První v Evropě v obezitě, druzí na světě v .....

Autor: Pavel Vacek

Situace je vážná a kritická a každých deset minut nám to dramatickým hlasem a s prosebnýma očima říká z TV pan Hamáček, co se rozhodl prožít zbytek života v červené mikče. Takže žádné fórky, jdeme rovnou na věc a podíváme se na kloub obezitě, resp. na zdravotní rizika související s obezitou.

No tak hrozí nám třeba… (připravte si dlouhý nádech)…

…Tvorba žlučových kamenů, pankreatitida (zánět slinivky břišní), hiátová hernie – kýla, jaterní steatóza - „ztučnění“ jater, vysoký tlak, ICHS – ischemická choroba srdeční – infarkt myokardu, arytmie, cévní mozkové příhody, nádory tlustého střeva a konečníku, dělohy a vaječníků, prsu, žlučníku, pankreatu, jater, prostaty, ledvin. Taky tu máme zátěž kloubů a páteře, zejména kloubů dolních končetin, kyčlí a nesmíme zapomenout na kožní komplikace jako je třeba ekzém, strie, celulitida, hypertrichóza a nadměrné pocení. No a samozřejmě teďka ten Covid, který obézním pacientům způsobuje větší problémy než ostatním.

A proč? Protože tito pacienti obvykle vykazují přítomnost dalších chorob, které s obezitou souvisejí – zejména vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu a kardiovaskulární komplikace. Faktem také je, že tuková tkáň je metabolicky aktivní a produkuje prozánětlivé látky. V důsledku toho dochází k oslabení imunity a zvyšuje se riziko vzniku infekce a dalších onemocnění. Silné reakce imunitního systému následně vedou i k těžkým průběhům onemocnění covid-19. Zároveň je kvůli obezitě vytvářen větší tlak na bránici, a tím se snižuje kapacita plic. To může být jedním z důvodů, proč plíce pacientů s obezitou selhávají rychleji ve srovnání s normálně vážícími pacienty.

Jak se obezitě a horší imunitě bránit, je všeobecně známo. Dodržovat zdravý životní styl, mít pravidelnou pohybovou aktivitu v přiměřené intenzitě, dostatečně spát (7–8 hodin denně) a ve výživě dbát na přísun vitamínu D, zinku, omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitamínů všeobecně. O tom, že bychom neměli pít alkohol, kouřit a stresovat se, snad ani nemusíme psát. Toto jsou všeobecně přijímaná doporučení, které najdete i specializovaných webových stánkách jako je Stob.cz odkud jsem čerpal předchozí informace…

Suma sumárum účinným bojem proti pandemii corona viru je vedle elixíru mládí, který se bohužel objevuje jenom v pohádkách, mimo jiné také pohyb, správná strava, zdravý životní styl a odreagování se od všudypřítomného stresu.

A proto nám zavřeli fitka a ostatní sportoviště, kde si nejenom můžete v teple a suchu zasportovat, ale také využít služeb osobních trenérů a lidí, kteří vám pomohou s úpravou jídelníčku. A to přesto, že fitcentra a další sportoviště nefigurují v žádném průzkumu těch ohnisek a zdrojů nákazy… Chápete?

Eeee, cože? No, že bych to chápal, to tak docela nemůžu říct… Na jednu stranu máme budovat imunitu a naplňovat heslo George Bernarda Shawa – Ve zdravém těle zdravý duch a na druhé straně není kde. Jistě, můžeme si vyrazit ven, na procházku, do lesa, přeskakovat pařezy jak veverky, ale od té doby, co původně avizované 500leté sucho vystřídalo 500leté mokro, se mi nikam nechce. To si radši lehnu na gauč, dám si chipsy, co bych si jinak nedal, a budu lenivě pozorovat své tukové buňky, kterak nabývají na objemu jak pukající popcorn v mikrovlnce. A myslím, že v tom nejsem sám.  Možná, že stát má nějakou dohodu s covidem, že mu na třetí, čtvrtou, šestou vlnu připraví krmivo, a tak nás nechal doma, abychom se stihli pořádně vykrmit jak Jeníček od Mařenky v Perníkové chajdě.

Jistě, nebudu lhát, vím, že se to ve fitkách nehemží zrovna typickými oběťmi toho čínskýho zmetka a taky je mi jasný, že průměrný cvičenec se během několikatýdenní pauzy nevyprasí o 30 kilo. I když… No, nebuďme pesimisty, zkusme uvažovat alespoň v řádu týdnů o otevření, když už nám je všem jasné, že původních 14 dní bylo jen obyčejné mazání medu kolem huby, aby všechny lidi z fitness byznysu neklepla pepka. Ale o to právě jde…

Furt a dokola posloucháme, jak máme být opatrní, solidární, jaké rozestupy máme dělat, kolikrát si mít ruce, hlavu, pusu, ohanbí a jak přesně se dezinfikovat v krámě než šmátnem na rohlík. Ale nikde jsem nezaznamenal nějakou zásadní snahu informovat o osobním přístupu k té nemoci. Politikům zkrátka chybí koule k tomu, aby natvrdo řekli, hele jsi tlustej, koukej s tím něco dělat, zadejcháš, jen co máš vylézt z postele, takže až tě to příště kousne, dodejcháš úplně. Asi za to může ta moderní politická korektnost a přístup ala hlavně se nesmí nikdo urazit. Nebo za to může taky fakt, že by dost často mluvili o sobě. Jedno je ale jisté, pokud o sebe nebudete dbát, pokud budete jíst srajdy, čekají vás trable. Ať už s tímhle sajrajtem, co teď lítá ve vzduchu, nebo s něčím jiným z toho dlooouuhýho seznamu na začátku.

Jasně, teď už je pozdě, nějak se tím protrápíme, ale co v té další pauze mezi x-tou vlnou? Bude naše vláda apelovat na občany, aby naběhli do fitek, na sportoviště, aby se více hejbali? Bude, alespoň propagandistická, podpora fitcenter a sportu? Vždyť právě fitcentra jsou tím naprosto ideálním prostorem pro lidi s obezitou. 140 kilový člověk běhat nemůže, to by se mohl rovnou zapsat do pořadníku na ortopedii. Jezdit na kole taky moc ne, když jsou většinou dělaný do 120 kil maximálně. Procházky jsou určitě fajn, ale v lednu vám u toho zmrzne nos a slezou nehty mrazem. Ale v čistém, teplém, a hlavně vydezinfikovaném fitku, třeba jako je Extrifit Gym, můžete chodit na páse, nebo aerobně máchat rukama jako při odrážení na běžkách, veslovat a dělat spoustu dalších aktivit, které nijak neohrožují již beztak přetížený kloubní aparát. A to ani nemluvím o bezpečných strojích a službách osobních trenérů, které jsou v každém fitku. Myslíte si, že stát se zapojí do takové osvětové kampaně? Nebo to zase nechá na nás, abychom pečovali o jeho daňové poplatníky a když tu práci odvedeme, řekne bezva a teď si zase odfrknete doma, ať se vám to líbí nebo ne. Že podle údajů nemáme informaci, že se na sportovištích někdo nakazil? To je fuk…

Takže rád bych, aby tenhle text, moje mysl a rozpoložení, bylo stejně veselé jako ty holky z reklam na vložky, ale bohužel, mám pocit, že žádné preferování zdravého životního stylu nebude. Že budeme zavírat, otvírat, zavírat, otvírat… A že i po tom všem budeme nadále premianti v Evropě, co se týká obezity a Hamáček bude mít ve svém jubilejním miliontém výstupu v TV tu nejsepranější červenou mikinu na světě a dalších 10 kilo navrch…