Dobrá imunita je teď naprosto stěžejní. Návodů na to, jak jí dosáhnout, existuje řada. Ale v poslední době je v kurzu takzvaný biohacking. Názorů na jeho přesnou definici je několik.

„Pro mě biohacking znamená sledovat své tělo a dělat kroky k tomu, abych se cítil lépe a mohl dělat vše naplno,“ říká Martin Frank, mistr této disciplíny a zakladatel platformy Yogagang, kde vám pomůže s meditací, tipy a triky na lepší spánek a s posledními trendy v oblasti zdraví. 

Součástí biohackingu je sebeměření, kdy testujete a měříte různé parametry a vyhodnocujete, jaký mají na váš život dopad. Například můžete sledovat, jak vám ovlivní večerní trénink kvalitu spánku. K takové analýze potřebujete třeba takzvaný chytrý prsten Oura Ring, dají se ale použít i Apple Watch.

Jak může podle Martina Franka pomocí biohackingu zlepšit svoji imunitu každý z nás?

 1. Udržte si svou rutinu. Ať už máte home office, nebo musíte někam docházet, vstávejte každý den stejně. Pracujte tak, jako kdyby vše bylo při starém. Pokud chodíte třikrát týdně do posilovny, zaregistrujte se na online lekci u vás v obýváku. Plánujte. Večer si napište, co máte druhý den zvládnout, a držte se toho. 

2. Choďte do přírody. Jakákoli aktivita venku vám pomůže vypnout, nabudit tělo a hlavně zapomenout na všechny starosti. Vyberte si sporty, které lze dělat venku, nebo vyrazte na starou dobrou procházku lesem.

3. Dýchejte. Bez dechu není život a ani energie. Jak často se soustředíte na to, jak dýcháte? Přistihnete se, že zadržujete dech nebo dýcháte povrchově? Kdykoli – v kanceláři, doma, v autě, ve vypjatých momentech – se zkuste na čtyři doby nadechnout nosem a na stejný počet dob nosem vydechnout. Až v tom budete zběhlí, zkuste na šest dob nádech a na osm výdech. Budete překvapeni, jak je tohle jednoduché cvičení účinné.

4. Zkuste online lekci jógy. I když jste jógu nikdy necvičili, tak třeba právě teď je ten pravý čas vyzkoušet, jaký styl vám bude nejlépe vyhovovat a bavit vás. Na IG live nebo na stránkách různých jóga studií najdete v podstatě všechny možné lekce online. My cvičíme každé pondělí a čtvrtek od 18:30 na platformě train.yogagang.com a věřte mi, zapotíte se, protáhnete a hlavně se s námi zasmějete, což je v této době asi nejdůležitější. 

5. Dobře spěte. Dalším důležitým faktorem je spánek. Zkuste pár hodin před spánkem nečíst zprávy a vyvarujte se modrého světla z obrazovek. Čas spánku je pro každého individuální, ale doporučuje se držet v rozmezí 7—9 hodin denně. Základem je 100% tmavá místnost a spíše nižší teplota. 

6. Otužujte se. Výborným nástrojem k nakopnutí imunity je vystavení se chladu. Nemusíte hned lézt do vany plné ledu, ale studená sprcha každý den udělá zázraky nejenom s vaším tělem, ale i myslí. Začněte pomalu. I 10 sekund se počítá. Postupně můžete dobu zvyšovat na třeba 1—2 minuty. 

7. Nastavte si limity. Biohacking řeší i prostředí kolem vás. Doporučuji si proto nastavit limit, kdy a jak dlouho budete sledovat zprávy. Je velmi snadné být obzvlášť v této době online, ale to vám pouze zvýší hladinu stresu. Najděte si zdroj, kde se dozvíte vládní opatření, a zbytek omezte.