Georges Simenon: Maigret chystá léčku

17. říjen 2020

Kdo brutálně vraždí mladé pařížské dívky? Případem se zabývá proslulý pařížský detektiv s geniální intuicí a osobitým šarmem. Poslouchejte do 13. listopadu 2020.

Účinkují: Rudolf Hrušínský st., Vladimír Brabec, Jiří Plachý, Alexandra Tomanová, Bohumil Švarc, Jiří Adamíra, Petr Svoboda, Věra Kubánková, Jiřina Chlumská, Miluše Šplechtová, Viktor Vrabec, Stanislav Bruder, Jana Drbohlavová, Miroslav Saic, Martin Velda, Oldřich Janovský, Ferdinand Krůta, Vladimír Krška, Jan Maršálek, Ladislav Kazda a Ilja Racek
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Jarmila Friedlová
Zvuk: Karel Nedorost
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1991

„Jakmile jsem přečetl sérii her o komisaři Maigretovi, bylo jasné, že mám Maigreta, což je hlavní a klíčová figura. Věděl jsem, že to bude... že to musí být Rudolf Hrušínský, který měl pro tuhle figuru fantastické dispozice v tom svém neokázalém herectví, v tom svém báječném umění zcivilňovat a řekl bych lehce, ironicky a s nadhledem pojmout figuru.“ (z knihy Jana a Honzy Vedralových Jiří Horčička – rozhlasový režisér).

Protagonista románů Georgese Simenona komisař Jules Maigret se dočkal po celém světě bezpočtu rozhlasových, filmových i televizních interpretací (poprvé byl maigretovský příběh zfilmován již v roce 1932). Rozhlasová série s Rudolfem Hrušínským však u nás patří k těm nejslavnějším. Její osudy však byly složitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

První adaptace, pod nimiž je podepsán režisér Jiří Horčička začaly vznikat již na samém počátku 70. let. Rudolfu Hrušínskému byla ale uprostřed práce na roztočené sérii pozastavena činnost v médiích a práci mohl dokončit až o více než šest let později. První detektivka, ve které propůjčil slavnému vyšetřovateli svůj hlas, s názvem Maigret a tulák se tak v Československém rozhlase vysílala až v březnu 1977. Naposledy si Rudolf Hrušínský zahrál v epizodě Maigret a mrtvá dívka v roce 1991.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.