Close search

Sám ve vesmíru: Astronaut Bruce McCandless II se jako první člověk historie odpojil od své mateřské lodi

NASA Zdroj: NASA

Fotografie osamělého astronauta patří mezi nejslavnější a zároveň nejmrazivější záběry z historie dobývání vesmíru.

Zpětně to vypadá jednoduše - Bruce McCandless II vyšel z kabiny raketoplánu Challenger a za pomoci ručně ovládané manévrovací jednotky poháněné dusíkem provádí výstup do vesmíru. Jenže bylo to poprvé, co se astronaut vydal ven, aniž by byl nějakým způsobem připoután ke své raketě.

Průkopníci vesmírných procházek

Úplně prvním Američanem, který se pustil na vesmírnou procházku, byl astronaut Edward H. White II, který se vznesl do 3. června 1965 volného prostoru na misi Gemini IV. Po dobu více než 20 minut, samozřejmě připoután, manévroval kolem kosmické lodi Gemini, která mezitím přeletěla přes Havaj až nad Mexický záliv. Tato procházka byla dlouhá přibližně 10 500 kilometrů. Po návratu to bujarý White označil za největší zážitek svého života.

To bylo před 55 lety a za tu dobu se mnohé změnilo. Třeba fakt, že astronauti už nemusí být připojeni k mateřské lodi. A první, kdo si tuto volnost vyzkoušel, byl Bruce McCandless II. On je na slavné fotografii osamělého astronauta, pod kterým lze vidět Zemi pokrytou oblaky.

Byl jsem vytrénovaný až moc," vzpomínal v roce 2006 pro Daily Camera. „Toužil jsem dostat se ven a létat. Cítil jsem se velmi dobře. Bylo mi sice tak chladno, že mi cvakaly zuby a třásl jsem se, ale to byl jenom detail."

Sakra velký skok

Moje žena byla ve Středisku řízení kosmických letů a cítil jsem, že tam bylo napětí. Chtěl jsem říct něco podobného Neilovi, když přistál na Měsíci, a tak jsem řekl: ‘Pro Neila to mohl být malý krok, ale pro mě jde o sakra velký skok.’ To trochu uvolnilo napětí,“ říká McCandless.

A pak si postěžoval, že byť mu všichni říkali o tichu ve vesmírném vakuu, místo toho se mu neustále ozývali najednou hned tři kolegové. Ptali se, jak dlouho mu vydrží kyslík, kdy budou na řadě oni a jeden ho pořád odháněl od motorů. Na své cestě se 7. února 1984 dostal až do vzdálenosti 98 metrů od raketoplánu. A byť to nemusí vypadat hodně, šlo o přelomový kousek a jeden z milníků dobývání vesmíru.

Není bez zajímavosti, že když zpěvačka Dido v roce 2008 použila tuto fotografii na obal svého alba Safe Trip Home, McCandless kvůli tomu zažaloval hudební vydavatelství Sony Music Entertainment. Ne kvůli autorským právům na záběr, který pořídili jeho kolegové z raketoplánu Challenger, ale kvůli narušení jeho osobnostních práv. Spor byl vyřešen smírem.

Zdroje: nasa.gov, theguardian.com

Nejčtenější články