Jídla budoucnosti?

Sušení cvrčci a lyofilizované těstoviny

Pokrmy sušené mrazem jsou zdravé, lehké a vydrží roky. Sušení cvrčci zase představují pozoruhodnou zásobárnu čistého proteinu. Zkusme ochutnat nevšední jídla, která zatím dobře znají hlavně cestovatelé a sportovci.

„Při lyofilizování, tedy sušení mrazem, si všechny suroviny uchovají původní formu i tvar, a tím i zdraví prospěšné látky a vitamíny. Protože se odstraňuje 98 % obsahu vody, dochází k výraznému snížení hmotnosti surovin a také k pozastavení účinků mikroorganismů a enzymů. Sáček s jídlem je tedy lehký, dobře se převáží a snadná je i příprava – po odtržení horní části obalu vznikne ze sáčku nádobka, ze které můžete hotové jídlo po zalití horkou vodou rovnou konzumovat. Sáček je do doby použití hermeticky uzavřen, proto jídlo vydrží v nezměněném stavu i několik let. Není divu, že si lyofilizovaná jídla oblíbili hlavně cestovatelé a turisté,“ popisuje přednosti jídla sušeného mrazem Vít Hruška z outdoorového e-shopu 4camping.cz

Ochutnejte:

Lyo food s příchutí Farfalle s gorgonzolou a špenátovou omáčkou

Máte rádi farfalle – těstoviny ve tvaru motýlků? Vyzkoušejte je se sýrem gorgonzola a špenátovou omáčkou v lyofilizované formě. Jídlo ze 100% přírodních surovin si při této přípravě uchovává všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny, navíc neobsahuje žádné umělé přísady, barviva či dochucovadla. Hermeticky uzavřený sáček vám vydrží i několik let, a protože téměř nic neváží, můžete si ho vzít s sebou kamkoli na cesty.

Pro zajímavost: Společnost, která jídlo vyrábí, má své vlastní plantáže a většina produktů pochází právě z jejích vlastnoručně vypěstovaných plodin.

…také sušený hmyz je považovaný za jídlo budoucnosti. A proč?

„Mezi hlavní přednosti sušeného hmyzu patří velké množství zdravých tuků a vysoký obsah vápníku a zinku. Navíc bílkovina z cvrčků je stejně kvalitní jako živočišná, přitom pro chov hmyzu nejsou potřeba žádná antibiotika, vzniká méně skleníkových plynů při farmaření, je potřeba řádově méně přírodních zdrojů. A ještě jedno důležité zjištění – centrální nervový systém cvrčků je tak jednoduchý, že nemohou cítit bolest,“ vyjmenovává důvody, proč zařadit sušený hmyz do jídelníčku, Vít Hruška z outdoorového e-shopu 4camping.cz

Ochutnejte:

Energetická svačinka Eat Grub Peri-Peri s vysokým obsahem čistých proteinů, jejímž zdrojem jsou pražení cvrčci v pálivé variantě Peri-Peri s chilli.

Zdroj a foto: www.4camping.cz, zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Jídla budoucnosti? Jídla budoucnosti? Vít Hruška

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka