Davy příznivců Trumpa a Bidena vyšly do ulic. Tématem byla i kandidátka do nejvyššího soudu

Spojené státy zažily jeden z nejemotivnějších dní vrcholící kampaně před blížícím se koncem prezidentských voleb. Pořadatelé letos už podruhé svolali celoamerický Pochod žen, tentokrát kvůli expresnímu schvalování konzervativní soudkyně Amy Barrettové členkou nejvyššího soudu. Na stovkách míst šlo nejen o protest proti Barrettové, ale zároveň i manifestaci za kandidáta demokratů Joea Bidena. Do ulic vyšli ale i stoupenci Donalda Trumpa.

Od stálého zpravodaje Washington, D.C. Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž v mikině s americkými hvězdami a pruhy nese dlouhou tyč a na ní vlají čtyři modré vlajky Trump 2020. Za ním ve Washigtonu pochodují desítky lidí a skandují, že na životech dětí záleží. I takto vypadaly sobotní protesty ve Washingtonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Davy příznivců Trumpa a Bidena vyšly do ulic. Tématem byla i kandidátka do nejvyššího soudu. Poslechněte si reportáž zpravodaje Jana Kaliby

Skupina míří od Bílého domu k budově Nejvyššího soudu USA, kde za chvíli začíná demonstrace na podporu prezidenta Donalda Trumpa a jím nominované kandidátky na doplnění nejdůležitějšího tribunálu v zemi. Ne každý v průvodu ale Amy Barrettovou vůbec zná.

„Moc toho o ní nevím, ale já tu pochoduju spíš za Trumpa. Chceme, aby zůstal ve funkci, vysušil tuhle bažinu a zbavil se všech lidí, co jdou v administrativě tajně proti němu, a udržel naši zemi skvělou,“ říká Radiožurnálu Casey, která přijela až z Chicaga.

O několik bloků dál se naopak ve větru třepetají vlajky s nápisem Biden na podporu prezidentského kandidáta demokratů a již zmíněná Amy Barrettová je tu jedním z hlavních témat.

Stovky lidí se scházejí, poslouchají projevy, a když dav patřičně nakyne, vydává se také směrem k nejvyššímu soudu.

Americký výbor jednal o kandidátce do Nejvyššího soudu. Slyšení provázely protesty i debaty o rouškách

Číst článek

Ženského pochodu se po celé Americe i kvůli pandemii účastní méně lidí než v klasických lednových termínech, ale atmosféra je teď naléhavější. Vrcholí jak prezidentské či senátní volby, tak snaha republikánů ještě před jejich koncem doplnit nejvyšší soud o Barrettovou a posílit konzervativní většinu.

Toho se obává i jedna z Bidenových zastánkyň Tracy: „Pořád doufám, že Barrettová tu funkci nedostane. Je zřejmé, že nepodporuje ženy a jejich práva včetně kontroly nad vlastním tělem. Je ale i mnoho dalších důvodů, proč ji u Nejvyššího soudu nechci. Ale pokud se to stane, snad s tím něco uděláme u prezidentských voleb a vydáme se správnou cestou.“

Její kandidát Joe Biden ale zatím nechce říct, jestli by podpořil rozšíření počtu členů nejvyššího soudu, pokud se republikánům podaří potvrdit Barrettovou do funkce a demokratům následně ve volbách ovládnout Bílý dům i Senát.

„Je zřejmé, že nepodporuje ženy a jejich práva včetně kontroly nad vlastním tělem," říká Tracy (s růžovým transparentem) o Barretové | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Chtěla by to po Bidenovi i Tracy? „Je to možná netradiční, ale to, co teď dělají republikáni, je taky netradiční. Ignorují letité standardy, a jestli chtějí hrát tímto způsobem, tak jistě, může být,“ podporuje možný kroku demokratů.

Hlasování o Barrettové plánuje republikánská většina v Senátu ještě do konce října, volební hlasování skončí v Americe 3. listopadu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme