Cenu za nejlepší režii na festivalu v Bosně získala Šípková Růženka Jakuba Vašíčka z Divadla Drak

16. říjen 2020

Letošní 19. ročník Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka 2020 v Bosně a Hercegovině se konal bez pozvaných zahraničních divadelních souborů, ale divákům nabídl videozáznamy dvanácti inscenací z osmi zemí.

Hradecké Divadlo Drak v Banja Luce na plátně uvedlo svou novinku, maňáskovou grotesku Šípková Růženku. Režisér Jakub Vašíček byl za inscenaci oceněn odbornou porotou festivalu v kategorii Nejlepší režie.

Čtěte také

Inscenace Šípková Růženka autorů Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka měla premiéru 5. září 2020 a je určena dětem od šesti let. Čím chce okouzlit diváky řekl redaktorce Romaně Pacákové ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Odborná porota Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka na pohádce Divadla Drak Šípková Růženka ocenila „komplexní režii Jakuba Vašíčka, která propojuje jednotlivé inscenační složky, kreativně vede loutkoherece a vystihuje téma inscenace”.

Autorská inscenace Šípková Růženka Divadla Drak vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podání do literatury. Známý lyrický příběh královské dcery, kterou stihne osudově symbolická kletba, inscenují její autoři, Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský, jako výpravnou „steampunkovou maňáskovou grotesku“.

Až téměř westernově vyprávěný příběh o dívčině dospívání a její touze jít za naplněním svého osudu, kterému brání úzkostliví a až přespříliš ochranitelští rodiče, kteří odmítají nechat svou dceru dospět, nepostrádá nic ze své aktuálnosti.

Čtěte také

Celý koncept inscenace dotváří se symboly pracující scénografie Kamila Bělohlávka spolu s živou hudbou Daniela Čámského. Loutky a kostýmy Terezy Vašíčkové korespondují s Bělohlávkovou scénografií a podtrhují celkovou atmosféru inscenace.

Groteska hraná maňásky pak dává vyniknout téměř detailní a přesné loutkářské práci zkušených členů souboru Divadla Drak - Pavly Lustykové, Jana Popely a Milana Žďárského. Těm na scéně spolu s Petrem Seinerem zdárně sekundují Pavel Černík a Jan Čipčala.

Banja Luka - jedna z mála letošních zahraničních příležitostí Divadla Drak

Účast na festivalu Banja Luka 2020 byla pro Divadlo Drak v letošním roce jednou z mála příležitostí, jak prezentovat svou tvorbu v zahraniční.

V divadle DRAK se zkouší nová loutková inscenace na motivy nesmrtelné pohádky Šípková Růženka

V roce 2020 získal Drak hned několik velmi zajímavých pozvání na evropské i světové festivaly. Bohužel kvůli pandemii Covid-19 byly všechny postupně zrušeny či přeloženy.

Čtěte také

V červenci byl Drak společně s Naivním divadlem Liberec a plzeňským Divadlem Alfa pozván na ASSITEJ Korea International Summer festival v rámci oslav 30. výročí diplomatických vztahů mezi Koreou a Českou republikou. Odloženo bylo i pozvání inscenace Faust na loutkový festival v Chicagu a měsíční turné inscenace A na noze pevnina v Číně. Zrušeny byly pro rok 2020 také festivaly v Bielsko-Białe v Polsku a finský Mukamas, kde je Divadlo Drak pravidelných hostem.

Celému hradeckému Draku k ocenění na festivalu v Banja Luce blahopřejeme.

Především pak režiséru Jakubu Vašíčkovi, který bude svátečním hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové 28. října a přijde i se svou ženou Terezou Vašíčkovou, která pro Šípkovou Růženku navrhla loutky a kostýmy, skvěle podtrhující celkovou steampunkovou atmosféru oceněné inscenace.

Divadlo Drak v Hradci Králové
odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

Hradeckému Draku nejvíce ze všeho přejeme brzký návrat diváků do hlediště.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.