Přírůstky nově nakažených, další vládní omezení, handrkování facebookových odborníků na všechno… V posledních dnech se na nás valí záplavy informací, které příliš optimismu nepřinášejí. Tak to zkusíme trochu jinak. Dokážeme si, že i v těchto trudných časech se děje na světě mnoho dobrého.

Na poušti se daří stromům. Vědci pomocí umělé inteligence mapovali nehostinné oblasti Sahary a Sahelu. Zjistili překvapivou věc: zeleni se tu daří mnohem víc, než se předpokládalo. Napočítali 1,8 miliardy stromů.

Svatý otec jezdí na vodík. Od Japonské konference katolických biskupů převzal papež František dar v podobě vodíkové Toyoty Mirai, navržené speciálně pro potřeby svatého otce. Jezdit tak bude bez emisí. Aleluja!

Urodilo se! Letošní úroda švestek, hrušek i jablek byla požehnaná. Urodilo se třikrát víc než loni a to znamená jediné. Palírny se pustily do práce. Aspoň v některých ohledech nás čeká veselá zima.

Dělte se, budete žít déle. Štědrost a ochota dělit se o svůj majetek má pro člověka jak psychologické, tak zdravotní výhody. Mezinárodní tým vědců shromáždil data, která ukazují, že tyto vlastnosti zajišťují jejich nositelům delší život.

Do Orlických hor se vrátili vlci. Potvrdily to fotopasti Vlčích hlídek. Je to první důkaz jejich návratu do východních Čech v celé novodobé historii.

Notebooky pro děti samoživitelů. Jako sněhová koule se nabalují podnikatelé, kteří se rozhodli darovat dětem počítače pro distanční výuku. Řada rodin samoživitelů si je totiž nemůže dovolit. Do iniciativy, která se virálně rozšířila díky novinářce Noře Fridrichové, se připojují další a další dárci. Například T-Mobile oznámil, že daruje dětem samoživitelů 500 notebooků s rychlým internetem.

O jednu malou pandu víc. Washington slaví, v místní zoologické zahradě se narodila malá panda, což je poměrně velká vzácnost. Už sice víme, že to je sameček, ale na jeho jméno si ještě nějakou dobu budeme muset počkat. Čas si můžete zkrátit sledováním roztomilých novorozeneckých videí.

Stromy pro šimpanze. Do roku 2023 plánuje Uganda vysadit tři miliony lokálních stromů, od fíků až po mahagony. Důvod je zřejmý: pomoci životnímu prostředí, mimo jiné ohroženému druhu šimpanzů, pro něž jsou tyto stromy domovem.

Ekologická Kanada. Druhá největší země světa se rozhodla rázně zatočit s jednorázovými plasty, které výrazně znečišťují naši planetu. Do konce příštího roku plánuje zakázat jednorázové plastové tašky, brčka či příbory.

Objevení superenzymu. Jelikož ale plastového odpadu bude na planetě pořád spousta, potěší i následující zpráva: vědci objevili superenzym, který dokáže rozkládat plastové lahve až šestkrát rychleji.

Návrat tasmánského čerta. Ochranáři vypustili do přírodní rezervace nedaleko Sydney 26 ďáblů medvědovitých. Vačnatec známý také jako tasmánský čert se na pevninskou Austrálii vrátil po více než třech tisíciletích.

Nový začátek. Zákaznice trafiky ve francouzském městě Brest přihodila k nákupu i stírací los za jedno euro, ten potom darovala venku sedícím bezdomovcům. Vyhráli 50 tisíc eur (téměř 1,4 milionu korun)! Výhru si tři muži a jedna žena rozdělí stejným dílem a těší se, že jim umožní začít znovu.