Příjmy z televize začínají dohánět filmový svět. Nejlépe placenou herečkou je se 43 miliony sitcomová hvězda Sofia Vergara

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

SOFÍA VERGARA

Foto: ABC

Sofia Vergara v sitcomu Taková moderní rodinka hraje postavu Glorie Pritchettové

0Zobrazit komentáře

Finančně nejúspěšnější herečkou za poslední rok není Scarlet Johansson, Nicole Kidman, Angelina Jolie ani Jennifer Aniston. Ačkoliv pro diváky je poměrně snadné se dohadovat o tom, kdo je právě největší filmová či televizní hvězda, zákulisí zábavního průmyslu je o něco složitější. Na vrchol toho, co byly ženy schopny v posledních dvanácti měsících vydělat, dosáhla herečka ze sitcomu Taková moderní rodinka.

Sofia Vergara si díky jedné z hlavních rolí v jedenácté řadě oblíbeného komediálního seriálu vysloužila 43 milionů dolarů. Svůj příjem z něj ale – stejně jako velká část nejbohatších herců a hereček – kombinovala s několika dalšími zdroji. Vše dala dohromady opět americká verze magazínu Forbes, která před dvěma měsíci zveřejnila stejný žebříček pro muže.

Podobně jako u něj také většina z deseti nejlépe placených hereček svůj úspěch přičítá hlavně streamovacím službám a televizi spíše než samotným filmům. Jednak je to proto, že tyto dva sektory v posledních letech výrazně sílí, ale výsledky jistě poznamenala také pandemie.

Ne ani tak proto, že se zastavilo natáčení – sledované období ostatně končí letos v červnu, pouhé tři měsíce po začátku pandemie. Vznikat navíc nemohly ani televizní produkce. Určitou roli zde hrají samotné smlouvy známých herců s filmovými studii, které často zahrnují také podíl z výdělků snímku. Téměř veškeré příjmy za televizní projekty naproti tomu umělci typicky dostanou ještě před vysíláním.

disney-maleficent-angelina-jolie

Foto: Disney

Za roli v prvním filmu Zloba od Disneyho Angelina Jolie dostala přes 33 milionů dolarů

Sofia Vergara tak uspěla díky roli v jednom z nejpopulárnějších běžících sitcomů a následně získala přes 10 milionů dolarů za pozici jednoho ze soudců v další řadě Amerika má talent. Její hvězdný status jí následně zajistily také zajímavé reklamní spolupráce s Walmartem a prodejcem nábytku Rooms to Go. Ze všech těchto zdrojů podle odhadů získala 43 milionů dolarů.

Druhé místo mezi nejvýdělečnějšími herečkami je už zjevnější. Angelina Jolie patří k hlavním hvězdám celého zábavního průmyslu a podařilo se jí tak vydělat asi 35,5 milionu dolarů. Zároveň je jednou ze dvou žen v žebříčku, jejíž bohatství za uplynulých dvanáct měsíců pochází primárně z klasických filmových produkcí. Na konci minulého roku ztvárnila titulní postavu ve snímku Zloba: Královna všeho zlého, největší výplatu jí ale prý přinesla role v připravované marvelovce Eternals.

Gal Gadot, třetí nejúspěšnější herečka roku, zjevně patří k nejrychleji vycházejícím hvězdám současného Hollywoodu. Zatímco za první Wonder Woman dostala v roce 2017 „pouze“ několik set tisíc dolarů, druhý díl Wonder Woman a připravovaný akční film Netflixu Red Notice jí podle všeho přinesly 31,5 milionu.

wander-bros-wonder-woman-1984-gal-gadot-movie-poster

Foto: Vertical Ent.

