Obětovala raději sebe. „Teta“ Moravcová byla výraznou postavou odboje

Seriál   17:56
V době vrcholící Heydrichiády se rodina Moravcových výrazně podílela na likvidaci nenáviděného zastupujícího říšského protektora. Zaplatili za to životem. Marie Moravcová, které parašutisté přezdívali „teta", si raději vzala život, než aby parašutisty či další spolupracovníky z domácího odboje prozradila.

Marie Moravcová se svými syny Vlastimilem (vlevo) a Miroslavem (vpravo) . | foto: VHÚ

Marie Moravcová se narodila 25. srpna 1898 na pražském Žižkově, kde i celý život bydlela. V lednu 1918 se provdala za o 11 let staršího železničáře Aloise Moravce. Narodili se jim dva synové - Miroslav a Vlastimil, kterém  nikdo neřekl jinak než Áťa. Oba se stejně jako rodiče zapojili do protinacistického odboje. 

Do odboje se Moravcová zapojila v podstatě už od počátku války. Jako dobrovolná sestra působila v Československém červeném kříži. Ten byl nacistům trnem v oku, proto ho brzy rozpustili. Pomáhala i lidem, kteří po Mnichovu utíkali z československého pohraničí. Pak už byl to byl pouze krok k tomu, aby naplno vstoupila do odboje.

Sehrála důležitou roli v operaci Anthropoid. Ve spolupráci s učitelem Jan Zelenkou-Hajským a dalšími bojovníky proti nacismu vytvořili zázemí pro parašutisty, kteří se nad Protektorátem Čechy a Morava vysadili mezi prosincem 1941 a červnem 1942. Jejich úkolem bylo provést atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

„V jeho přípravě hrála nezastupitelnou roli,“ řekl pro iDNES.cz vojenský historik Eduard Stehlík.

Byt manželů Moravcových na pražském Žižkově v Biskupcově ulici se stal kontaktním místem Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří později úspěšný atentát provedli. Moravcová se o výsadkáře starala. Prala jim, vařila, sháněla potraviny, vyřizovala vzkazy. „Vytvořila jim prakticky domovské prostředí,“ řekl Stehlík. A parašutisté i proto jí říkali „teta Marie“.

Manželé Marie Moravcová a Alois Moravec na nedatované společné fotografii z lázeňského pobytu.

V žižkovském konspiračním bytě po deset dní bydlel i Josef Valčík z výsadku SILVER A. Ubytoval tu dokonce svého německého ovčáka Moulu a kanárka. U Moravců se však nějakou dobu ukrýval i Karel Čurda, příslušník výsadku Out Distance, který byl nakonec tím, kdo členy operace Anthropoid prozradil a udal i samotnou Moravcovou.

Úspěšná likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, 27. května 1942, rozpoutal nacistický teror. Kromě hromadného zatýkání se Němci pomstili na Lidicích a Ležákách. 

Gestapo za dveřmi

Jen několik dnů předtím, než před bytem Moravcových stálo komando gestapa, dostala Marie v Pardubicích od odbojářů Hany a Václava Krupkových ampulku s jedem. Už tehdy se bála prozrazení.

„Od samého počátku si uvědomovala, že nasazuje vlastní život. Věděla, že než bude popravena, bude pravděpodobně vystavena mučení a skončí na popravišti. Dopředu byla připravená obětovat svůj život, než aby při mučení promluvila a byla vystavena zradě svých přátel,“ řekl Stehlík.

Inspirativní ženy

Se svými obavami se svěřila Alfrédu Bartošovi, veliteli výsadku SILVER A, který se tehdy v Pardubicích pohyboval. O sebevražednou ampulku ho požádala. Bartoš pak přiměl Krupkovou, aby Moravcové dala svou. „Teta“ si jed ukryla do brože, kterou nosila na krku.

Osudnou se rodině Moravcových stala noc na 17. června 1942. Činžovní dům, ve kterém na Žižkově bydlela, gestapáci pod vedením kriminálního inspektora Oskara Fleischera obklíčili s úderem čtvrté hodiny ráno. Pak komando vtrhlo do bytu, kde našlo jen Aloise a Marii. Ta dokázala přesvědčit jednoho z gestapáků, aby ji nechal jít na toaletu. Pak neváhala. Než aby riskovala mučení a prozrazení úkrytu výsadkářů, zvolila smrt. Rozlomila ampulku s cyankáli a její obsah polkla.

Na Moravcové je fascinující, jak moc se děsila toho, že zklame. „Bála se toho natolik, že obětovala svůj vlastní život. Celou dobu žila v obrovském strachu, pochybovala o sobě samotné a ze strachu že by prozradila, radši zemřela. Její sebeobětování byla oběť pro nás všechny a je to důvod, proč bychom o ní měli mluvit,“ uvedl Stehlík. 

„Její odvaha byla neskutečná. Dělala toto všechno i s ohledem na to, že byla matkou. Vychovala dva syny, oba dva položili život za Československou republiku,“ dodal historik.

Áťu gestapáci krutě mučili

Moravcová byla pohřbena na hřbitově v Ďáblicích v hromadném hrobě společně s dalšími Čechy, kteří hrdinně bojovali proti okupantům. Ještě předtím však nacisté využili její ostatky k hrůznosti, nad kterou se tají tech.

Áťa byl za protektorátu vlastně ještě dítě, i tak se ale ukázal jako platný člen odboje. Fungoval třeba jako spojka parašutistů z operace Anthropoid. Částečně se podílel i na samotném atentátu. Právě jeho jízdní kolo totiž osudného dne použil Gabčík.

Když gestapo zatklo Áťovy rodiče, nebyl v Praze. Nedozvěděl se proto ani to, že jeho matka už nežije. Domů přijel kvůli fingovanému telegramu, podle něhož Moravcová těžce onemocněla. Nacisté ho okamžitě zatkli.

Neúnavně bojovala za práva žen, nakonec Plamínkovou popravili nacisté

Áťa musel hodiny přežívat kruté mučení. O jeho hrdinství svědčí fakt, že přestože se v rukou gestapa ocitl 17. června 1942 ráno, úkryt parašitustů v kostele v Resslově ulici prozradil až před půlnocí. A to teprve potom, co mu gestapáci ukázali uříznutou hlavu jeho maminky.

Zlomeného Áťu pak v poutech přivedli před dobytou kryptu Chrámu svatých Cyrila a Metoděje, kde před tím probíhal dlouhý boj mezi po zuby ozbrojenými německými vojáky a parašutisty. Tady pak Áťa musel těla mrtvých atentátníku a jejich kompliců identifikovat. Válku nepřežil. Spolu s jeho otcem Aloisem byl ještě v říjnu 1942 popraven v koncentračním táboře Mauthausen.

Starší Áťův bratr, Miroslav, byl za války československým letcem v řadách britského Královského letectva (Royal Air Force), zemřel během spojenecké invaze v Normandii, 7. června 1944, při havárii Spitfiru krátce po startu na bojový let.

„Vzala na sebe tu největší námahu“

Sám SS-Hauptsturmführer Heinz Pannwitz ve své závěrečné zprávě po vyšetřování atentátu otevřeně vyjádřil obdiv ženám, které parašutistům pomáhaly.

„V nejednom případě jsou nositeli ilegální činnosti manželky odbojářů. Jde o fanatické Češky, které se s vášnivou zavilostí věnovaly péči o atentátníky,“ psal Pannwitz vůdci Adolfu Hitlerovi. Zmínil se i o samotné Moravcové. „Vzala na sebe tu největší námahu, aby byl úkol atentátníků doveden k úspěchu,“ uvedl. A dodal, že vše, co dělala, činila s vědomím hrozícího trestu smrti.

„Je to příklad tvrdosti a obětování, kdy Češi sledují své ilegální cíle,“ konstatoval Pannwitz o operaci Anthropoid.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Zdroje:

  • Osudové ženy: Marie Moravcová. Pořad ČRo.
  • Paměť národa: „Teta“ Moravcová raději spolkla jed, než aby promluvila. Místa Paměti národa.
  • Moravcové jako symbol okupace. Pořad ČT.
  • Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou: místa – události – lidé.
Autor:

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

Manželka i samaritánka. Spisovatelka Svobodová zachytila ženu přelomu století

Spisovatelka Růžena Svobodová

Seriál Přestože na ni česká literatura po století takřka zapomněla, spisovatelka Růžena Svobodová se...

Karolina Světlá přetavila osobní tragédii v prózu a zkušenosti v pomoc

Karolína Světlá

Seriál Psala jako v transu až do úplného vyčerpání a s myšlenkami o emancipaci předběhla velké světové...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  8:26

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  8:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...