Klaus Kinski: Hrál tak, jak žil. Jeho dcera byla ráda, že je konečně mrtvý

Klaus Kinski
Zdroj: Česká televize
Klaus Kinski byl německý herec a příležitostný režisér. Jeho démonická tvář a nevyzpytatelná povaha neměly v kinematografii obdoby.Štáb filmu Nosferatu - Fantom noci tvořilo pouhých 16 osob.
V Německu se horor těšil velké oblibě. Navštívilo jej až jeden milion diváků.
Klaus Kinski musel každý den strávit v maskérně celé čtyři hodiny.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Kontroverzní herec Klaus Kinski by dnes oslavil 94. narozeniny. Jako jeden z mála se nemusel ve svých rolích přetvařovat. Zloduchem byl totiž i v soukromém životě. Byl nevyzpytatelný a rád terorizoval své okolí. Bohužel nedokázal odolat ani sexuálnímu zneužívání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 10. 2020 08:00

Nikolaus Gunter Nakszynski alias Klaus Kinski se narodil 18. října 1926 v Sopotech. Byl to německý herec a režisér. Jeho originální zjev mu přinesl role upírů a banditů. Objevil se tak i ve Vinnetouovi jako člen Forresterovy bandy. Ve filmu se jmenoval David Luke, jeho poznávacím znamením byla velká kožešinová čepice.

Diagnóza: schizofrenik a psychopat

S Klausem to bylo obtížné už od jeho mládí. Režisér Werner Herzog, který s ním poté často spolupracoval, by mohl vyprávět. Kinského poznal ve třinácti letech. Bylo to během dovolené v penzionu, kde se shodou okolností ubytoval i budoucí Drákula. Herzog pak vzpomínal, že se mladý Klaus rád zavíral v koupelně a nikoho do ní nechtěl pustit. Další jeho oblíbenou kratochvílí byla hladovka.

Ale to nebylo zdaleka vše. Změny nálad se u něj střídaly jako na běžícím páse. A když ho chytil rapl, začal vše kolem sebe demolovat. Jako šílenec se však choval i v práci. Není divu, že nikde dlouho nevydržel. Nakonec se postavil na vlastní nohy a začal cestovat po celém Německu a přednášet básně. Recitoval s takovou vervou, že k sobě někdy přilákal i tisícovku diváků. Ale běda, jestli jej někdo vyrušil, třeba i jen nevinným zakašláním. To pak toho člověka zahrnul těmi nejhoršími urážkami a odešel pryč.

O panictví přišel v sedmi letech

Když se stal Kinski filmovou hvězdou, nadobro se utrhl ze řetězu. O peníze nouzi neměl, protože si vždy, jako zázrakem, zajistil vysoký honorář. Ženami byl doslova posedlý. Ve své autobiografii uvedl, že o panictví přišel v sedmi letech. Spát měl údajně se svou sestrou, matkou a dalšími čtyřmi tisícovkami žen. Sám později uvedl, že ne vše je založeno na pravdě.

Každopádně když něco chtěl, šel si za tím tvrdě. Třeba při jedné eskapádě s lékařkou, které se neúspěšně dvořil. Přestože ho odmítala, nedal si pokoj a všude ji sledoval. Dokonce se vloupal do jejího bytu, kde si na ni počkal, a když jej znovu odmítla, začal ji škrtit. A aby toho nebylo málo, ještě jí zdemoloval celou kuchyň.

Jsem ráda, že je mrtvý

V padesátých letech se herec dvakrát pokusil o sebevraždu. Možná za to mohlo těžké dětství. Vyrůstal pouze s matkou a třemi sourozenci. Ta, aby celou rodinu uživila, pracovala dnem i nocí na šicím stroji. To se však nelíbilo sousedům, kterým vadil hluk. Nakonec je vyhodili na ulici. Klaus se pak musel začít protloukat životem sám. Vzal tak každou práci, co mu přišla pod ruku. I omývače mrtvol.

Nefungovalo to ani, když si založil vlastní rodinu. Byl čtyřikrát ženatý. Svou nejstarší dceru Poly zneužíval od jejích pěti let. Tvrdil jí, že je to úplně normální. A nestačilo mu to. Obtěžoval i mladší Nastassju, která jej ani za svého otce nepovažovala. Měla z něj hrůzu. Po jeho smrti prohlásila, že z toho měla radost. Kdyby žil dále, postarala by se, aby skončil v blázinci nebo za mřížemi.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Klaus Kinski

Kniha Zraněné dětství, Pola Kinski

Kniha All I Need Is Love, Klaus Kinski

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články