Smetanovci v nahrávkách a vzpomínkách

Legendární smyčcové kvarteto, které neslo jméno Bedřicha Smetany a aktivně působilo v letech 1945 až 1989, připomínají jeho nahrávky českých i světových klasiků. A také vzpomínky Marie Kohoutové, dcery jednoho ze členů.

K 75. výročí prvního koncertu čtveřice, proslulé hrou zpaměti, vybíráme z rozhlasového archivu snímky Smetany, Dvořáka, Nováka, Janáčka, Mozarta, Beethovena, Schuberta a dalších klasiků. Zaznívají i nahrávky dalších českých komorních souborů a také České filharmonie. Ta mimo jiné hraje hudbu Josefa Suka, který byl sekundistou Českého kvarteta stojícího v tuzemsku na počátku tradic plně profesionální interpretace komorní hudby.

V druhé polovině návštěvy první i druhý den hovoří violoncellistka Marie Kohoutová, dcera jednoho ze zakladatelů kvarteta Antonína Kohouta. Vzpomíná na otce i na ostatní, kteří pro ni, když byla malá, byli „strýčky“. Právě doma u Kohoutů se denně zkoušelo…

Soubor tvořili po dlouhá léta Jiří Novák, Lubomír Kostecký, Milan Škampa a Antonín Kohout. Od roku 1945 předtím usedal u prvního pultu po dva roky Václav Neumann, který se pak ale věnoval dirigentské dráze. A v roce 1956 nastala druhá změna, když odešel Jaroslav Rybenský. Pak už kvarteto existovalo beze změny.

02152268.jpeg

Smetanovci byli doma prominenty a nakonec i legendou a patřili ve druhé polovině 20. století dlouhodobě ke špičce i v mezinárodním měřítku. Na podzim jezdívali na řadu týdnů koncertovat do Japonska. I proto figuruje jejich jméno také na vůbec první digitální nahrávce klasické hudby. Pořídila ji japonská firma Nippon Columbia se Supraphonem v červnu 1975, a to v kostele v Lučanech nad Nisou, v Jizerských horách, kde měli členové souboru chalupy a kde pravidelně zejména v létě cvičili.

První koncert Smetanova kvarteta se konal v úterý 6. listopadu 1945 ve velkém sále Ústřední knihovny v Praze. Na programu byly oba smyčcové kvartety Bedřicha Smetany a Smyčcový kvartet Vítězslava Nováka. Během příštích 44 let absolvoval soubor na čtyři tisíce koncertů ve čtyřiceti zemích čtyř kontinentů. Ten poslední se konal v Brně 27. června 1989. 

Na D-dur, 24. a 25. 10. 2020, 08:00-12:00 s reprízou vždy o následující půlnoci

autor: Petr Veber
Spustit audio