Přejít k hlavnímu obsahu
Je vždy sympatické slyšet, že se do toho rockoví pionýři kolem sedmdesátky umí stále opřít | Foto: Anne Tek
Je vždy sympatické slyšet, že se do toho rockoví pionýři kolem sedmdesátky umí stále opřít | Foto: Anne Tek
Petr Adamík -

James Williamson a Deniz Tek servírují rock 'n' roll ze staré školy

Někdejší kytarista Iggy & The Stooges, průkopníků syrového rock´n´rollu, se po projektu The Pink Hearts a poněkud překvapivé hostovačce u Davida Hasselhoffa spolčil s Denizem Tekem, kytaristou a hlavním skladatelem další kultovky, australských Radio Birdman. Výsledkem je jedenáctipísňové album plné garážového rocku ze staré školy.

Byl to Williamson, jehož kytara byla základním stavebním kamenem zvuku, který Stooges představili na albu Raw Power, samotní Stooges pak byli velkou inspirací právě pro Radio Birdman (Tek ostatně pochází z Ann Arbor, rodného města Stooges a dříve hrával i s Ronem Ashetonem.) Není tedy divu, že si Tek a Williamson přenesli odkazy svých domovských formací i na své společné album.

Williamson umí pořád napsat a hlavně zahrát nekompromisně špinavé riffy a řezající sóla, které nám předvádí v Jet Pack Nightmare nebo Climate Change. Jeho kytara je nezaměnitelná. Stable měl Williamson v šuplíku snad ještě z dob Stooges. K této domněnce vede autora recenze rovněž pasáž s jednoduchým pianem, opakujícím stále dokola jednu notu, tolik typické pro staré skladby protopunkové legendy. Divočejší základ písní vyvažuje Tek svým klidným, ležérním zpěvem. Pánové ale nepředhazují jen ostré rockovky, v Progress nastolí letní, surfovou bezstarostnost a v Liar si zase chytře vypůjčí známý kytarový moment z písně Another Girl Another Planet britských The Only Ones. Pomalá Take A Look Around odrážející dnešní neutěšivý stav světa potěší vokálními harmoniemi a Williamson opět září.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Možná v dnešní době takovéto desky mladé posluchače už neosloví a podobné kolaborace ocení už jen zarytí fanoušci či milovníci syrového soundu, je ale vždy velmi sympatické vidět a slyšet, že se do toho rockoví pionýři kolem sedmdesátky umí stále opřít a něco jako hudební důchod si nepřipouštějí, byť své nejlepší věci napsali třeba už před půl stoletím. 

James Williamson & Deniz Tek - Two To One

James Williamson & Deniz Tek – Two To One

Cleopatra Records, 2020, 38:45

70 %

Tagy Recenze alb James Williamson Deniz Tek The Stooges Radio Birdman

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Petr Adamík
V roce 1999 jsem spoluzakládal punk'n'rollovou kapelu Degradace, se kterou to táhnu dodnes. Již několik let pracuji v hudebninách Hudební Svět a před nějakým časem jsem se ke všemu rozhodl, že bych chtěl o muzice i psát (Rock…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY