Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Věda

Pandemie mnohde zabíjí i nepřímo, spočítali vědci

Lidé se chrání rouškami. foto: Reuters

LONDÝN - Koronavirová pandemie zabíjí i mnoho nenakažených lidí. Vyplývá to ze studie vědců z londýnské univerzity Imperial College na základě dat ze dvou desítek zemí včetně České republiky. Mezi příčinami je podle expertů i zhoršená lékařská péče v pandemických podmínkách nebo i méně zdravý životní styl.
  5:50

Ve sledovaných zemích zemřelo během první vlny covidové pandemie od poloviny února do konce května o 206 tisíc lidí více, než je obvyklé. S virem SARS-CoV-2 přitom zemřelo 167 tisíc lidí, ostatní se stali oběťmi doprovodných okolností, soudí vědci.

Sledovanými zeměmi byly Rakousko, Austrálie, Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Anglie a Wales, Finsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Skotsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Horší lékařská péče

Mezinárodní vědecký tým v čele s Majidem Ezzatim počítali výkyvy ve smrtnosti s pomocí 16 matematických modelů a výsledky zveřejnil v časopise Nature Medicine.

Vyléčení z covidu ještě nemusí mít vyhráno. Plicní lékaři vydali doporučení pro ně i doktory

Počet zemřelých v důsledku doprovodných okolností pandemie je podle vědců přibližně tak vysoký jako celkový počet obětí rakoviny plic ve sledovaných zemích za celý rok. Mezi těmito oběťmi bylo 106 tisíc mužů a 100 tisíc žen.

Příčinami nepřímých úmrtí jsou například horší lékařská péče u jiných nemocí a úrazů, ztráta sociálních kontaktů, zaměstnáni a příjmů, kriminalita a domácí násilí, zvýšená spotřeba tabákových výrobků, alkoholu a drog i špatné stravovací návyky.

Méně nakažených chřipkou

 Když se sečtou počty mrtvých ve všech zkoumaných zemích, je počet dodatečných úmrtí o 23 procent vyšší než je počet těch, které lze přičíst samotnému koronaviru. Ve Španělsku činí tento rozdíl dokonce 69 procent a v Itálii 46 procent.

Covid vakcína se v USA začíná testovat na dětech. Ty jsou možná klíčem k zastavení šíření nákazy

V Česku, Bulharsku, Maďarsku, Austrálii a na Novém Zélandě nebyla zaznamenána zvýšená celková úmrtnost, ba naopak. V těchto zemích ve sledovaném období dokonce zemřelo pravděpodobně méně lidí, než by tomu bylo bez pandemie. Jako možná vysvětlení experti uvádějí menší počet nakažených chřipkou a dalších onemocnění dýchacích cest díky protiepidemickým opatřením nebo nižší počet dopravních a jiných nehod či násilných činů.

Propočty jsou statisticky nejisté zejména ve státech s nízkými počty přímých a nepřímých obětí pandemie. Mezi takové patří i Česká republika.

Experti připouštějí, že je obtížné vysvětlit velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Pravděpodobně však podle nich jde o souhru různých faktorů, jako jsou například celkový zdravotní stav obyvatelstva, sociální podmínky, reakce rozhodujících osob nebo stav zdravotnictví.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...