24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Babiš ve střetu s covidem, nebo ve střetu zájmů?

17.10.2020

Český senát je dnes zcela ovládán opozičními stranami. Aby z něho tedy vypadlo něco příznivého pro vládu, nelze očekávat ani omylem. Byl jsem přesto překvapen tím, že se na svém posledním zasedání před odchodem znovu nezvolených senátorů a nástupem nových opozičních sil Senát PČR usnesl na tom, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Tedy – on to senát odhlasoval, ale zda Babiš je či není ve střetu zájmů, je otázka spíše právnická než cokoliv jiného.

Když se ČSSD ještě pod vedením Bohuslava Sobotky a Milana Chovance rozhodla se svým tehdejším ministrem financí Babišem zúčtovat, začala právě zákonem, který měl jeho střet zájmů eliminovat. Dopadlo to tak, že takzvaný „Lex Babiš“ prošel sněmovnou a senátem a Babiš se podle něj musel zařídit. Vložil svou firmu Agrofert do svěřenského fondu a do čela si vybral ty, které mohl. Zákon mu totiž nezakazoval, koho si má či nemá vybrat. Podle tohoto zdroje (2018) je struktura svěřenských fondů tato:

Babišovy svěřenské fondy

AB private trust I.
- správce: Ing. Zbyněk Průša
- rada protektorů: Alexej Bílek, Monika Babišová, Václav Knotek
- zakladatel a beneficient (obmyšlený): Andrej Babiš
- spravuje 90 % podílu v Agrofertu a všechny akcie holdingu SynBiol

AB private trust II.
- správce JUDr. Alexej Bílek
- rada protektorů: Zbyněk Průša, Monika Babišová, Václav Knotek
- zakladatel a beneficient (obmyšlený): Andrej Babiš
- spravuje 10 % podílu v Agrofertu

V radě protektorů je Babišova žena Monika a obmyšleným je Babiš. Za této situace lze skutečně přijímat politická rozhodnutí formou hlasování tu v Senátu PČR, tu v Poslanecké sněmovně PČR, a tvrdit, že Babiš je ve střetu zájmů. Nebo se snad něco poslancům nepovedlo a připravili a schválili i se souhlasem senátu zákon, který byl hned od počátku zmetkem?

Pokud bychom žili v předcovidové době, byl by střet zájmů premiéra zřejmě hlavní zprávou dne veřejnoprávní ČT a tipuji, že by se kolem toho seběhla diskuse tak na týden. Jenže v normální situaci nejsme. Média teď žijí jenom covidem, zajímají se o „rekordy“ a že ty rekordy má na svědomí mimo jiné i to, že se testuje třikrát více než na počátku září (už bylo dosaženo čísla 30 000 testů za den), se takticky zamlčuje. Počty infikovaných byly na počátku září kolem tisícovky za den, tj. při počtu stejného množství testů jako nyní by tehdejší čísla byla kolem 3000 infikovaných za den. Jestliže se s oblibou tvrdí, že počet infikovaných je dnes až desetkrát vyšší než na počátku září, je to obyčejná lež. Počet infikovaných se podle výsledků testů zvýšil zhruba trojnásobně.

Podle posledních šetření se vládě vůbec nedaří svou covidovou politiku prodat (podle Romama Prymuly ale o politiku vůbec nejde). Podpora opatřením vlády oproti jarní fázi epidemie dramaticky klesla. Není ale vůbec zřejmé, zda je to proto, že je reakce vlády, potažmo resortu zdravotnictví příliš slabá nebo naopak příliš razantní. V každém případě má dnes česká populace tendenci naříkat, že vláda situaci „nezvládá“. Z rozhovorů i s poměrně mladými lidmi středního věku mám dojem, že zejména mezi ženami dnes panuje strach před covidem. Možná, že by si tato část populace přála návrat někam do jara. Na druhou stranu může být kritika postupu vlády založena i na tom, že vláda reaguje přemrštěnými zásahy do života společnosti. Nejznámějším kritikem je bývalý předseda vlády a bývalý prezident Václav Klaus. Tomu je nyní podsouváno, že nezná, co je to exponenciála. Stačilo, když napsal, že růst počtu infikovaných není exponenciální. Matematici se ozvali, že exponenciála může i klesat a vůbec ať se nevyjadřuje k tomu, čemu nerozumí. A když si dovolí napsat, že počet infikovaných není počet nemocných a že nejsme ve válce, je pro covidové proroky odepsán.

Babiš má teď skutečně daleko větší problém s covidem než s údajným střetem zájmů. Vsadil společně s prezidentem Milošem Zemanem na Prymulu jako na „muže jara“, ale tomu dnes důvěřuje podstatně méně lidí než na jaře. Mimochodem, vzpomínáte na „registraci v hospodách“, kterou Prymula naznačil před volbami, Babiš ji dementoval a skončilo to úplným uzavřením restaurací? To je jen malý střípek z Prymulovy nepolitiky.

Senát tak jen potvrdil, že je to komora strážců právního státu. Jen jestli tento náš právní stát neplave na hodně kalné vodě. Nejen kvůli střetu zájmu českého premiéra, ale i podle „boje“ s covidem.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz