Zápis z členské schůze ČSO dne 17. 10. 2020 a výsledky voleb výboru a kontrolní komise

Zápis z členské schůze ČSO dne 17. 10. 2020

Již z minulých let známým propagačním videem „Máme rádi ptáky“ začala v sobotu 17. 10. 2020 v 15:45 letošní členská schůze, vzhledem k vládním protiepidemiologickým opatřením první on-line za celou dlouhou historii ČSO. Pro budoucí generace a technické fandy zaznamenávám, že schůze proběhla prostřednictvím aplikace Zoom, přenášena byla na YouTube a hlasování probíhalo přes slido.com. Celá schůze byla též nahrávána.

Úvodního slova se chopil předseda ČSO Jiří Flousek. Po přivítání všech on-line účastníků schůze vzpomněl jména za poslední období zesnulých členů ČSO, přičemž následovala tradiční minuta ticha, tentokrát symbolickým vypnutím obrazovek. Dále si vzal slovo ředitel kanceláře ČSO Zdeněk Vermouzek a vysvětlil technickou stránku přenosu schůze, způsob přihlašování do diskuse a způsob hlasování v průběhu schůze.

Následovala volba volební komise pro sčítání hlasů voleb do výboru a do kontrolní komise na období 2020-2024. Jak členové ČSO dobře vědí, letošní volby probíhaly pouze korespondenčně, členové měli v průběhu podzimu právo poslat poštou svůj hlasovací lístek na adresu sídla ČSO, kde se v sobotu 17. 10. 2020, tedy v průběhu členské schůze, sešla volební komise v navrženém složení Vojtěch Brlík, Gabriela Dobruská, Iva Šašková (zvoleni na začátku členské schůze 80 hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel). Volební komise se poté ujala sčítání došlých hlasů a pracovala po dobu konání členské schůze. Výsledky voleb uvádíme na závěr tohoto zápisu.

Mezitím pokračovala členská schůze dalšími body programu. Nejprve byly uděleny tradiční ceny ČSO za významné počiny v oblasti ornitologie. První letošní cena byla udělena Patronátní skupině Významného ptačího území Beskydy v čele s Danielem Křenkem a Jiřím Pavelkou, přičemž její zástupce Daniel Křenek pronesl poděkování. Druhé ocenění virtuálně převzal a poděkoval Jiří Reif za organizaci JPSP a LSD, zpracování a propagaci jejich výsledků a za podporu časopisu Sylvia.

V dalším bloku programu nejprve představili Zdeněk Vermouzek a Lucie Hošková Zprávu o činnosti ČSO za rok 2019, Jiří Flousek Zprávu o činnosti Výboru a Vojtěch Stejskal Zprávu Kontrolní komise. Poté byl dán prostor pro diskuzi, nikdo z členů ČSO jej však nevyužil. Představena byla rovněž Výroční zpráva ČSO za rok 2019. Jelikož o výroční zprávě je nutné podle Stanov ČSO hlasovat, proběhlo hlasování, z 83 hlasujících bylo 78 pro, nikdo proti, 5 se zdrželo.

Dalším bodem programu byl návrh na zvýšení členského příspěvku. Přestože bylo zdůvodnění již prezentováno na minulé členské schůzi ČSO a publikováno rovněž na webových stránkách ČSO a v periodikách vydávaných ČSO, před hlasováním Zdeněk Vermouzek ještě jednou vysvětlil důvody návrhu. Poté byl dán prostor pro diskuzi, nikdo z členů ČSO jej však nevyužil. V následném hlasování návrh na zvýšení členského příspěvku prošel, z 86 hlasujících bylo 80 pro, 2 proti, 4 se zdrželi.

V další části členské schůze Lucie Hošková a Alena Klvaňová představily výhled činnosti ČSO na roky 2020-2021, s tím, že řada akcí pro členy bude závislá na aktuální epidemiologické situaci v ČR a v zahraničí. Již letos na Vánoce však bude například na trhu 2. evropský hnízdní atlas ptáků, na kterém měla ČSO významný podíl spolu s Katalánským ornitologickým institutem a Švýcarským ornitologickým institutem.

