Veronika Lefrancois: Papež František bojuje proti korupci přímo ve Vatikánu

17. říjen 2020

Občané žádné jiné země zřejmě nejsou tak obeznámeni s tím, co se šustne ve Vatikánu, jako jsou Italové.

Místní média sledují dění v papežské kurii s velkou pozorností a papežova slova se často ocitají na titulních stránkách italských deníků.

Čtěte také

Není tedy divu, že když v této nejvyšší církevní instituci dojde k vybočení z normy, rozvíří to na nějakou dobu hladinu veřejného mínění. Poslední taková aféra se v Itálii přetřásá už několik týdnů.

Taky nejde o ledajaký skandál. Koncem září totiž papež František sesadil z funkce jednoho z nejmocnějších vatikánských hodnostářů, kardinála Angela Becciu, který už od roku 2011 zaujímal u Svatého stolce posty na nejvyšší úrovni.

Luxus místo charity

Důvod? Finanční machinace a zpronevěry církevních fondů. Podle médií připravil tento prelát Vatikán o 450 milionů eur. Za tyto peníze, původně určené na charitativní činnost, kardinál údajně nakoupil luxusní nemovitosti v Londýně.

Kardinál Becciu sice svou vinu popírá, ale skutečnost, že papež sáhl k takto neobvyklému a tvrdému kroku, naznačuje, že obvinění zřejmě nebude zcela bezdůvodné. Vatikán totiž obvykle své hodnostáře chrání, pokud o jejich vině existuje jakýkoliv náznak pochybností. V tomto případě to ale vypadá, že papež měl k dispozici dostatek důkazů k tomu, aby rázně zakročil.

Čtěte také

Becciu si sice smí uchovat titul kardinála, ale od nynějška jsou mu odepřeny veškeré výsady spojené s touto hodností, tedy především účast na volbě papeže v případě konkláve, ale také funkce papežského poradce. Kromě toho se kardinál musel vzdát hodnosti prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení – to je sice čestná funkce, ale její vykonávání má celosvětový význam.

Odvolání kardinála Becciu tedy pro Vatikán znamená hotové zemětřesení. Jeho nečekaný pád bude mít přímý dopad na volbu příštího papeže. A to je téma, které se v Římě už teď začíná probírat.

Kardinálova dáma

Celá záležitost ještě zdaleka není uzavřena. Tento týden byla v Miláně zatčena podnikatelka Cecilia Marogna, která spolupracovala se Svatým stolcem a kterou média překřtila na „Kardinálovu dámu“. Hovoří se o ní také jako o agentce 007 Vatikánu, protože prý zastávala tajnou roli v paralelní diplomacii církevního státu.

Jejím úkolem mělo být vyjednávání s teroristy a únosci z Afriky nebo Blízkého východu o vydání misionářů, kteří byli drženi jako rukojmí. K tomu účelu, ale i pro další humanitární činnost, prý od kardinála Becciu získala více než 500 tisíc eur, které pak údajně utratila za luxusní kabelky, značkovou kosmetiku a vybavení bytu. V nejbližších dnech se bude „Kardinálova dáma“ zodpovídat ze zpronevěry u vatikánského soudu.

Tento finanční skandál a jeho mediatizace jsou významným signálem ze strany papeže ve smyslu, že František je při boji proti finanční korupci ve Vatikánu neústupný. I když pro něj odchod jednoho z nejbližších spolupracovníků údajně představuje velký otřes, papež je rozhodnutý nadále pokračovat ve svých reformách církevních institucí.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.