Wonder Woman 1984 je momentálně jediný blockbuster s premiérou stanovenou ještě letos

Po větších skocích na prvních místech jsou příjmy žen na následujících několika příčkách vyrovnanější. Melissa McCarthy patří k nejznámějším komičkám v Hollywoodu, s čímž se pojí smlouvy s HBO, Netflixem a NBC v celkové hodnotě okolo 25 milionů dolarů. Ze stejných značek těží také herecká legenda Meryl Streep, která si vysloužila 24 milionů dolarů.

Šestá Emily Blunt s 22,5 miliony dolarů tvoří s Angelinou Jolie dvojici žen, jejichž příjmy pocházejí hlavně z filmu. Jelikož měl horor Tiché místo obrovský úspěch, herečka za druhý díl dostala štědrou odměnu a stejně silnou pozici měla i při vyjednávání honoráře za chystanou dobrodružnou komedii Expedice: Džungle.

Za milionovými odměnami dalších čtyř hereček pak opět stojí především projekty pro velké streamovací služby a televizní stanice. Nicole Kidman si díky The Prom pro Netflix a minisérii Mělas to vědět pro HBO, kterou uvidíme ještě tento měsíc, vysloužila 22 milionů dolarů.

the-handmaids-tale-hulu-elisabeth-moss

Foto: Hulu

Seriál o hrůzách fiktivní teokratické společnosti Příběh služebnice se stal okamžitě hitem

Ellen Pompeo dosáhla na 19 milionů rolí v Chirurzích od televize ABC, Elisabeth Moss zase zajistily skvělé herecké výkony v Příběhu služebnice od Hulu 16 milionů. Desítku nejúspěšnějších žen uzavírá Viola Davis s 15,5 miliony dolarů hlavně za seriál Vražedná práva a film Netflixu Ma Rainey – matka blues.

Filmový průmysl stále lépe platí muže

Přes nesporné úspěchy všech žen na seznamu z něj vyplývá ještě jiný významný poznatek. Zatímco Sofii Vergaře na to, aby se stala nejbohatší herečkou za poslední rok, stačilo 43 milionů dolarů, nejvýdělečnější muž, Dwayne Johnson, si za stejnou dobu na účet připsal přes 87 milionů. To je způsobeno jak nižšími honoráři pro ženy, tak výrazně menším počtem dostupných hlavních rolí a s tím spojenými důsledky.

crocs-jb-x1

Přečtěte si takéMěly sloužit loďařům, nakonec z nich je bizarní módní trend. Vlastní Crocsy teď navrhl i Justin Bieber a akcie letí nahoruMěly sloužit loďařům, nakonec z nich je bizarní módní trend. Vlastní Crocsy teď navrhl i Justin Bieber a akcie letí nahoru

Například herec typu Roberta Downeyho Jr. má naprosto zásadní roli v Avengers a díky ní si je schopen vyjednat velmi bohaté honoráře i v jiných projektech. Často se tak stává, že herci objevivší se na plátně či obrazovce jen na pár minut dostanou více než hlavní postavy přítomné po většinu stopáže.

Samozřejmě se jedná o logický fenomén spojený s potenciálem umělce přitáhnout diváky a jeho výhody platí také pro ženy. Kvůli nedostatku výrazných rolí je pro ně ovšem náročnější na ty nejlukrativnější smlouvy dosáhnout.

quiet-place-emily-blunt-paramount

Foto: Paramount

První díl hororu Tiché místo stál 17 milionů dolarů, vydělal ale přes 340 milionů

Napříč dějinami filmu a televize je rozeseto mnoho ikonických postav, které jsou ženy, je jich ovšem mnohem méně než mužů. Zejména v posledních letech se proto produkční společnosti v rámci obecného zvyšování diverzity snaží pohlaví představující polovinu lidstva na planetě na plátnech i obrazovkách více prosazovat.

Objevují se tak například komiksové blockbustery jako Wonder Woman nebo Captain Marvel, ale také prestižní televizní projekty typu Sedmilhářek. Přesto je cesta k větší rovnováze ještě poměrně dlouhá a podle některých zmíněných titulů snad pro většinu diváků i tvůrců také žádoucí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym