Pozor. I rizikový pacient může mít negativní test na covid. Imunolog varuje před šílenými výsledky

17.10.2020 12:56

Testy, testy, testy. Vidle do nich pořádně hodil zkušený imunolog Ondřej Topolčan se svým týmem z plzeňské fakultní nemocnice, která zkoumala jejich průkaznost, respektive chybovost. Některé výsledky jsou šílené. A pár zjištění díky pacientům, kteří u nás covid prodělali jako první.

Pozor. I rizikový pacient může mít negativní test na covid. Imunolog varuje před šílenými výsledky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň

Primář Ondřej Topolčan z Laboratoře imunochemické diagnostiky při Fakultní nemocnici Plzeň přednášel o covidu před pár dny v Karlových Varech, kde překvapil novinkami z aktuálních výzkumů i samotné zdravotníky. Nemluvil jen o perličkách typu fortifikace masa na Novém Zélandu nebo proč se virus „lepí“ víc na černochy než na Evropany.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Zkušený lékař se svým týmem podrobně zkoumal i průkaznost testů covidové infekce.

Koronavirová infekce se prokazuje buď přímo pomocí molekulární biologické metody PCR, anebo se imunoanalýzou prokazují protilátky na covid. Vedle toho existují rychlotesty: Ty jsou většinou rovněž protilátkové, ať jde o protilátky krátkodobého okamžitého účinku, tedy typu IgA nebo IgM nebo rychlotesty, které by měly ukazovat promořenost obyvatel a mapují protilátky IgG, jež vytvářejí dlouhodobou imunitu.

V těle se mohou objevit tři třídy protilátek proti koronaviru – imunoglobuliny A, M a G (IgA, IgM a IgG). Pokud se u vás prokážou jen IgA, nákaza se nedostala dále do těla – tyto protilátky se vytvářejí na sliznici dýchacích cest a v tělních sekretech. Týká se pacientů, kteří prodělali nemoc bezpříznakově nebo s lehkými příznaky. Přítomnost IgM znamená probíhající infekci – tvoří se zhruba osmý den od prvních příznaků a vymizí zhruba do 20.–30. dne od nákazy. Pokud v krvi máte jen IgG, znamená to, že jste se s infekcí setkali v minulosti.

„Co se týče protilátek proti koronaviru, porovnali jsme celkem 5 imunoanalytických souprav a 2 rychlé testy. Laboratoř pracovala s výsledky od jednoznačně pozitivních pacientů, jimž vyšetřovala protilátky,“ podotýká imunolog.

Někteří farmaceuti zapláčou

K čemu plzeňský tým dospěl?

Tam, kde byly protilátky jednoznačně pozitivní, dosahovala nejvyšší senzitivity souprava Roche. Nejvyšší specificity, tedy vykázání jasně negativního výsledku – dotyční neměli protilátky, pak dosahují soupravy Abbott a Beckman Coulter.

„V praxi se nám osvědčuje, že souprava Roche, která je směsicí všech tří protilátek IgA, IgM i IgG, je výhodná pro rané stanovení a potvrzení viru v organismu a rychlé určení protilátek. Pro dlouhodobější stanovení a sledování protilátek IgG – tedy sledování imunity – bude výhodnější test od firmy Beckman, který má stoprocentní specificitu,“ vysvětluje a radí Ondřej Topolčan.

 

Z prezentace Ondřeje Topolčana.

Který rychlotest totálně propadl

U typu Diasorinu mají prý odborníci zkušenosti s opakovaným testováním vzorků z minulých let a vědí, že má zkříženou reakci s jinými SARS infekcemi, ale i s běžnými chřipkovými.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí

Největší problém vidí Topolčan s rychlotestem od Innovity: „Vadných výsledků bylo 40 procent. Specificita byla 86procentní a o senzitivitě, která byla čtyřprocentní, snad ani nestojí za to mluvit. Je zcela nepoužitelná,“ konstatoval.

Neměli příznaky, přitom protilátky ano

Protilátky podrobněji imunologický tým zkoumal u tří skupin, z toho jednou byli přímo zaměstnanci fakultní nemocnice: Vyšetřilo se jich 1501, průměr pozitivity se u nich podle Topolčana pohybuje kolem 5–8 procenty, kdy měli zároveň přítomny protilátky.

„Vyskytuje se 0,5 procenta těch, kteří jsou zcela bezpříznakoví, a přitom mají pozitivní protilátky na koronavirus. Prakticky u všech jsme se ale setkali s tím, že v rodině někdo měl prokazatelnou infekci covid-virem. Příkladem je rodina jedné paní doktorky: Vrátili se z USA a přivezli si ze Spojených států infekci. Ta se projevila jen u jejího manžela, ale protilátky na covid-19 měla pozitivní i ona a také jejich syn. Přitom byli bezpříznakoví a PCR negativní,“ zmínil konkrétní případ.

U nemocných s pozitivním PCR testem měli všichni stoprocentně přítomné protilátky po 14 dnech, třeba i v nízké hladině.

Zkoumají se „první pacienti“  

„Nyní stanovujeme protilátky u pacientů, kteří prodělali covid někdy od března doteď. Mají  protilátky přítomny také ve sto procentech. Jak dlouho tedy vydrží protilátky na covid-19? Náš předběžný odhad je 6 měsíců, protože delší odstup od covidové infekce nemáme. A všichni, kteří jej v březnu prodělali, dosud mají protilátky,“ osvětluje primář.

Na otázku, zda IgG protilátky znamená, že jsou protektivní, tedy ochraňují svého nositele, odpovídá expert takto: „Pravděpodobně ano. V současné době ověřujeme protilátky speciálním neutralizačním testem, který pro nás zpracovává oddělení krajské hygienické stanice v Ostravě – je jediným pracovištěm v republice, které tento test jednak umí a jednak pro něj má atest.“

Z prezentace Ondřeje Topolčana.

Negativní test neznamená, že nemoc nepřenášíte!

Ví se, že virus vstupuje do těla sliznicemi dýchacích cest, dutiny ústní, eventuálně sliznicí spojivek. Může nastat několik situací:

Virus narazí na obranné mechanismy tak dokonalé, že neprojde a není transportovaný přes slizniční buňku. Pak nás obvykle pacient ohrožuje, protože virus přenáší. Ale! On sám má PCR test negativní, nemá klinické příznaky, časem se mu vytvoří protilátky časné IgM a rovněž i IgG, v nízké hladině.

Když virus do buňky projde, ale obranné mechanismy jsou velice dobré, rovněž se neprojeví v PCR negativitou. Klinické příznaky jsou ano/ne. „A zase jde o přenašeče, který má protilátky časné i pozdní,“ ozřejmuje Ondřej Topolčan další případ, kdy se člověk raduje z negativního výsledku testu, pro okolí je však přesto rizikový.

Když virus projde, vždy je prakticky vykázána pozitivita. „Klinické příznaky jsou buď jenom lokání, plicní, nebo celotělové. Tomu pak odpovídají i protilátky IgG, které velice výrazně korelují s klinickým stavem. Lidé s těžkým průběhem mají protilátky, které v soupravě Roche vykazují hodnoty kolem 200 či 300, kdežto lidé s lehkým průběhem mají hodnoty okolo 100,“ upřesnil Ondřej Topolčan.

Takto vypadá výsledek o vyšetření u pacienta s "negativním" PCR testem - doplňující poznámka (červené podtržení provedla redakce) je celkem důležité...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…