V právě reprízovaném britském seriálu Panství Downton, vysílaným Českou televizí, rozhodně nelze přehlédnout hraběnku vdovu Violet Crawleyovou v podání Maggie Smithové. Je ideální představitelkou pověstného suchého anglického humoru a její fanoušci čekají na každou hlášku. Sarkastická stará dáma je nikdy nezklame, třeba když na slova, že možná nemá pravdu, zareaguje: „Ten pocit neznám.“

-reklama-


I když se Panství Downton stalo velkolepou vizuální podívanou a přehlídkou vynikajících hereckých osobností, Maggie Smithová je často zastiňuje. Samozřejmě za to může kromě svého výjimečného talentu poděkovat i autorům tohoto atraktivního projektu. Napsali pro ni totiž roli „přímo na tělo“, která jí sedí stejně tak dokonale jako přísné outfity staré dámy. Zatímco si u jiných postav tohoto celosvětově úspěšného seriálu dovedeme představit, že by je hrál někdo jiný, bez její Violet Crawleyové by Panství Downton zkrátka nebylo tím, čím je. Stejně tak si stěží umím představit, že by Maggie Smithovou u nás daboval někdo jiný než Alena Vránová.

Dvakrát Oscar a třikrát Emmy

Za svoje mistrovské etudy v Panství Downton získala Maggie Smithová již tři nejprestižnější televizní ceny Emmy. V letech 2011, 2012 a 2016 si odnesla krásnou zlatou sošku v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ale během své úspěšné kategorie nebodovala pouze na Emmy. Již v roce 1969 získala Oscara coby Nejlepší herečka ve filmu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové. Druhý Oscar, tentokrát v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli, následoval o devět let později za hvězdně obsazenou komedii Apartmá v Kalifornii.

Návdavkem si vysloužila i Zlatý glóbus. Další vybojovala v roce 1987 opět v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli za snímek Pokoj s vyhlídkou a do třetice za Panství Downton (2012). Za tyto role získala i řadu cen Britské filmové akademie. Nejvyššího uznání se ovšem dočkala, když ji britská královna již před třiceti lety povýšila do šlechtického stavu. Violet Crawleyovou tak hrála skutečná šlechtična.

Embed from Getty Images

Nejlepší médium

Ale nebyla by to Maggie Smithová, kdyby svoje účinkování v Panství Downton, stejně jako v kultovní sérii o Harry Potterovi, nekomentovala s určitým despektem. Podle ní nebyly tyto role příliš náročné a moc ji nebavily. Jako vynikající divadelní herečka by prý dala přednost jevišti, protože divadlo je pro ni „nejlepší médium“ avšak příležitostí uplatnit se v tomto oboru dostává bohužel málo. „Nic se neobjevilo,“ posteskla si podobně, jako by to vyslovila hraběnka Crawleyová. Vzápětí se ale na jevišti přece jenom uplatnila, když si v londýnské inscenaci hry Christophera Hamptona Německý život nedávno zahrála sekretářku Josefa Goebbelse. Komentář pětaosmdesátileté dámy opět stojí za to: „Cítila jsem se dvakrát starší než ve skutečnosti.“

Definitivní tečka

Přes svoje ne zrovna nadšené reakce se nakonec objevila v celovečerním filmu Panství Downton, který byl do kin uveden loni a setkal se stejně velkým úspěchem jako seriál, i když ho někteří kritici strhali. Mimochodem, právě její souhlas byl prý zásadní pro rozhodnutí, zda se film vůbec natočí. Skalní fanoušci však litují, že se tím příběhy všech hlavních hrdinů definitivně uzavřely a není naděje na další pokračování. V tomto případě nicméně souhlasím s moudrou zásadou, že přestat se má v tom nejlepším.

-reklama-

Adéla Hofmanová
Adéla Hofmanová vystudovala žurnalistiku a věnuje se především kulturní publicistice. S webem TV guru externě spolupracuje od roku 2020 a za tu dobu publikovala téměř tisíc příspěvků, které si přečetlo přes padesát milionů čtenářů. Snaží se je upozorňovat na kvalitní televizní pořady a naopak si bere na paškál brak, které tuzemské i zahraniční kanály produkují stále víc.