém vodíkových palivových článků a neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého. Jediné emise tvoří čistá voda. Dojezd auta je asi 500 kilometrů.

Papamobil je dlouhý 5,1 metru a vysoký 2,7 metru. Papež v něm tak může pohodlně stát a kynout davům. Jde přitom o jeden ze dvou modelů Mirai, které Toyota speciálně vyrobila a věnovala Japonské konferenci katolických biskupů při příležitosti papežské návštěvy Japonska loni na podzim.

Dar udělal papežovi radost především proto, že se aktivně zajímá o ochranu životního prostředí. Například ve své encyklice ,Laudato si‘ z roku 2015 se odvolává na potřebu chránit Zemi a vše, co nás obklopuje, změnit náš životní styl a uchovat náš společný domov.

Svatý otec v poslední době jezdil vozy značky Mercedes Benz, Dacia, Fiat či Kia. Jako dar dostal i Lamborghini Huracán, ale to daroval do dobročinné dražby. V té ho shodou okolností získal český kupec. Výtěžek aukce šel na pomoc křesťanské komunitě v Iráku, například na obnovu kostelů zničených Islámským státem.