Pozor. I rizikový pacient může mít negativní test na covid. Imunolog varuje před šílenými výsledky

17.10.2020 12:56

Testy, testy, testy. Vidle do nich pořádně hodil zkušený imunolog Ondřej Topolčan se svým týmem z plzeňské fakultní nemocnice, která zkoumala jejich průkaznost, respektive chybovost. Některé výsledky jsou šílené. A pár zjištění díky pacientům, kteří u nás covid prodělali jako první.

Pozor. I rizikový pacient může mít negativní test na covid. Imunolog varuje před šílenými výsledky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň

Primář Ondřej Topolčan z Laboratoře imunochemické diagnostiky při Fakultní nemocnici Plzeň přednášel o covidu před pár dny v Karlových Varech, kde překvapil novinkami z aktuálních výzkumů i samotné zdravotníky. Nemluvil jen o perličkách typu fortifikace masa na Novém Zélandu nebo proč se virus „lepí“ víc na černochy než na Evropany.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Zkušený lékař se svým týmem podrobně zkoumal i průkaznost testů covidové infekce.

Koronavirová infekce se prokazuje buď přímo pomocí molekulární biologické metody PCR, anebo se imunoanalýzou prokazují protilátky na covid. Vedle toho existují rychlotesty: Ty jsou většinou rovněž protilátkové, ať jde o protilátky krátkodobého okamžitého účinku, tedy typu IgA nebo IgM nebo rychlotesty, které by měly ukazovat promořenost obyvatel a mapují protilátky IgG, jež vytvářejí dlouhodobou imunitu.

V těle se mohou objevit tři třídy protilátek proti koronaviru – imunoglobuliny A, M a G (IgA, IgM a IgG). Pokud se u vás prokážou jen IgA, nákaza se nedostala dále do těla – tyto protilátky se vytvářejí na sliznici dýchacích cest a v tělních sekretech. Týká se pacientů, kteří prodělali nemoc bezpříznakově nebo s lehkými příznaky. Přítomnost IgM znamená probíhající infekci – tvoří se zhruba osmý den od prvních příznaků a vymizí zhruba do 20.–30. dne od nákazy. Pokud v krvi máte jen IgG, znamená to, že jste se s infekcí setkali v minulosti.

„Co se týče protilátek proti koronaviru, porovnali jsme celkem 5 imunoanalytických souprav a 2 rychlé testy. Laboratoř pracovala s výsledky od jednoznačně pozitivních pacientů, jimž vyšetřovala protilátky,“ podotýká imunolog.

Někteří farmaceuti zapláčou

K čemu plzeňský tým dospěl?

Tam, kde byly protilátky jednoznačně pozitivní, dosahovala nejvyšší senzitivity souprava Roche. Nejvyšší specificity, tedy vykázání jasně negativního výsledku – dotyční neměli protilátky, pak dosahují soupravy Abbott a Beckman Coulter.

„V praxi se nám osvědčuje, že souprava Roche, která je směsicí všech tří protilátek IgA, IgM i IgG, je výhodná pro rané stanovení a potvrzení viru v organismu a rychlé určení protilátek. Pro dlouhodobější stanovení a sledování protilátek IgG – tedy sledování imunity – bude výhodnější test od firmy Beckman, který má stoprocentní specificitu,“ vysvětluje a radí Ondřej Topolčan.

 

Z prezentace Ondřeje Topolčana.

Který rychlotest totálně propadl

U typu Diasorinu mají prý odborníci zkušenosti s opakovaným testováním vzorků z minulých let a vědí, že má zkříženou reakci s jinými SARS infekcemi, ale i s běžnými chřipkovými.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí

Největší problém vidí Topolčan s rychlotestem od Innovity: „Vadných výsledků bylo 40 procent. Specificita byla 86procentní a o senzitivitě, která byla čtyřprocentní, snad ani nestojí za to mluvit. Je zcela nepoužitelná,“ konstatoval.

Neměli příznaky, přitom protilátky ano

Protilátky podrobněji imunologický tým zkoumal u tří skupin, z toho jednou byli přímo zaměstnanci fakultní nemocnice: Vyšetřilo se jich 1501, průměr pozitivity se u nich podle Topolčana pohybuje kolem 5–8 procenty, kdy měli zároveň přítomny protilátky.

„Vyskytuje se 0,5 procenta těch, kteří jsou zcela bezpříznakoví, a přitom mají pozitivní protilátky na koronavirus. Prakticky u všech jsme se ale setkali s tím, že v rodině někdo měl prokazatelnou infekci covid-virem. Příkladem je rodina jedné paní doktorky: Vrátili se z USA a přivezli si ze Spojených států infekci. Ta se projevila jen u jejího manžela, ale protilátky na covid-19 měla pozitivní i ona a také jejich syn. Přitom byli bezpříznakoví a PCR negativní,“ zmínil konkrétní případ.

U nemocných s pozitivním PCR testem měli všichni stoprocentně přítomné protilátky po 14 dnech, třeba i v nízké hladině.

Zkoumají se „první pacienti“  

„Nyní stanovujeme protilátky u pacientů, kteří prodělali covid někdy od března doteď. Mají  protilátky přítomny také ve sto procentech. Jak dlouho tedy vydrží protilátky na covid-19? Náš předběžný odhad je 6 měsíců, protože delší odstup od covidové infekce nemáme. A všichni, kteří jej v březnu prodělali, dosud mají protilátky,“ osvětluje primář.

Na otázku, zda IgG protilátky znamená, že jsou protektivní, tedy ochraňují svého nositele, odpovídá expert takto: „Pravděpodobně ano. V současné době ověřujeme protilátky speciálním neutralizačním testem, který pro nás zpracovává oddělení krajské hygienické stanice v Ostravě – je jediným pracovištěm v republice, které tento test jednak umí a jednak pro něj má atest.“

Z prezentace Ondřeje Topolčana.

Negativní test neznamená, že nemoc nepřenášíte!

Ví se, že virus vstupuje do těla sliznicemi dýchacích cest, dutiny ústní, eventuálně sliznicí spojivek. Může nastat několik situací:

Virus narazí na obranné mechanismy tak dokonalé, že neprojde a není transportovaný přes slizniční buňku. Pak nás obvykle pacient ohrožuje, protože virus přenáší. Ale! On sám má PCR test negativní, nemá klinické příznaky, časem se mu vytvoří protilátky časné IgM a rovněž i IgG, v nízké hladině.

Když virus do buňky projde, ale obranné mechanismy jsou velice dobré, rovněž se neprojeví v PCR negativitou. Klinické příznaky jsou ano/ne. „A zase jde o přenašeče, který má protilátky časné i pozdní,“ ozřejmuje Ondřej Topolčan další případ, kdy se člověk raduje z negativního výsledku testu, pro okolí je však přesto rizikový.

Když virus projde, vždy je prakticky vykázána pozitivita. „Klinické příznaky jsou buď jenom lokání, plicní, nebo celotělové. Tomu pak odpovídají i protilátky IgG, které velice výrazně korelují s klinickým stavem. Lidé s těžkým průběhem mají protilátky, které v soupravě Roche vykazují hodnoty kolem 200 či 300, kdežto lidé s lehkým průběhem mají hodnoty okolo 100,“ upřesnil Ondřej Topolčan.

Takto vypadá výsledek o vyšetření u pacienta s "negativním" PCR testem - doplňující poznámka (červené podtržení provedla redakce) je celkem důležité...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…