Když ve Vysokém Mýtě umění vyhodili dveřmi, vrátilo se oknem

Galerie ve Vysokém Mýtě vystavovala obrazy z okna (zdroj: ČT24)

V živý orloj se v pátek proměnila Městská galerie ve Vysokém Mýtě. Plánovanou vernisáž nové výstavy se rozhodla uskutečnit navzdory platnému nařízení o zákazu kulturních akcí – obrazy totiž pracovníci galerie ukazovali návštěvníkům v oknech.

V polovině října chtěla galerie otevřít novou výstavu, na níž by představila tvorbu výtvarníků Rudolfa Polláka a Petra Špačka, kteří jsou spojeni s pardubickým regionem. Jenže vyhlášení nouzového stavu nejprve výrazně omezilo počet možných účastníků vernisáže a následně vláda ještě zpřísnila a kulturní akce, včetně výstav, zakázala úplně. 

„Kolegyně si krátce po vyhlášení nouzového stavu povzdychla: ‚Tak teď už můžeme opravdu ukazovat obrazy jen z oken!‘ A ostatní řekli: ‚To je skvělý nápad!‘,“ vypráví Dagmar Sabolčiková, ředitelka společnosti Vysokomýtská kulturní, která spravuje mimo jiné městskou galerii.

Mělo to udělat radost nám, ale především lidem venku v tomto období, kdy nikam nemohou.
Iveta Danko
kurátorka

Pět oken vedoucích na náměstí se pracovníci rozhodli využít pro „vysokomýtský orloj“. V den zahájení výstavy každou celou hodinu procházeli s krátkou zastávkou kolem otevřených oken jako apoštolové na pražských astronomických hodinách.

Původně měla po netradiční vernisáži ještě následovat možnost privátní komentované prohlídky s oběma výtvarníky, ale zpřísnění protikoronavirových opatření tuto část programu úplně zrušilo.

Aby byly obrazy z oken v prvním patře dobře viditelné, bylo třeba vytvořit jejich zvětšené kopie. Galerie doufá, že originály si zájemci stihnou ještě prohlédnout přímo na výstavě, která by měla trvat do 17. listopadu. 

Vernisáž obrazů v oknech v Městské galerii ve Vysokém Mýtě
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK