Důvody, proč mají muži břicho na dotek tvrdé a ženy naopak měkké

Fotografie: Pixabay 

Všimli jste si také, že muži mají na dotek břicho tvrdé, kdežto ženy měkké? Důvod, proč tomu tak je, už bohužel není úplně pozitivní. Je to proto, že se jedná o tuk koncentrovaný na malém místě. Jedná se o vnitrobřišní tuk – tedy viscerální.

Nachází se v dutině břišní ukryt mezi orgány, utlačuje je a mnohdy prorůstá i do nich. Kvůli množství tuku na omezeném místě se tlačí tuk k sobě a není prostor pro rosolovitost. Hromadící se tuk vytlačuje břišní stěnu ven, což je důvod vypouklého, kulatého a tvrdého břicha.

Měkké vs. tvrdé břicho

Už víte, že viscerální tuk způsobuje tvrdé břicho. Pak tady máme ještě podkožní tuk, který nevypadá hezky – vytváří měkké břicho víc rosolovité. To však neznamená, že představuje menší zdravotní riziko. Nadměrné množství tuku v těle není nikdy pro zdraví nic prospěšného.

K ukládání viscerálního tuku jsou muži náchylnější, oproti ženám. Proto mívají většinou právě oni břicha tvrdé. Nicméně ženy mají zase vyšší riziko zdravotních problémů spojených s nadměrným tukem v břiše. Za hromadění viscerálního tuku může z části i genetika. Ovšem nelze se na ní vymlouvat. Pokud mám k ukládání tuku dispozice, budu dělat vše proto, abych tomu zabránil/a.

Fotografie: Pixabay

Nedostatek pohybu

Nadměrnému ukládání vicerálního tuku napomáhá sedavý styl života a nedostatek pohybu. V kombinaci s pojídáním sladkostí, tučnou stravou můžete počítat s tím, že se vám bude břicho zvětšovat. Zatímco mužům se bude ukládat spíš viscerální tuk (tvrdé břicho), ženám podkožní tuk (měkké břicho).

V magazínu Annals of Internal Medicine bylo napsáno, že i jinak zdravé osoby, které mají na štíhlém těle vypouklé „pivní“ bříško, mají mnohem větší riziko úmrtí na choroby cév a srdce. Lékaři však tvrdí, že stačí zhubnout cca 5 až 10 procent tělesného tuku, abyste se zbavili 25 až 40 procent viscelárního tuku, který ohrožuje vnitřní orgány a vypouští do těla škodlivé látky. Viscerální tuk se dokáže chovat jako samostatný orgán, přičemž o žádný orgán nejde.

Náprava

  • Redukce váhy

  • Změna jídelníčku a změna životního stylu

  • Zařazení pravidelného pohybu