Rusové kopírují Muskovu raketu: Ctrl+C a Ctrl+V

18. 10. 2020 – 20:39 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Rusové kopírují Muskovu raketu: Ctrl+C a Ctrl+V
Kresba ruské rakety Amur. Není vám povědomá? | zdroj: Roskosmos

Rusové chystají zmenšenou kopii americké rakety. Došla jim fantazie?

Ruská agentura Roskosmos zveřejnila koncepční návrh znovupoužitelné rakety Amur-SPG. Nosič, který má poprvé startovat v roce 2026, si však okamžitě vysloužil pozdvižené obočí za nápadnou podobnost prvnímu stupni rakety Falcon 9 společnosti SpaceX Elona Muska.

Цтрл+Ц

Právě raketě Falcon 9 se v prosince 2016, poprvé podařilo přistát zpátky na Zemi. Dnes už první stupně těchto raket přistávají jako po drátkách a opakovaně také startují do vesmíru. SpaceX tak dokázal snížit dopravy do vesmíru na čtvrtinu.

SpaceX se nechaly inspirovat další společnosti a státní agentury a chystají vlastní znovupoužitelné rakety. Inspirovat se tím, co funguje, má v kosmonautice dlouho tradici.

Falcon 9 Muskův Falcon 9. Podobnost čistě náhodná? | zdroj: SpaceX

Návrh ruského nosiče Amur je však mezi všemi navazujícími projekty přece jen příliš okatou kopií. Roskosmos, přesněji konstruktéři z kosmického centra Progress, chystají nosič, z jehož prvních náčrtů musí každý získat dojem, že Falconu z oka vypadl.

Podobné, ne-li identické jsou nejen principy přistávání, ale i vzhled, včetně roštových kormidel, aerodynamického krytu, který přesahuje průměr samotné rakety nebo výklopných nohou pro přistání. Ačkoliv konečná konstrukce se od prvních návrhů může lišit, Amur je zjevně výsledkem metody "Ctrl+C, Ctrl+V".

Цтрл+В

Ruský nosič však jednu inovaci má: znovupoužitelný druhý stupeň rakety, který u Falconů 9 shoří v atmosféře. SpaceX v minulosti sice zvažovala opakované použití druhého stupně, ale nakonec nasměrovala kapacity na vývoj nové rakety Super Heavy-Starship.

Schéma Amuru Schéma rakety Amur. | zdroj: Roskosmos

Amur se od Falconu má lišit také počtem motorů. Namísto devíti motorů Merlin na směs kapalného kyslíku a petroleje využívá pět metanových motorů RD-0169A.

Elon Musk, šéf SpaceX, ruskému postupu vyjádřil podporu, ačkoli se při tom nezdržel ani kousavého komentáře. "Je to krok správným směrem, ale vážně by měli tak daleký rok, jakým je 2026, plánovat celkové znovupoužití nosiče. Větší raketa by také dávala více smyslu pro škálování nosnosti," napsal na Twitter,

Muskova Super Heavy-Starship, má nosnost kolem 100 tun, Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu 25 tun. Konstruktéři Amuru počítají s nosností pouhých 11,6 tun.

I Buran se inspiroval

Pro ruský, potažmo sovětský kosmický program, není zmíněná inspirace zvenčí ničím novým. Dá se připomenout raketoplán Buran, který se inspiroval u amerických raketoplánů.

Pravda, nosič Amur může v některých ohledech nynější Falcon 9 předčít. Jenže Muskovy rakety v roce 2026 budou nepochybně vypadat jinak. Elon nebude čekat na Amura, který může být za šest let zoufale zastaralý.

Zdroje:

Nejnovější články