Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zákaz návštěv ve věznicích: Půl roku bez rodin? Skype objetí nenahradí, říká expert

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
19. října 2020
05:00

Téměř 20 tisíc Čechů sedí v base a návštěvy nyní platí za koronavirové riziko. Svých dětí se už přes půl roku nemohou ani dotknout, i při návštěvě platí přísná opatření. Od pátku přitom vláda zakáže návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech úplně. Zákaz přitom platil i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno víc telefonovat.

Návštěv od svých blízkých se od pátku nedočkají odsouzení ani obvinění, kteří jsou ve vazbě. „Cílem návrhu je omezit návštěvy vězněných osob ve vazebních věznicích, věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence tak, aby bylo eliminováno riziko vniknutí nákazy, respektive její další šíření uvnitř organizačních jednotek, a ochráněno tak zdraví vězněných osob a zaměstnanců Vězeňské služby ČR,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti v odůvodnění návrhu.

Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé. Nařízení má být účinné do konce nouzového stavu, který platí do 3. listopadu.

Podle údajů Generálního ředitelství vězeňské služby je v současnosti 19 786 Čechů pod zámkem a nyní se jejich odloučení od společnosti a rodiny ještě prohloubilo. 

Návštěva s dítětem, ale bez fyzického kontaktu

Již na jaře se změnila pravidla i pro samotné návštěvy - dokud jsou možné. „Došlo ke snížení počtu osob. Nyní může přijít také jedno dítě, fyzický kontakt ale nadále možný není,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Generálního ředitelství Petra Kučerová.

Během jarní vlny pak platil i zákaz pro děti do 15 let. Před epidemií mohlo do vězení jít čtyřčlenné osazenstvo. „Do věznic už také smějí vstupovat pracovníci z různých úřadů, jako sociální pracovníci, kurátoři či advokáti,“ doplňuje odsouzený vězeň pro Reflex, který médiu pravidelně přispívá svými zápisky. 

Setkání s plexisklem: Frustrace a nuda dětí

Vězni ale o návštěvy nemají raději tolik zájem, jak Blesk Zprávy informoval předseda sdružení Za branou Jan Frank. „Časté jsou spíše frustrace z takového setkání, protože se nemůžou svého blízkého, svého dítěte ani dotknout,“ podotýká Frank s tím, že největší problém s takovým setkáním mají především ženy - vězeňkyně, které své dítě už přes půl roku nesevřely v náručí. Jsou ale i případy, kdy vězňům setkání vyhovovalo, protože to bylo „aspoň něco“. 

„Obecně je nyní mezi vězni větší zájem o kontakt formou skypového rozhovoru. Při fyzických návštěvách je třeba striktně dodržovat všechna nařízená protiepidemická opatření. Mezi vězni a jejich návštěvou je plexisklo,“ doplňuje Blesk Zprávám podrobnosti k tomu, jak taková vězeňská návštěva vypadá, Kučerová.

Kromě toho, že je nemožnost fyzického kontaktu utrpením pro samotného vězně, který splácí svůj dluh společnosti, nejvíce tím trpí právě děti. Podle vězně je přes plexisklo navíc špatně slyšet. „Děti ale tolik nepotřebují rodiče slyšet, to ostatně ví každý, kdo s dítětem telefonuje. Dítě chce být v tělesném kontaktu. Malé dítě vám u Skypu nebo u plexiskla vydrží 15 minut, než se začne nudit,“ konstatuje k tématu pro sdružení dětský psychoterapeut Martin Galbavý.

Galbavý zdůrazňuje, že již dítě potřebuje během setkání pobývat v nestresovém prostředí, což je restrikcemi a nošením roušek těžce proveditelné, a takové setkání tak může přinést víc negativ, než pozitiv. 

Setkání by se podle názorů expertů mohlo provádět venku, čímž by se dalo předcházet nákaze, případně by mohlo být povoleno alespoň objetí při pozdravu a při loučení. 

Frank: Skype otevřel nové horizonty, dlouho to ale nevydrží 

Počet návštěv se kvůli opatřením, ale i strachu z nákazy zmenšil o 70 - 80 procent. Jak zmiňuje Kučerová, ale i Frank, zvýšil se nyní zájem o Skype rozhovory, na který mají odsouzení 20 minut. 

„Tohle vězeňská služba udělala velmi dobře. Je to hodně využívané a otevřelo to nové horizonty. Sám jsem byl svědkem toho, že když jedna rodina netušila, co to Skype je, a já k nim přivezl notebook, aby se mohli vidět se svým synem. Sešla se tam celá rodina a viděl jsem, že je to pro ně alespoň nějaká kompenzace,“ komentuje dále Frank, který na možné problémy kvůli omezení návštěv upozorňuje již od jara.

Vězni jsou totiž ještě více odloučení od společnosti a podobně, jako i ostatní občané ČR, mají strach o své blízké. Mají ale méně možností, jak se s rodinou propojit, aby zjistili jejich zdravotní stav. „Často nás teď vězni oslovují s žádostí o dobití kreditu na telefon. Myslím, že jim totiž omezili i práci,“ doplňuje Frank.

Frank ale zdůrazňuje, že by to příliš nedramatizoval. „O frustraci tady sice není nouze, ale ti lidé zažívají to samé, co i ostatní. Strach, úzkost. Je to srovnatelné. Na pováženou je to ale u těch rodičů, kteří měli se svými dětmi intenzivní vztah a nyní jsou odloučení,“ konstatoval závěrem s poznámkou, že tento stav není dlouhodobě udržitelný. 

Složité mohou být pro ženy - vězeňkyně především Vánoce. Právě o svátcích je totiž povoleno se s dětmi vidět i na delší dobu. Blesk Zprávy informovaly i o tradici společného pečení cukroví v ženské věznici Světlá nad Sázavou. 

j.p.toman ( 19. října 2020 08:46 )

Když byl kdysi člověk na vojně, tak byl třeba i déle bez styku s rodinou, vyjma dopisů a musel to vydržet.

gejzovic ( 19. října 2020 07:48 )

Jsou tam za odměnu,tak proč je omezovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa