Ojedinělá studie sleduje působení Covid-19 na duševní zdraví mužů

Fotografie: Getty Images

Jaký má pandemie COVID-19 dopad na duševní zdraví mužů? Studie Cleveland Clinic během pátého ročníku kampaně o duševním zdraví MENtion It, která se zabývá tématy duševního zdraví a důvody jejich neřešení ze strany mužů, se zaměřila na mužské duševní zdraví během pandemie.

Výsledky letošní studie tak přinesly zcela odlišné výsledky a dosti znepokojivé. 77 % dotázaných totiž trpí vyšší mírou stresu a problematické se podle odborníků jeví, že velké procento mužů nevyhledá podpůrné systémy, které se jim nabízí k řešení jejich duševní nepohody, což vede často k tragickým následkům.

Pandemie změnila svět a jeho vnímání

Pandemie COVID-19 zcela změnila každodenní život a rutinu miliard lidí po celém světě, ne jinak je tomu ve Spojených státech, které byly těžce pandemií zasaženy. To samozřejmě ovlivnilo také mužskou část populace. V rámci letošního ročníku MENtion It se proto odborníci z Cleveland Clinic zaměřili právě na téma, jak pandemie ovlivňuje muže ve Spojených státech a proč se muži často vyhýbají řešení svých duševních potíží. V rámci studie bylo osloveno 1 000 dospělých mužů starších 18 let, kteří odpovídali pomocí online dotazníku. Výsledky jsou velmi znepokojivé, protože:

  • 77 % respondentů pociťuje vyšší míru stresu vinou pandemie,
  • 59 % se cítí v izolaci,
  • 45 % pociťuje, že jejich duševní a emoční zdraví se během pandemie zhoršilo,
  • 59 % má pocit, že pandemie má větší dopad na duševní zdraví než krize roku 2008.

Duševní zdraví trpí, ale fyzickému se daří

Zatímco duševní zdraví se během pandemie americkým mužům významně zhoršilo, u fyzického tomu tak není. Výsledky poukázaly na fakt, že:

  • 45 % mužů se cítí fyzicky zdravěji,
  • 28 % více spí,
  • 22 % více cvičí,
  • 19 % se zdravěji stravuje než v době před pandemií.

Jak COVID-19 ovlivňuje americké muže

Podle Dr. Michaela Younga, lékaře v psychiatrické léčebně Baltimore v Marylandu zjištění průzkumu Cleveland Clinic odpovídají realitě. „To, že více než tři čtvrtiny mužů zažívá zvýšenou hladinu stresu a jejich duševní zdraví se během pandemie zhoršilo zcela odpovídá tomu, co vidím ve své praxi,“ upřesňuje Dr. Young. „Tato míra stresu může vést ke zhoršení fyzického stavu v budoucnu, navíc byli muži postaveni před novou a odlišnou roli při práci z domova a převzetí odpovědnosti za péči o děti, ale také při řešení skloubení práce na dálku, online výuce a vykonáváním domácích prací, to vše ruku v ruce se snížením příjmů a finanční nestabilitou,“ shrnuje problémy Dr. Young.

Právě na muže více dolehl pocit izolace, protože vinou pandemie přišli o roli, kterou zastávali v zaměstnání a v souvislosti s finančním zajištěním rodiny. Dalším faktorem, který přispěl k izolaci je nutnost dodržování sociálního odstupu, který znemožnil potkávání s pracovními kolegy, přáteli nebo širší rodinou.

Proč se tolik mužů bojí vyhledat lékařskou pomoc?

Podle odborníků jde u mužů o vážný problém, protože nevyhledání pomoci může vést k dalším potížím. Dr. Young se domnívá, že problematické je u mužů hlavně spojování depresí a úzkostí se známkami slabosti. Duševní onemocnění si nesou stále stigma, které američtí muži nejsou ochotni překonat.

I proto vznikla původně kampaň MENntion It, která v době pandemie nabrala nových rozměrů. Podle Dr. Younga je proto nutné v kampani zdůrazňovat, že žádost o pomoc není slabostí, nýbrž právě známkou síly a uvědomění.

Jak si říct o pomoc v době pandemie?

Podle odborníků je v této době nejsnazší možností takzvaná telemedicína. Jedná se o méně stresující způsob pomoci, protože probíhá na dálku a není nutná přímá návštěva lékaře. Kontaktovat lze odborníky skrze webové stránky, telefonicky nebo pomocí videohovorů.

Obdobně lze naplánovat osobní schůzky, které neohrozí dotyčné jedince obávající se nákazy koronavirem. Vzhledem k dlouhotrvající pandemii je nutné se duševnímu zdraví věnovat, deprese totiž postihuje ve Spojených státech miliony mužů a nezřídka končí sebevraždou. Sebevražda patří mezi hlavní příčinu úmrtí.

V prostředí zvýšeného stresu navíc muži častěji řeší příznaky úzkosti a deprese nadužíváním alkoholu a drog, proto by dotyční jedinci měli vyhledat pomoc okamžitě. To je i apel lékařů, kteří si uvědomují, jakou mírou stresu muži během pandemie procházejí.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]