Rektor Brzezina se připojuje k výzvě vědců: zaveďte osobní lockdown a noste roušky. Zaměstnance TUL také vybízí k tomu, aby si nainstalovali eRoušku

Roušku na obličej a eRoušku do mobilu. Ilustr. foto, zdroj: Pixabay.com
Sedm českých vědců zveřejnilo ve čtvrtek výzvu, kterou se obracejí na veřejnost. Upozornili spoluobčany, že situace s pandemií koronaviru je kritická, a žádali je proto, aby co nejvíce omezili kontakt s druhými, vycházeli ven jen v nejnutnějších případech a nosili roušky. K této výzvě se přidává i rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a zároveň vyzývá zaměstnance univerzity, aby si do svých služebních mobilů nainstalovali aplikaci eRouška.
 
Vědci podepsaní pod „Výzvou multioborového panelu vědců“ ze čtvrtka 15. října 2020 nám také kladou na srdce, abychom nevěřili klamavým informacím:
 
„Nevěřte dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují a popírají,“ píše se ve výzvě, kterou podepsali také hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, rektor ČVUT Vojtěch Petráček, prorektor Karlovy Univerzity a biochemik Jan Konvalinka či předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Upozorňují dále veřejnost, že podle jejich studií a modelů dojde v České republice téměř jistě k přetížení zdravotnického systému. Odhadují, že pandemie bude mít v ČR do konce roku 5.000 až 15.000 obětí, pokud nedojde k „dramatické změně chování".
 
„Výzvu“ k osobnímu lockdownu od panelu českých vědců čtěte zde.
 
Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina se s výzvou českých vědců ztotožňuje a přidává se k apelu: „Situace je opravdu vážná, pandemie je tu v silnější podobě než na jaře. Vyzývám speciálně naše studenty i zaměstnance, aby maximálně omezili sociální kontakt a vycházeli ze svých domovů jen v nejnutnějších případech. Pokud už musíte mezi lidi, tak jen na nutnou dobu a jedině s rouškou,“ říká Miroslav Brzezina.
 

eRoušku do služebních mobilů

Zároveň vyzývá zaměstnance, kteří mají mobily se služebním číslem, aby si nainstalovali aplikaci eRouška, která je součástí tzv. Chytré karantény ministerstva zdravotnictví.
 
„Vzhledem k šíření viru i mezi zaměstnanci TUL vás v zájmu ochrany zdraví na pracovišti prosím o přistoupení k této výzvě,“ napsal v pátek 16. října na všechna služební čísla rektor Brzezina. Jeho SMS předcházela hromadná textová zpráva od ministerstva zdravotnictví podepsaná hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou, ve které nás žádá k nainstalování aplikace eRouška do chytrých mobilů a posílá na ni odkaz.
 
Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 384