Zde může být vaše reklama.

Zůstává na zemi Trenéra dělá mužstvo, řekl Látal

Trenéra dělá mužstvo, řekl Látal

foto: Petr Pelíšek

16. 10. 2020 - 20:00

Fotbalisté SK Sigma Olomouc prožijí pauzu způsobenou vládním zákazem na čtvrtém místě tabulky, mají třináct bodů. Fáze FORTUNA:LIGY před druhou reprezentační pauzou podzimu se jim povedla, trenér Radoslav Látal byl vyhlášen nejlepším ligovým koučem měsíce. A věří, že týmu se bude dál dařit. „Je to všechno jen o sebevědomí. Mužstvo si teď určitě více věří, když jste čtvrtí a máte dvanáct bodů a hrajete s někým silným doma,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Byl jste vyhlášen nejlepším trenérem měsíce ve FORTUNA:LIZE. Je to pro vás velká odměna?
Samozřejmě to nějaké ocenění je. Ale vnímám to tak, protože už trénuje delší dobu, že už vím, jak to ve fotbale chodí. Před několika měsíci tribuny volaly Látal ven, teď přišlo nějaké ocenění. Takže zůstávám na zemi a věnuji se své práci. Tak, jak to dělám pořád. Soustředím se na to, abychom mužstvo připravil tak, aby podávalo co nejlepší výkony a mělo co nejlepší výsledky. Tak, jak se to momentálně daří.

A berete to jako nějaké zadostiučinění, důvod k dobrému pocitu?
Určitě ano. Jsem šťastný, klukům jsem koupil do kabiny hamburgery, trošku jsme to oslavili. Trenéra dělá mužstvo. Když to šlape a pracuje tak, jak si přejeme, tak jsou výsledky. Takže týmu musím poděkovat. Jsem rád, řekl jsem jim, ať u toho zůstaneme dál, ať jsou takové výkony, jako dosud, ať v tom pokračujeme co nejdále.

Vstup do nového soutěžního ročníku se povedl, Sigma má bodů jako dřeva. Čekal jste, že by mohl být start do ligy až tak vydařený?
Vždycky si přejeme to nejlepší, pracujeme tak, aby výsledky byly, abychom mužstvo nachystali co nejlépe. Trošku více jsme se začali soustředit na kabinu, na to, co nám tam minulou sezonu nešlapalo. To byly zápasy, ve kterých jsme třeba vedli jedna nula, nebo to bylo jedna jedna, ale my jsme ta utkání remizovali nebo prohráli. Podařilo se nám to trošku nastartovat. Hlavně ten první zápas s Libercem, kdy jsme přestáli takovou, dá se říct, smrt. Vedli jsme jedna nula a soupeř neproměnil penaltu. Uhráli jsme to na jedna nula a mužstvo si začalo věřit. Ale už na tiskovce před sezonou jsem říkal, že je z mužstva cítit velká síla. Přišel Roman Hubník, který tomu přidal určitě strašně moc, o tom není nutné diskutovat. Na začátku sezony jsme dobře odstartovali, zápas s Libercem nám hodně pomohl, pak jsme na ty výkony navázali.

Říká se, že vždy se zhruba těch prvních pět kol nehraje na krásu, ale na to, aby byl dostatek bodů. A až pak je čas a prostor na krásu. Brali jste takto ta úvodní kola?
Samozřejmě, to se hraje jiný fotbal, krásy je tam trošku méně. Ale zase nemyslím si, že bychom hráli s Libercem první poločas špatně, s Bohémkou to byl krásný fotbal. Ta dvě utkání venku za sebou byla trošku ubojovaná, hráli jsme spíše na nulu vzadu a čekali na šanci. Tam je rozdíl ve srovnání s minulou sezonou. Teď využijeme pár šancí, dobře bráníme a už to vydržíme až do konce. Je to i o tom štěstí, samozřejmě. A když taková utkání zvládneme, tak to mužstvu pomůže a jde nahoru.

Navíc za půl roku rok se nebude nikdo vracet k tomu, jak to vypadalo, ale přečte si, že Sigma dvakrát za sebou vyhrála venku.
Ano, je to tak. Ale jistěže víme, že mezihra sem tam není ideální, že ztrácíme spoustu míčů, že rozehrávka by mohla být lepší. Například ve Zlíně, tam na nás domácí trošku nalezli, nechtěli jsme zbytečně riskovat a udělat nějakou chybu. Pokud je stav nula nula, tak hrajeme trošku obezřetněji, dáváme si větší pozor. Ale pořád chceme do kombinace, do rozehrávky, do toho, co kluci dřív hráli, není to tak, že je nutíme jenom kopat.

Z druhé strany – to je všechno logické, protože hrát na nulu vzadu je nutné, pokud dostanete první gól, tak už se potom složitě ztráta dohání.

Jasně. Přesně to je pravda. Kdybychom ve Zlíně dostali první gól, a soupeř tam šanci měl, tak se to pak vyvíjí úplně jinak. Když vedete, víc si dovolíte, začnete více kombinovat, hrát více na riziko. To se vše odvíjí od začátku. Třeba v Brně jsme inkasovali, ale za deset minut se nám povedlo vyrovnat a zase se začínalo od nuly.

Je mančaft v pohodě, protože už má nějaký bodový polštář, jak se ukázalo proti Plzni? S tou jste hráli na férovku, pak i v závěru jen nebránili remízu, ale střídali jste ofenzivní hráče, jasně bylo vidět, že Sigma chce dát třetí branku a vyhrát.
Je to všechno jen o sebevědomí. Mužstvo si teď určitě více věří, když jste čtvrtí a máte dvanáct bodů a hrajete s někým silným doma. Jen škoda, že nemohlo být na utkání více fanoušků, to nás trošku mrzelo. Ale je vidět, že hráči si více dovolí, to sebevědomí se projeví na hřišti.

Jak moc špatně se vám nyní pracuje, když jsou sem tam nějaké absence hráčů, kteří vyjdou z testů jako pozitivní? V týdnu se na něco chystáte, trénujete věci na daného soupeře, ale pak je najednou sestava z části jiná.
Vidíte, to je další věc, která nás bude nejspíš ještě nějaký čas provázet. Něco si připravíte na soupeře a najednou vám z toho vypadnou Greššák, Zmrzlý a Mandous. To vám nabourá celou koncepci, to, co jste si celý týden na zápas chystali. Šli jsme proti Plzni trošku do rizika i s Poulolem, který s námi neodehrál ani jeden přípravný zápas. Navíc hrál na postu, který není úplně jeho, hrával i na šestce, ale je spíše stoper. K tomu jazyková bariera. Něco chystáte, najednou se vám to zhroutí a musíte improvizovat těsně před zápasem. A to se nebavím ještě o tom, že jsme museli čtyřiadvacet hodin před zápasem na testy a čekali do poslední chvíle. Ale není to jen u nás, je to v každém klubu a nejspíš to bude podobné celou sezonu.

Ale i přesto všechno je dobré, že mančaft si i s tím dokáže poradit, že jsou posty zdvojené.
Ano. Ale i na to má vliv to, že se povedl vstup do soutěže. V kabině je jiná atmosféra, než kdybych byli někde na desátém místě a měli málo bodů. Zakládám si na kabině, pro mě je nejdůležitější, aby tam panoval takový ten dobrý duch, to zdravé jádro. Kabina je podstatná, podobně jsem to měl v Polsku, přišel tam Kamil Vacek a najednou nám to šlapalo. To samé v Trnavě, tam jsme uhráli těžké zápasy s obyčejnými kluky. Je to jenom o kabině. Když to tam šlape, je pohoda, chytne se začátek, tak je to dobré.

A je nutné v šatně mít i takové ty trošku rošťáky, co strašně neradi prohrávají a je to na nich vidět na hřišti, jako jsou třeba Nešpor, Breite nebo Hubník. Ti raději někoho chytnou pod krkem, než by prohráli.
Přiznám se, že mám takové typy rád, i když někdy je to s nimi těžké. Sem tam se s nimi dostanete do křížku, ale vím, že na hřišti udělají pro dobrý výsledek maximum, všechno jim můžu říct na rovinu, co udělali špatně, a zůstane to v kabině.

Nebojíte se, když je Sigma nyní v tabulce nahoře, že soupeři proti vám budou více bránit.
Platí to, co jsem říkal o tom svém vyhlášení trenérem měsíce. Tedy zůstaňme na zemi. Ano, body máme, ty už nám nikdo nevezme. Ale jak už jsem četl v médiích, že Sigma má teď lehké vylosování. Naopak, máme těžší vylosování. Přijedou týmy, se kterými se nám nedaří, se kterými to máme těžké, se kterými jsme se doma trápili. Ta utkání ukážou, jak se s tím umíme vypořádat, jestli s takovými soupeři dokážeme vyhrávat nebo ne.

Jak moc bude Sigmě chybět Václav Jemelka? Protože on s Romanem Hubníkem vytvořil skutečně top stoperskou dvojici na českou první ligu.
Ano. Odešlo to, co bylo v české lize jedno z nejlepších a na tom jsme vlastně stavěli. Takže začneme budovat trošku něco jiného. Máme Víťu Beneše, který už je zdravý, máme Poulola, Honza Štěrba začal trénovat. Takže nějakou náhradu máme. Ale víme, že Venca s Romanem patřili k nejlepším. Ovšem věřím, že tam zabudujeme jiného stopera a bude to dál šlapat.

