TIP REDAKCE: Keith Richards, David Bowie nebo Chester Bennington aneb 5 hvězdných cameos ve filmech

Chester Bennington, Linkin Park - Aerodrome 2017 | Foto: Michael Kotzur, MonsterMusic

K tomu, aby se stal film úspěšným, používají jeho tvůrci marketingové triky a strategie. Jednou z možností, jak u publika vzbudit zájem, je nabídnutí krátké role slavné hudební hvězdě, která se ve filmu ukáze na pár sekund až minut ve formě tzv. camea. Podívejte se na výběr 5 nejzajímavějších filmových ukázek.

Keith Richards – Piráti z Karibiku: Na konci světa

Představitel jedné z hlavních postav slavné filmové ságy Piráti z Karibiku, Johnny Depp, se kdysi nechal slyšet, že se mu inspirací pro postavu kapitána Jacka Sparrowa stal jeho přítel a kytarista slavných Rolling Stones, Keith Richards.

Čtěte také: Johnny Depp zahrál v Praze: Hollywood Vampires uctili Bowieho, Motörhead i AC/DC

Možná to právě ovlivnilo rozhodnutí tvůrců filmu nabídnout Keithovi malou roli v pátém pokračování ságy Piráti z Karibiku s názvem Na konci Světa (2007), kde si zahrál kapitána Teagueho, otce samotného Jacka Sparrowa. Nápad se očividně vyplatil a Richards za svou roli získal například i ocenění za nejlepší hvězdné cameo na Spike Horror Awards v roce 2007. Není se tedy čemu divit, že si roli s chutí zopakoval i v roce 2011 v dalším pokračování Na vlnách podivna.

David Bowie – Dokonalý trik

Film Dokonalý trik od vizionářského režiséra Christophera Nolana je doslova přeplněn detaily a malými odkazy. V typicky nolanovském stylu máme sice většinu odpovědí na otázky přímo pod nosem, ale jelikož nedáváme dostatečný pozor, tak nám vše uniká a na konci filmu zůstáváme sedět s otevřenou pusou. V tomhle nepřeberném množství detailů si jeden ani nemusí všimnout, že představitelem slavného vynálezce Nikoly Tesly není nikdo jiný než legendární David Bowie.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Nesmrtelný David Bowie aneb 5 nahrávek, které vyšly až po jeho smrti a vy byste je měli slyšet

Pro režiséra Christophera Nolana však Bowieho obsazení bylo klíčové. „Tesla byl jak z jiného světa, příliš pokrokový pro svoji dobu. Jako velký fanoušek Davida Bowieho jsem okamžitě věděl, že právě on je jediná vhodná osoba pro tuto roli. Stejně jako Tesla měl i Bowie jakýsi ikonický status a byl stejně tajemnou osobností. Dalo mi práci Bowieho přesvědčit, nejdříve roli odmítl. Vlastně to byl jediný případ, na který si vzpomínám, kdy jsem někoho požádal podruhé i poté, co mou roli poprvé odmítl.

Chester Bennington – SAW 3D

Bývalý zpěvák Linkin Park, Chester Bennington, byl dle svých slov vždy velkým fanouškem kultovní série hororových filmů SAW. Kdykoli vyšel nový díl, tak ho musel vidět hned v první promítací den.

Čtěte také: Kurt Cobain, Syd Barret i Chester Bennington: Když hudebníci trpí depresemi

Proto byl absolutně nadšen, když se dozvěděl, že novým sousedem jednoho z jeho spoluhráčů z kapely není nikdo jiný, než samotný režisér filmové ságy Mark Burg. Burgovi Chesterovo nadšení lichotilo, a tak mu nabídl malou roli v nadcházejícím dílu SAW 3D (2010). Chester okamžitě přijal a z výsledku byl prý nadšený. „Když jsme natáčeli moji scénu, tak u toho byla má žena, která je také velkým fanouškem celé ságy. Když viděla, co se se mnou nakonec stalo, tak se málem pozvracela, což mě ujistilo, že výsledek opravdu stál za to.“

Michael Jackson – Muži v černém II

Když v roce 2001 unikla na internet zpráva o tom, že se slavný král popu Michael Jackson objeví v novém pokračování sci-fi filmu Muži v černém, vyvolalo to obrovský poprask. Mnohé zdroje tvrdily, že Jackson bude představovat nestrašlivější formu mimozemšťana v celém vesmíru. Tato zpráva doslova obletěla svět a dala vzniknout celé řadě vtipů.

Čtěte také: TIP REDAKCE: 5 platinových hitů Michaela Jacksona, které nikdy nezestárnou

O to smutnější bylo následné vyvrácení tohoto tvrzení samotnými tvůrci filmu, kteří ve výsledku Jacksonovi dopřáli pouze opravdu skromnou a ničím výraznou roli. Michael se ve filmu objeví pouze na obrazovce jako agent, který požaduje, aby se mu nadále říkalo Agent M. Michael Jackson jako nejnebezpečnější mimozemšťan tak bohužel zůstal pouze v hlavách fanoušků a ve formě vtipů.

Flea (Red Hot Chillie Peppers) – Big Lebowski

Basák slavné rockové skupiny Red Hot Chilli Peppers není ve filmu žádný nováček. V průběhu kariéry se objevil například ve filmech Zpátky do budoucnosti 2 (1989) nebo Štvanice (1966). „Vždy jsem si myslel, že jsem byl dost špatný herec. V 80. a 90. letech jsem dostával i větší role, ale pak mi to nějak seplo a začal jsem si myslet, že jsem vlastně dobrý herec. Od té doby jsem v ničem pořádně nehrál, ale dostávám spoustu nabídek na menší camea. Miluju být součástí filmové historie.“

Trochu překvapivým výsledkem byla jeho malá role jednoho z nihilistů v komedii Big Lebowski (1998). „Práce s bratry Coenovými byla velmi zajímavá, byli propojení a dokončovali navzájem své myšlenky. Byli jako dvojhlavé kreativní monstrum. Jeff Bridges odvedl taktéž perfektní práci, což vedlo k tomu, že jsem byl velmi překvapen jak vlažně byl film přijat. Když vyšel, nedostavil se skoro žádný mainstreamový úspěch jako při předchozím Fargo. Přesto si ale film nakonec cestu k fanouškům našel a dnes se již jedná o kultovní klasiku ve svém vlastním stylu. Jsem fakt rád, že jsem toho mohl být součástí,“ svěřil se Flea v jednom rozhovoru pro magazín Rolling Stone.


Napište komentář

David Fischböck
O David Fischböck 166 Článků
Bydlím v Českém Krumlově. Studuji anglický a německý jazyk na pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. Miluju hudbu a hraju na kytaru. Moje nejoblíbenější kapely jsou: Green Day, Blink - 182, AFI, Placebo, MCR, Fall Out Boy...