Hlavní obsah

Zámek Litomyšl zaměří prohlídkové trasy na rody vlastníků památky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od příští turistické sezony se změní prohlídkové okruhy na zámku v Litomyšli. Jeden se bude věnovat jeho historii od vystavění Pernštejny roku 1567 až po Valdštejny-Vartenberky. Prohlídka bude zakončena zámeckým divadlem.

Článek

Druhý okruh představí zámek jako příležitostné sídlo knížecí rodiny Thurn-Taxisů i jako místo návštěvy rakouského císaře Františka Josefa I. Patřit k němu bude i prohlídka zámecké kaple. Zachován zůstane letní zkrácený okruh pro rodiny s dětmi. Na zámek se také vrátí další původní dobový nábytek nebo jeho obdoby z jiných památek.

Dosavadní okruhy byly zaměřeny spíše tematicky, ne chronologicky. „Budeme prezentovat interiéry tak, jak je obývala předposlední generace Valdštejnů v Litomyšli. I za nich se dělaly nějaké úpravy, a díky tomu můžeme prezentovat všechna období a nemusíme nic zastírat,“ uvedl kastelán Petr Weiss. V tomto období šlechta udržovala přátelské styky s mnoha místními občany, na zámku začínal hrát na domácích koncertech malý Bedřich Smetana a Litomyšl žila rušným společenským životem.

Po prodeji v dražbě se zámek dostal do majetku Thurn-Taxisů, kterým patřila i další panství v regionu, například Chroustovice nebo Rychmburk. V roce 1889 Litomyšl navštívil císař František Josef I. a upravovaly se pro něj pokoje. Kněžna Helena Thurn-Taxisová, rozená princezna bavorská, se původně měla stát rakouskou císařovnou. Nakonec se však císař oženil s její mladší sestrou Alžbětou, zvanou Sissi.

„Éra Thurn-Taxisů se na zámku nikdy neprezentovala. Použijeme rodový mobiliář, například dochované podobizny, a zároveň věci ze zámku Biskupice, který patřil jiné větvi rodu a není přístupný pro veřejnost,“ řekl Weiss.

Do původní podoby po restaurování nábytku se již dříve vrátily tři místnosti. Lidé si budou moci projít reprezentativní apartmá šlechty i luxusní apartmán pro císaře a soukromé komnaty.

Reklama

Doporučované