Myslíte, se zkušeností hráče i trenéra, který působil v zahraničí, že Jemelka už má na to, aby se prosadil v cizině? Že už je zralý na zahraničí, že už dospěl do stavu, kdy je pro něj česká liga malá?
V Olomouci byl dlouho. Vencu znám od doby, co začínal v juniorce a na ta utkání jsem se chodil dívat. Je to poctivý kluk a tou poctivostí se v zahraničí může prosadit. Je to hráč, který je důrazný, dobře rychlostně vybavený, má výbornou hlavu, myslím, že to bude v zahraničí platit. Vůlí, pracovitostí a poctivostí je schopen se tam prosadit.

A mohl by Jemelku případně nahradit Poulolo?
Je to jedna z alternativ, nechci říct, že on je ta náhrada, že tam on bude hrávat. Máme Beneše, Štěrbu, Beneš byl poměrně nedávno základní kámen sestavy, hrával velmi dobře. Pořád je možnost hrát na tři stopery, teď se k tomu třeba můžeme vrátit. Budeme s hráči pracovat, a kdo bude mít lepší výkonnost, ten bude hrát s Romanem.

Zatím toho moc neodehráli někteří zkušenější hráči, třeba Michal Vepřek nebo Martin Sladký. Každý chce hrát v základní sestavě, to je jasné. Ale je těžké s nimi pracovat, vysvětlit jim, že zrovna na ně se nedostalo?
Nyní mužstvo šlape, to jsem říkal i klukům, a je těžké do toho zasahovat. Proč bych zasahoval do mužstva, které se nastartovalo. Teď jsme po Brně ze sestavy dali pryč Tomáše Zahradníčka, i když si to taky nezasloužil, zasloužil by si podržet. Momentálně je tam jedenáct dvanáct hráčů pevných. Ale nikdy bych před sezonou neřekl, že Hála se Zahradníčkem udělají vpravo takovou dvojici, které to šlape. Takže proč do toho sahat. Každý si musí na šanci počkat. Když se týmu daří, tak jako trenér nebudu měnit něco, co funguje.

A počkat si tak, jako třeba Šimon Falta. Ten na začátku sezony nehrával, ale najedou ano a je produktivní.
Se Šimonem jsem se o tom bavil. Neříkám, že v minulé sezoně neplnil to, co měl, ale byl tak trošku lechtivý směrem dozadu. Ale teď odehrál dva tak skvělé zápasy, soubojové, plnil taktické úkoly tak, jak má. Ve Zlíně i potom doma s Plzní. Co jsme po něm chtěli v defenzivě, to splnil na sto procent. A řekl jsem mu, že u toho musí zůstat, že to je to, co po něm chceme. A navíc k tomu má i ty góly.

Falta dal dva krásné góly. Jak jste to donutil ke střelbě? On má vynikající zakončení, ale docela s ním šetří.
Nutíme ho v tréninku, když si míč navede na střed, aby zakončoval. Má kvalitní střelu. Důraznou, utaženou, výbornou. Hlavně trefit bránu. Nutíme ho k tomu. A vidíte, dostal se do sestavy, hraje dobře a k tomu má i nějaká čísla navíc – góly a asistence.

A těší vás, že Falta i Houska tak fungují, když už před sezonou avizovali, že nechtějí prodloužit smlouvy? To nebývalo tak obvyklé, že by hráči nastupovali v základní sestavě, když by rádi odešli. Navíc nic nesabotují, hrají na maximum.
Nebereme to tak, jak to bylo dříve. Končí jim smlouvy, ale řekl jsem jim, že když budou mít výkonnost, tak budou hrát. Pro Olomouc udělali hodně, proč bychom je měli dávat bokem. A jejich výkony navíc budou rozhodovat o tom, jestli a kdo si je vybere. Pokud si takovou výkonnost udrží, tak se třeba sami prodají do světa.

Po nucené zákazové pauze čeká Sigmu zápas, ať už doma nebo venku, ve kterém bude chybět trenér. Dostal jste červenou kartu.
Je to těžké … Jen jsem upozorňoval na to, proč akci nenechali dohrát, když takové situace mají nechat dohrát a pak posoudit. A oni hned pískají …. Ale nechci nějak kritizovat rozhodčí, jsem takový, prostě to dávám najevo. Měl bych se krotit, jistěže se musím omluvit i mužstvu. Samozřejmě hráče nabádám, aby se zdrželi nějakých projevů na rozhodčí, i když nějaké emoce tam jsou vždy a musí zápasem žít. Ale budu na tom muset zapracovat, někdy se prostě musím ovládat.

Další články