KOMENTÁŘ | Zemanově pokoře nelze věřit. Apel na národ snižuje touha po výjimce na 28. říjen

KOMENTÁŘ – Pokusil se být sjednotitelem, zkusil si roli pokorného státníka. Přesto v jeho projevu zazněl falešný tón. Prezident Miloš Zeman v pátečním večerním projevu apeloval, aby národ v době sílící koronavirové pandemie dodržoval restrikční opatření, která mají zmírnit šíření nákazy. Hlava státu nabádá lid k rozumnosti, přitom nejvyšší ústavní činitel ji nemá, když 28. října chce pořádat slavnostní ceremoniál k výročí vzniku státu. Některým navíc ještě v uších rezonuje poznámka o neschopných podnikatelích či hladových umělcích.

Oblíbenou jedovatou rétoriku mimořádně odložil. Nikoho tentokrát slovně neosočoval, neironizoval či nezesměšňoval. Prezident Miloš Zeman v pátečním televizním projevu nalezl sjednocující tón, který z Pražského hradu jmenováním současné hlavy státu téměř vymizel.

Slova nejvyššího ústavního činitele však nemají velkou váhu. Národ přece nemůže věřit člověku, který sice horečně vybízí k dodržování restrikčních opatření, když je však sám stoprocentně nerespektuje. Jinak by nemohl v době karantény, kdy se nesmí shromáždit více než šest osob ve vnitřních prostorech, tvrdošíjně trvat, že chce 28. října předávat státní vyznamenání ve Vladislavském sále. Zřejmě si na slavnostní ceremoniál vymůže výjimku.

Proto se Zeman ani po pátečním projevu nemůže těšit autoritě i respektu, který stejně během sedmi let zcela pozbyl. Pokud by chtěl jít příkladem, musel by tradiční večer zcela oželet. Koronavirus číhá všude a žádná výjimka nezařídí, že by zrovna ve Vladislavském sále nezaútočil, a to zvláště, když vyznamenání přebírají starší významní lidé, kteří patří do nejrizikovější, tedy nejnáchylnější skupině, pro níž případné onemocnění covidem-19 znamená velké komplikace.

Výzva, aby ministr vnitra Jan Hamáček bděl nad tím, aby policisté pokutovali ty, kteří nenosí roušky či nerespektují restrikce, zní ze Zemanových úst ironicky. Pane prezidente, pokud vy se chcete shromažďovat v době, kdy ostatní nesmí, a pokud tak učiní, čeká je úřední popotahování, nemáte nejmenší právo morálně kázat. Škoda, že jste ve svém projevu nezmínil, kdo za současnou koronavirovou šlamastyku může. Ano, je to váš oblíbený premiér Andrej Babiš, který na sklonku léta odmítal uplatnit restrikční opatření, a to kvůli tomu, aby neutrpěly jeho předvolební preference.

Hlava státu se sice snažila nikoho nenapadat. Tedy kromě skupiny lékařů jako je kardiochirurg Jan Pirk či stomatolog Roman Šmucler, která na počátku měsíce žádala zrušit drakonická opatření. Přesto se v klidné rétorice mnohým vybavil týden starý rozhovor. V něm Zeman pohrdal krachujícími živnostníky i umělci a nedbal na skutečnost, že když mají majitelé kvůli koronavirové pandemii uzavřené provozovny, kina, divadla, je nemožné, aby se uživili. Je zapotřebí si uvědomit, že o veškeré úspory přišli už na jaře, kdy se do země zakousla první vlna infekce.

Kritici hlavě státu neodpustí ani v těžkých časech

Ani snaha o státnický projev nevygumovala bolestnou vzpomínku na vyjádření o neschopných podnikatelích či o umělcích, kteří mají vyhladovět, protože kumštýři s prázdným žaludkem vytvořili nejlepší díla pokaždé, když neměli na jídlo. Ironizovat lidi, kteří jsou na mizině, je nepřijatelné, zvláště když hradní rozpočet dostane finanční injekci z vládní rozpočtové rezervy ve výši 215 milionů korun.

I když se Zeman snažil vžít do role sjednotitele, málokdo mu uvěřil, že proměna nebyla hraná. Vždyť prezident, který adoruje totalitní režimy potlačující svobodu jako je tomu v Rusku či Číně, anebo se nedokáže zastat pražských komunálních politiků pronásledovaných Rusy, nebudí dojem důvěryhodného či objektivního státníka. Navíc jej ani nezarazilo, že politici museli mít policejní ochranu. Tak silné nebezpečí jim totiž hrozilo, šlo jim o životy.

Sílící koronavirová pandemie možná vylekala i jindy ironizujícího Zemana, který si díky ní zkusil roli pokorného panovníka. Rozhodně však nezapůsobil na národ, který permanentně rozeštvává. Jeden projev nemůže z Hradu vymýtit aroganci, sarkasmus i zlou rétoriku, která se zde zabydlela. Pane prezidente, musíte se smířit s tím, že část národa má dobrou paměť a neodpustí vám, byť těžká doba nahrává k soudržnosti. Mnoho lidí vás totiž nepovažuje za svého prezident, kterého by si vážili a v době temna k němu vzhlíželi jako autoritě. Zmíněné období jste promrhal, je už nenávratně pryč.

Související

Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 
Vladimir Putin Komentář

Putin vládnoucí dalších šest let je nebezpečím pro Rusko i svět. I Češi se na to musí připravit

Současný ruský prezident Vladimir Putin může po víkendových volbách setrvat na svém postu dalších šest let. Pokud bude kandidovat i v roce 2030, tak jeho panování potrvá až do 2036. Je to scénář, jenž si málokterý jiný politik na světě může dovolit jen přehrát v hlavě. Co ale jedno, případně dvě další funkční období Putina jako prezidenta mohou přinést?

Více souvisejících

komentář Miloš Zeman státní vyznamenání Roman Šmucler 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Jan Pirk Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy