Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co může Česko závidět varšavskému ghettu

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
28. 9. 2020

Dále: co může česká literatura závidět té světové a unikátní generační zkušenost ročníků plus minus 1984.

Co může Česko závidět varšavskému ghettu
Zdroj: Shutterstock.com

Vojtěch Blažek a Zdislava Pokorná se snažili zjistit, proč hygiena po půl roce příprav nestíhá (místy) trasovat kontakty nakažených, – a vyšla jim z toho freska paralyzované veřejné správy.

Cesta do zoufalství ale nezačala s nástupem téhle ani předchozí vlády: primář infekčního oddělení Státní slezské nemocnice Opava Petr Kümpel žaluje, jak nekoncepčně se od revoluce ruší lůžka na infekčních odděleních.

Vojtěch Pišl na Finmagu o koronavirových statistikách a proč k nim nebýt přehnaně nedůvěřiví.

Dost o covidu.

Anna Kárníková, stejný ročník jako já, popsala mou generační zkušenost jako nikdo před ní: „Pokud je nějaká generace skutečně uvízlá mezi dvěma světy, pak je to ta má. Naše sny o ekonomickém zajištění a vzestupu se zvládly naplnit, byť nijak hvězdně, protože ta skutečně nejzajímavější místa byla již zabraná, než jsme dorostli. Máme se dnes dostatečně dobře na to, abychom nebyli radikálně antisystémoví. Vycházíme v zásadě z pozitivního vnímání systému, který nám dlouho hrál — a v určitých ohledech i posud hraje — do karet.“

Přepis debaty Jana Bělíčka, Petra Fischera, Kláry Vlasákové, Jana M. Hellera a Ladislava Nagye nad anketou Salonu o nejlepší světové beletrii uplynulé dekády. Anketa byla podle mě tím nejpodstatnějším, co u nás k současné světové literatuře vyšlo, a pochopitelně slouží i jako seznam románů, které je dobré znát. Debata ji rozšiřuje třeba o porovnání s českou literární scénou.

Rozhlasová dokumentaristka Kristýna Břeská vytáhla do hor svého tátu a se zapnutým diktafonem se pokoušela řešit jejich vztah. Nevím, jestli je k tomu zapnutý diktafon nejlepší pomocník, ale ufuněný výsledek na mě zapůsobil: portrét muže, který má blok mluvit o svých citech a svém nitru a všechny přihrávky odkopává do podivného humoru. Pokud tenhle archetyp znáte, jako že nejspíš ano, nemusí vám být poslech příjemný.

Anglicky

O boji s tyfem ve Varšavském ghettu. Přes všechny běsy měli kliku: žádní odborníci, podle kterých je to jen průjmík, žádní mašíblové, kteří si nebudou umývat ruce, protože nejsou ovce.

Venkatesh Rao o internetu beefů – tedy o prostředí, ve kterém ostré výměny názorů nejsou prostředkem k nalezení čehosi společného, ale samy o sobě cílem.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo