Hlavní obsah

Města na Třebíčsku škrtají v rozpočtech některé investice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské Budějovice na Třebíčsku připravují na příští rok rozpočet s výdaji přes 160 milionů korun. Kvůli očekávanému poklesu příjmů je asi o 25 milionů nižší než rozpočet letošní. Nedostane se v něm na některé větší investice.

Článek

Největší investicí Moravských Budějovic měla být za rok oprava Janáčkovy, Březinovy, Jiráskovy a Gymnazijní ulice a náměstí Svobody za asi 40 milionů korun. „Počítáme, že to dělat asi nebudeme, nebo to rozdělíme na půl, protože na to finance nebudou,“ řekl starosta města Vlastimil Bařinka. Město zřejmě odloží i výkup bytového domu, pokud na něj nezíská dotace. Rozpočet by měl být schválen v listopadu nebo prosinci.

Do konce roku chtějí nový rozpočet schválit i v Jaroměřicích nad Rokytnou, řekl starosta Karel Müller (ODS). Požadavky všech místních částí a organizací města se dostaly na asi 120 milionů korun. Město s přibližně 4000 obyvateli ale počítá s rozpočtem o 40 milionů nižším. „Prošlo to nějakou revizí, stáhli jsme to na nějakých 80 (milionů) a s tím půjdeme v pondělí do rady města,“ řekl Müller. Město podle něho bude trvat na investicích, které spolufinancuje svazek obcí Vodovody a kanalizace Třebíč nebo Kraj Vysočina. Bude to oprava průtahu městem od radnice směrem na Moravské Budějovice nebo ulic Stromořadní a Nové. Pokud město získá dotace, chce postavit i novou tribunu u fotbalového hřiště s umělým trávníkem a zrekonstruovat přilehlé menší hřiště.

„Očekáváme, že proti letošnímu rozpočtu, který nám na rozpočtovém určení daní dával asi 70 milionů korun, budeme mít tak o 15 milionů méně, takže žádné vyskakování nebude,“ řekl Müller. Město bude muset odložit připojení poslední místní části Popovice na veřejný vodovod.

Asi čtyřtisícová Jemnice očekává, že na rozpočtovém určení daní přijde v příštím roce zhruba o osm milionů korun. Letos z něho měla přibližně 75 milionů korun. „Budeme muset řešit nejen provozní stránku, která ale nedokáže takové miliony ušetřit,“ řekl starosta Miloň Slabý (SNK). Investice však ve městě zastavovat nechce. „Takže se pokusím najít další zdroje, další dotace, a jsem tentokrát rozhodnutý nasmlouvat i úvěr, protože dnes jsou alespoň výhodné úrokové sazby,“ řekl Slabý.

Reklama

Doporučované