Marek Stodůlka
16. října 2020 • 17:28

Šílené knockouty UFC před efektním kopem: otočka i pekelný zvedák

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak vypadaly nejšílenější KO v UFC?Jak vypadaly nejšílenější KO v UFC?FOTO: koláž iSport.cz

    Když před týdnem bijec Joaquin Buckley trefil kopem z otočky Impu Kasanganaye, vznesl oficiální profil UFC otázku. Byl tohle nejlepší knockout v historii nejúspěšnější MMA organizace? Možná. Pár bojovníků už se však také blýsklo něčím speciálním. Přinášíme vám další neuvěřitelné údery posledního desetiletí, které ukončily zápas.

  • Loket na poslední chvíli

    Za pět minut dvanáct. Nebo spíš za sekundu dvanáct. Yair Rodriguez v hlavním zápase turnaje UFC Fight Night 139 s „Korejskou zombie“ Chan Sung Jungem jasně prohrával. V posledním kole proto rozhodil ruce a hecoval soupeře do přestřelky. Vyplatilo se. Po několika promáchnutých úderech si Korejec naběhl na vypíchnutý loket a skácel se k zemi. Rodriguez zaznamenal vítězství v čase 4:59 pátého kola. Tímto úderem také získal ocenění za knockout roku 2018.

  • Nejrychlejší knockout v historii

    Naopak nejrychlejší knockout v historii má na svědomí Jorge Masvidal. Zápas s Benem Askrenem ještě pořádně ani nezačal a už byl konec. Masvidal předpovídal, že se Askren pokusí přenést dění co nejrychleji na zem, a tak se hned ve druhé vteřině odlepil od země a vystřelil naskočené koleno. V momentě, kdy dopadlo na místo určení, tedy hlavu soupeře, bylo rozhodnuto. Než jej stihl rozhodčí odtrhnout, přidal bezvládnému sokovi ještě další dva tvrdé údery, časomíra se nakonec zastavila v páté vteřině, tedy v nejkratším čase v historii UFC.

  • Barbozův kop z otočky

    Znáte ten pocit, kdy celá hala zahučí, jakoby soucítila s jedním z bojovníků, který právě schytal tvrdý úder? Přesně to se děje, když dopadne kop vyslaný Edsonem Barbozou. Nejzářivější moment zažil v roce 2012, kdy na galavečeru UFC 142 knockoutoval z otočky Terryho Etima. Brazilec spojil v technice neuvěřitelnou rychlost a přesnost, čímž si také vysloužil ocenění za knockout roku.

  • McGregorova zlatá levačka

    Conoru McGregorovi nelze upřít, že jeho levá ruka patří mezi nejobávanější zbraně celého UFC. Každý, kdo proti Irovi nastoupil, si na jeho boxerské schopnosti musel dávat obrovský pozor. V roce 2015 to neudělal šampion José Aldo, a byl z toho nejrychlejší knockout v titulovém zápase. Třináct sekund, jeden úder a největší hvězda světového MMA poprvé usedla na trůn.

  • Comeback ve stylu Supermana

    Anthony Pettis se zaryl do paměti všech fanoušků svým „Showtime kickem“, když se rozběhl po kleci a kopl Bensona Hendersona do obličeje, ten se však z úderu otřepal. Velká paráda se Američanovi povedla i loni. V zápase se Stephenem Thompsonem prohrával, jediná rána ale vše změnila. Odrazil se a v letu soupeře trefil takzvaným „Superman punchem“. Thompson se okamžitě sesunul k zemi.

  • Vstupenka do ligy snů

    Jediný knockout z tohoto výčtu, který nepadl přímo v UFC. Uriah Hall si největší parádu kariéry nenechal na velké jeviště, ale na konkurz. Adama Cellu knockoutoval v reality show „The Ultimate Fighter“, kde spolu bojovníci žijí ve vile a soupeří o kontrakt s věhlasnou asociací. Hall proto soupeře dobře znal, poslal vlastně k zemi kamaráda a bylo vidět, že má strach o jeho zdraví. Načasovat a trefit kop z otočky však nemohl lépe. Na rozdíl od Barbozy měl nohu pokrčenou a protivníka trefil celým chodidlem, ne pouze patou.

  • Pekelný zvedák

    Pokud existuje člověk, od kterého nechcete schytat ránu, je to Francis Ngannou. Své soupeře doslova vypíná jak na běžícím páse. Nejhůře vzpomíná na téměř stodvacetikilovou horu svalů legendární Alistair Overeem. Nizozemec inkasoval na konci roku 2017 brutální zvedák, po kterém ještě několik minut ležel nehybně na zemi.

  • Blesk z čistého nebe

    Nejlepší zápasník všech dob? Jon Jones, Chabib Nurmagomedov, George St-Pierre, nebo také Anderson Silva. To jsou nejskloňovanější jména. Právě poslední jmenovaný oplývá širokou škálou technik a neuvěřitelným pohybem. Spojením těchto dvou věcí se mu podařilo vykouzlit skvělý knockout. Vypadalo to přitom, jako by se vůbec nesnažil. Ruce u pasu a zničehonic kop přímo mezi ruce Vitora Belforta. Konec zápasu.

  • Nejlepší úder z otočky

    Úderů z otočky padlo v UFC už spousta. Párkrát se jimi podařilo i ukončit zápas. Naprosto bezchybně jej zvládl Paul Felder v bitvě s Dannym Castillem. Soupeře netrefil ani loktem, ani pěstí, ale předloktím. Castillo se zrovna pokoušel o protiútok, a tak se nebránil a energie úderu, kterou Felder vygeneroval otočkou, jej okamžitě uspala.

  • Československé kopy na hlavu

    I tuzemští bojovníci umí zazářit. Jiří Procházka a Ludovíť Klein sice soupeře neknockoutovali extrémně atypickým způsobem. Jejich kopy na hlavu však znamenaly pro rivaly začátek konce. Oba si tak při svých debutech vybudovali pozici, na které mohou v budoucnu stavět. Procházka sestřelil bývalého titulového vyzyvatele Volkana Oezdemira a Ludovíť Klein přinesl Slovensku první vítězství v nejslavnější lize proti Shanu Youngovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud