Zde může být vaše reklama.

Historie olomouckých kašen: Caesarova kašna

Historie olomouckých kašen: Caesarova kašna

foto: Lukáš Blokša

17. 10. 2020 - 15:10

Olomoucké kašny se spolu s radnicí a orlojem, Sloupem nejsvětější trojice, Dómem, parky, zoologickou zahradou a dalšími historickými i přírodními krásami řadí mezi věci a místa, za kterými do hanácké metropole přijíždí turisté. V historickém centru Olomouce je sedmičlenná skupina kašen. Pojďme se společně podívat do jejich historie.

2. díl: Caesarova kašna

Nejznámější a umělecky nejnáročnější olomoucká kašna. To je ta Caesarova, na Horním náměstí.  Jde o kašnu, kde výzdoba představuje bájného zakladatele města - císaře Gaia Julia Caesara.

Na imitaci skaliska uprostřed nádrže kašny je socha jezdce na vzpínajícím se koni. Všímavý pozorovatel si všimne dvou mužských postav s kartušemi, které leží jezdci u nohou. Jde o personifikované řeky Moravu a Dunaj. Dále je na sousoší k vidění sedící pes, což má být narážka na věrnost města panovníkovi, v tomto případě Caesarovi. 

Samotná socha římského imperátora je umístěna tak, že svou tvář odvrací od olomoucké radnice směrem k Michalskému návrší, kde měl údajně stávat tábor římských vojsk. Zároveň se to dá brát tak, že se Caesar dívá na busty vojáků, kteří jsou umístění na střeše protějšího domu.
 
Autorem sousoší je Jan Jiří Schauberger, který se inspiroval jezdeckou sochou římského císaře Konstantina Vítěze od Gianlorenza Berniniho ve vatikánské Scala Regia. Nádrž kašny s prolamovanou profilací je dílem olomouckého kamenického mistra Václava Rendera.

Další články