Poté provedl za asistence kamer Zdeněk Vermouzek tradiční losování výherců jako jejich odměnu za aktivity v rámci sčítání ptáků v programech JPSP a LSD. Výherci 2. evropského hnízdního atlasu se stávají Hana Trachtulcová a Petr Hájek a výhercem dalekohledu Meopta 10*32 se stává Milan Tichai.

S technickými problémy, ale nakonec ve dvou úplných částech byl úspěšně odvysílán nový dokumentární film Jana Hoška a Mariána Poláka „Slyšet sýčka“ o ochraně sýčků v Čechách, kde hlavní hvězdou byl sýček a Martin Šálek (na okraj dodávám, že komentář namluvil renomovaný herec Miroslav Táborský, držitel prestižních mezinárodních hereckých ocenění).

A jak dopadly volby do nového výboru a kontrolní komise ČSO na léta 2020-2024? O vynucené technické pauze v průběhu vysílání filmu o sýčkovi se ze sídla ČSO v Praze 5, Na Bělidle, opět připojila volební komise. Bylo odevzdáno 624 platných volebních lístků a 3 lístky neplatné. Do kontrolní komise byli zvoleni (v pořadí dle obdržených hlasů) Petra Málková, Vojtěch Stejskal a Jan Buček. Do výboru byli zvoleni (v pořadí dle obdržených hlasů): Jiří Flousek, Tomáš Bělka, Barbora Kaminiecká, Kateřina Ševčíková, Vojtěch Kodet, Vlasta Škorpíková, Martin Pudil, Tomáš Pospíšil a Peter Adamík. Všem zvoleným gratulujeme a těm, co nebyli zvoleni, děkujeme.

Závěrečným rozloučením ukončil v 18:45 svižnou a zajímavou on-line členskou schůzi předseda Jiří Flousek. Vyjádřil naději, že na příští, jubilejní členské schůzi, na podzim 2021, kdy ČSO oslaví 95 let, se sejdeme již osobně, a to ve známém a malebném prostředí zámku v Mikulově. Všem členům popřál do té doby především pevné zdraví.

Zapsal: Vojtěch Stejskal

Ověřil: Jiří Flousek

 

Výsledky voleb výboru a kontrolní komise

Volby na volební období 2020—2024 byly ukončeny na členské schůzi 17. října 2020. Volební výsledky sčítala komise ve složení Gabriela Dobruská, Iva Šašková, Vojtěch Brlík.

Bylo odevzdáno 624 platných volebních lístků a 3 lístky neplatné.

Ve volbách do výboru se umístili následující kandidáti:

  1. Jiří Flousek (489 hlasů)
  2. Tomáš Bělka (457 hlasů)
  3. Barbora Kaminiecká (447 hlasů)
  4. Kateřina Ševčíková (439 hlasů)
  5. Vojtěch Kodet (434 hlasů)
  6. Vlasta Škorpíková (404 hlasů)
  7. Martin Pudil (386 hlasů)
  8. Tomáš Pospíšil (381 hlasů)
  9. Peter Adamík (380 hlasů)
  10. Gašpar Čamlík (359 hlasů)
  11. Patrik Molitor (335 hlasů)
  12. Vladimír Mikule (242 hlasů)

Prvních devět kandidátu (tučně) se stává členy výboru.

 

Ve volbách do kontrolní komise se umístili následující kandidáti:

  1. Petra Málková (543 hlasů)
  2. Vojtěch Stejskal (486 hlasů)
  3. Jan Buček (464 hlasů)

Všichni tři kandidáti se stávají členy kontrolní komise.

 

Volba předsedy a místopředsedy ČSO proběhla na ustavující schůzi nového výboru dne 20. října 2020. Aklamací byl zvolen předsedou Jiří Flousek, ze čtyř navržených kandidátů byl v tajné volbě zvolen místopředsedou Tomáš Pospíšil.

 

Blahopřejeme novému vedení ČSO a děkujeme všem kandidátům za ochotu věnovat svůj čas, znalosti a schopnosti rozvoji České společnosti ornitologické.