Během karantény zveřejňoval Machine Gun Kelly na svém Instagramu a YouTube videa ze série Lockdown Sessions. Pravidelně tak těšil své fanoušky covery nejrůznějších skladeb, v nichž naplno ukázal svoji specifickou chraplavou barvu hlasu a také jak mistrně ovládá kytaru. Nejednalo se však o jediný hudební počin, jemuž se v tomto období věnoval. Připravoval také desku nesoucí název Tickets to My Downfall, a právě díky těmto videím jsme už mohli tušit, v jakém duchu se jeho páté album ponese – výrazné kytarové refrény a mnohem méně rapu, než na kolik jsme od tohoto blonďáka zvyklí.

Prvním zveřejněným singlem se stala skladba s názvem Bloody Valentine, která byla příhodně vydaná na svátek zamilovaných 1. května. Energická bomba s klipem, kde si hlavní roli střihla Megan Fox, pořádně rozvířila vlny hudebního showbyznysu. Video zabodovalo na všech frontách a interpret s ním získal ocenění VMA v kategorii Best Alternative Video. Skladba vznikla pod taktovkou producenta Travise Barkera a zdaleka se nejedná o jeho jediný rukopis na této desce. Bubeník kapely Blink-182 se totiž podílel na všech 14 písničkách s výjimkou nehudebního intermezza s názvem Kevin and Barracuda.

Machine Gun Kelly

Jako otvírák zvolil Colson Baker ne příliš originálně pojmenovaný song Title Track. Pomalá úvodní sloka se v mžiku změní v popudlivé tempo, v jehož surovém pop-punkovém duchu se nese i zbytek desky. Při poslechu následující radostně laděné skladby Kiss Kiss na nás dýchne pravý oldschool, naopak s Drunk Face se horská dráha, k níž bych album přirovnala, opět ocitne na strmé cestě dolů. Jedná se totiž o melancholický a klidnější počin.

Machine Gun Kelly čas od času přijde se spoluprací se zvučným jménem z hudebního světa a ani v případě Tickets to My Downfall tomu není jinak. Duet Forget Me Too si střihl s Halsey a jen stěží si dovedu představit, že by se k doprovodu zpěváka hodil někdo jiný. Hluboký chraplák Bakera a vysoký pronikavý hlas pětadvacetileté Američanky tvoří živelnou kombinaci, v níž se naplno projeví nefalšovanost vysloveného přání „You want me to forget you, Okay, forget me too“.

Také následující skladba vzešla z kolaborace. Mladík Trippie Redd už se svým starším kolegou z branže spolupracoval na úspěšném hitu Candy, v případě All I Know se však nejedná o odhalení vnitřních démonů, nýbrž o plytké opakování fráze „vím, že nic nevím“ s lehce popovým nádechem. Tomuto spojení mnohem více svědčí právě rapové singly. Odérem smutku a odhalením nejskrytějšího koutku duše je opředen pomalý song Lonely, v němž se MGK zpovídá ze svých pocitů osamělosti po úmrtí otce.

Pouze minutu dlouhá WWIII jak rychle ve svém zběsilém tempu začne, tak také skončí. Concert for Aliens je rebelská punk rocková pecka, kterou byste klidně zařadili do playlistu hitů z přelomu tisíciletí. Skladba My Ex’s Best Friend, která vznikla ve spolupráci s blackbearem naopak na divokosti ubírá a je jedním z největších highlightů celého alba. O moc nezaostává ani chytlavý song Jawbreaker, jež vyniká výrazným kytarovým podkresem.

Mohlo by se zdát, že už toho bylo dost, ale horská dráha jejíž směřování má v rukou Machine Gun Kelly, ještě nekončí. Na řadě je Nothing Inside, při které si začnete pobrukovat do rytmu paradoxně i přesto, že text obsahuje neveselé fráze jako „She looked dead into my eyes and she saw nothing inside“. Následně se na scéně znovu objevuje Megan Fox a prostřednictvím mezihry Banyan Tree fanouškům lehce poodhaluje zákulisí jejich vztahu. Poslední tečkou je rozvláčná skladba Play This When I’m Gone věnovaná jedenáctileté dceři Casie.

Samotný název alba zhmotňuje metaforu hovořící přímo z duše třicetiletého rappera. Jak sám uvedl v The Kelly Clarkson Show, lidé milují tragédie a v období, kdy na tom byl nejhůře, měl kolem sebe paradoxně nejvíce přátel. I přes to se však v tomto případě o žádnou sebedestruktivní zkázu nejedná. Deskou Tickets to My Downfall dokázal Machine Gun Kelly posunout svoji tvorbu o kus dál a kytara s pop-punkovým nádechem mu svědčí.

HUDEBNÍ ALBUM: TICKETS TO MY DOWNFALL

Autor: Machine Gun Kelly
Datum vydání: 25. září 2020
Cena: cca 360 Kč
Seznam skladeb: Title Track / Kiss Kiss / Drunk Face / Bloody Valentine / Forget Me Too / All I Know / Lonely / WWIII / Kevin and Barracuda / Concert for Aliens / My Ex’s Best Friend / Jawbreaker / Nothing Inside / Banyan Tree / Play This When I’m Gone
www.machinegunkelly.com

PŘEHLED RECENZE
Originalita
9
Zvuk
10
Atmosféra
9
machine-gun-kelly-tickets-to-my-downfall Během karantény zveřejňoval Machine Gun Kelly na svém Instagramu a YouTube videa ze série Lockdown Sessions. Pravidelně tak těšil své fanoušky covery nejrůznějších skladeb, v nichž naplno ukázal svoji specifickou chraplavou barvu hlasu a také jak mistrně ovládá kytaru. Nejednalo se však o jediný hudební...