Okamura v ČT: Musíme pomoct tady, tady i tady. Lidem docházejí peníze. Místopředseda ČSSD souhlasně pokyvoval

17.10.2020 8:20

S nouzovým stavem a zavřenými školami se opět začíná řešit ošetřovné a komu a v jaké výši v současné době pomoci. Na toto téma hovořil v Událostech a komentářích na ČT24 Tomio Okamura. V reportáži dostal slovo také místopředseda ČSSD Michal Šmarda. „Není dostatečně nastavená podpora pro zaměstnance ani pro malé a střední firmy. A není to jenom o restauracích, co tady nabízí vláda určitý program podpory. Určitě zapomíná na dodavatele do těch restaurací. Vždyť tam jsou dodavatelé zeleniny, dodavatelé prádelen, dodavatelé dalšího zboží,“ vyjádřil se Okamura.

Okamura v ČT: Musíme pomoct tady, tady i tady. Lidem docházejí peníze. Místopředseda ČSSD souhlasně pokyvoval
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura na ČT24

„Jednoznačně navrhujeme, aby ošetřovné bylo ve výši 80 procent, protože si myslíme, že ta situace se zhoršuje. Už je to druhý případ, v podstatě už je to druhá vlna těchto vládních opatření a lidem skutečně docházejí peníze. Zároveň už máme připravené další pozměňující návrhy, které podáme k tomuto zákonu,“ uvedl Okamura v reportáží.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Dále také vyjmenoval, co hnutí SPD navrhuje. „Za prvé chceme, aby se to ošetřovné týkalo i živnostníků, na které vláda úplně zapomněla. My navrhujeme, aby živnostníci měli ošetřovné ve výši 500 korun na den,“ uvedl Okamura. Mezi další návrhy patří například možnost přenést ošetřovné na přímého příbuzného.
 
S jeho slovy Michal Šmarda souhlasil. „Já se musím přiznat k jedné věci. Mně se to stalo teď potřetí za poslední měsíc, co jsem se potkal s panem Okamurou v televizní diskusi, a musím s ním souhlasit, že v podstatě říká věci, se kterými já souhlasím. Což mě v podstatě malinko děsí, ale na druhou stranu jsem rád, protože alespoň si myslím, že se bude ten kompromis v Poslanecké sněmovně hledat snáz,“ komentoval. 
 
 

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
„Musíme si říct na rovinu, že není dostatečně nastavená podpora pro zaměstnance ani pro malé a střední firmy, a uvidíte, že v krátké době mi to dá za pravdu, protože lidé přicházejí o práci. A není to jenom o restauracích, co tady nabízí vláda určitý program podpory. Určitě zapomíná na dodavatele do restaurací. Vždyť tam jsou dodavatelé zeleniny, dodavatelé prádelen, dodavatelé dalšího zboží a vláda to vůbec nereflektuje, jako by ta restaurace vařila z vody, a to přeci takhle není. Takže chybí i na tomto příkladu, který tady byl zmiňován před chvílí, předtím, než jsem začal hovořit v tomto vstupu, tak už vláda vlastně sama ukázala, že ta systémová řešení připravená nejsou a bohužel nás to žene do ekonomické katastrofy. A je mi to líto, že to musím říct, a bude na to doplácet teďka hodně lidí. My máme připraveno, SPD předložilo přes čtyřicet návrhů zákonů, vláda jich většinu nepřijala a bohužel samá žádné neprosadila,“ uvedl Okamura.
 
Místopředseda ČSSD Michal Šmarda souhlasil, s tím, že systémová řešení měla být připravena dřív. „Nicméně já jsem přesvědčen, že lze ty věci v tuto chvíli stihnout přijmout tak, aby nedošlo k těm katastrofálním ekonomickým důsledkům, o kterých pan Okamura mluví. Za prvé přiznávám, že to mohlo být dřív.  Za druhé jsem přesvědčen o tom, že to lze stihnout tak, aby katastrofa nenastala,“ uzavřel debatu Šmarda.  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…