Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Co bude dělat asistent prevence kriminality?

Otevřená radnice: Co bude dělat asistent prevence kriminality?

foto: Archiv redakce

18. 10. 2020 - 08:39

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Co bude dělat asistent prevence kriminality? Lukáš M.
Odpovídá primátor Mirek Žbánek


Od asistenta prevence kriminality očekáváme, že rozumným způsobem přispěje ke zlepšení situace v centru, především pak v Riegrově ulici a v okolí ZŠ Spojenců. Jeho úkolem je být přítomen v místech, kde se může odehrávat nějaká rušivá aktivita, a hlavně komunikovat a vyjednávat s lidmi, kteří mohou pro okolí představovat problémy. Pozice asistenta je někde na pomezí sociálního terénního pracovníka a strážníka - není vybaven žádnými zákonnými pravomocemi, jeho hlavním nástrojem má být osobní autorita a komunikativnost. Lidem v krizové situaci by měl umět nabídnout pomoc a nasměrovat jejich aktivitu nějakým pozitivním směrem. Když bude v ulici například skupinka hlučné mládeže, asistent by měl takovou partičku přesvědčit, aby se přesunula třeba na hřiště nebo do nízkoprahového denního centra. Díky němu by se mělo problémům předcházet tak, aby vůbec nevznikaly. 

Kdy se do centra vrátí tramvaje? Dana H.
Odpovídá Martin Major, náměstek primátora


Tramvaje se na trasu od náměstí Národních Hrdinů přes náměstí Republiky směrem k hlavnímu nádraží mohou vrátit už za necelé dva měsíce. Závidí to na dokončení dvou investičních akcí, opravy ulice 8. května a opravy mostu nad Mlýnským potokem na ulici 1. máje. Obě akce mají skončit do konce listopadu, respektive začátku prosince, a následně může být tramvajový provoz částečně obnoven. Částečně proto, že tramvaje budou zatím jezdit jen k Vrchnímu soudu. Tam přes kolejovou úvrať přejede tramvajová souprava na druhou kolej a pojede zpět do centra. Velký most na Masarykově třídě totiž bude hotov až někdy v prvním pololetí roku 2022 a do té doby se tramvaje na Masarykovu třídu nedostanou. 

Další články