V Archeoparku ve Všestarech si vyzkoušíte pravěk „na vlastní kůži“. Navštívíte podsvětí i nebe

18. říjen 2020

V Archeoparku Všestary u Hradce Králové si doslova můžete sáhnout na pravěk. Poznáte způsob života prehistorických lidí, vyzkoušíte si i některou ze starých technologií, vstoupíte do pravěké svatyně, do neolitického dlouhého domu a dostanete se do podsvětí i do nebe. Archeopark nabízí program pro všechny nadšence poznávání dávné historie naší planety.

Archeopark Všestary nabízí návštěvníkům dvě části: vnitřní a venkovní. V přízemní části budovy je expozice nazvaná „Podzemí“ nebo „Podsvětí“, tedy tajuplný svět z pohledu pravěkých lidí. Najdete tam jeskyni s malbami a s pozůstatky zvířat a lidí. Pohlédnete do akvária, které odkazuje i k plavbě expedice Monoxylon, uvidíte pazourkové doly, megalitickou hrobku, ukázky pohřbívání a „poklady“. Zároveň se dozvíte, jak archeolog získává informace o našich předcích.

První patro představuje „Život v pravěku“. Dominantou je největší model pravěké krajiny u nás dlouhý osm metrů, který sestává z třinácti dílů. Vytvořil ho Jan Jelínek, syn zakladatele brněnského Pavilonu Anthropos, profesora Jelínka. Představu o běžném životě v pravěku doplňují i tematické panely s replikami nástrojů.

U kamenného brusu, v dílně, která se vrací k době před šesti tisíci let př.n.l.

Druhé patro symbolizuje „Nebe“, které pravěcí lidé už vnímali. Dokládají to i archeologické nálezy. Pohledu z nebe dolů dnes využívá tzv. letecká archeologie. Navíc si odsud z ptačí perspektivy prohlédnete pravěkou krajinu na modelu o patro níž.

Třetí patro nabízí přehled celého pravěku Čech a Moravy jak na obrazové Hradecké epopeji od Libora Baláka, tak i pomocí replik a kopií artefaktů. Součástí budovy archeoparku je i didaktická dílna se skládačkami, promítací a výstavní sál.

V archeoparku představují i pravěkou výrobu

V atraktivní venkovní expozici se návštěvník projde pravěkou vesnicí s neolitickým a eneolitickým domem, s polozemnicí z mladší doby železné, tajemným rondelem, který jitří fantazii. Součástí jsou i výrobní areály s praktickými ukázkami pravěkých činností, třeba broušení kamenných seker, tkaní na pravěkých stavech, obdělávání pole dřevěnými nástroji, drcení obilí a další.

Archeopark s pravěkou vesnicí najdete nedaleko Hradce Králové směrem na Jičín, v obci Všestary za místní základní školou, krytým bazénem a hřbitovem. Parkování je možné přímo u areálu. Ve Všestarech staví autobus i vlak. Součástí je také cyklostezka z Hradce Králové do Všestar s naučnými tabulemi na místních význačných archeologických lokalitách.

Spustit audio