Jak funguje vládní podpora pro kulturu? O peníze chtějí žádat i Monkey Business

Soukromá divadla, galerie i další podnikatelé v kultuře mohou nově požádat o finanční podporu z programu Covid-kultura. Tato druhá výzva má pomoci uhradit marně vynaložené náklady za období od října minulého roku až do letošního 20. listopadu. Radiožurnál zjišťoval, jak se vládní pomoc osvědčuje v praxi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Matěj Ruppert během vystoupení na Koncertu '68.

‚Nákaza mi znemožnila vykonávat moje povolání.‘ O peníze se rozhodl požádat i Matěj Ruppert. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Stejně jako mnozí další soukromníci, tak i ti v oblasti kultury prožívají složitý rok. Od poloviny března je kulturní dění v Česku hodně omezené. Aktuálně nehrají divadla, kina a lidé nesmějí na koncerty ani na výstavy. Podnikatelům v kultuře, a také umělcům samotným, by měl finančně pomoc program Covid-kultura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Covid-kultura II: jak se vládní pomoc osvědčuje v praxi? Reportáž Martina Hrnčíře

Jeho první část spustila vláda na jaře a teď připravila druhou výzvu. Radiožurnál se zeptal některých umělců a provozovatelů divadel a galerií, jestli už nějaké peníze z první výzvy dostali a jestli jim nový připravený balíček peněz pomůže.

Podnikatelům v kultuře nejprve vláda vyčlenila podporu ve výši 900 milionů korun. První výzva měla zaplatit marně vynaložené náklady za kulturní akce a projekty, které museli na jaře zrušit. Program se ale nepodařilo vyčerpat, a proto vláda schválila druhou výzvu pro živou kulturu, které chce pomoci částkou 750 milionů korun.

Podle Tomáše Přenosila z pražského Studia DVA aktuálně čekají na vyjádření, jestli peníze z první části programu dostanou: „Velmi jsme ale přivítali také druhou výzvu Covid-kultura, se kterou se teď seznamujeme. Musím s potěšením říct, že ty podmínky vypadají příznivěji než v té první vlně. Nejenom pro Studio DVA, ale pro všechny nezávislé umělce, kteří zůstali na jaře, ale i teď bez jakýchkoliv příjmů,“ říká Tomáš Přenosil.

Epidemie nezastavila ani Avengery. Marvel dál natáčí v Česku, v pátek na Můstku v Praze

Číst článek

Finančně závislí na prodeji vstupenek jsou také v ostravském Divadle Mír. Podle jeho ředitelky Veroniky Kusé ale bylo složité do první výzvy některé náklady vůbec vyplnit:

„Ten první program byl postaven na promarněné náklady, což zrovna u nás bylo těžké vyčíslit. My jako soukromé divadlo jsme postaveni na tom, že všichni jsou honorovaní až po tom, co se odehraje představení. Takže když se představení nehrálo, tak nám ty náklady nevznikly,“ dodává ředitelka ostravské scény.

O podporu si v první vlně zažádali také v brněnském divadle Bolka Polívky: „Jak to dopadlo, zatím nevíme. Teď prostudujeme podmínky k druhé výzvě, které by teď prý měly být méně svazující,“ vysvětluje ředitel brněnského divadla Ondřej Chalupský.

Nečerpali, teď o tom uvažují

Ne všichni podnikatelé, kteří kvůli vládním opatřením tratili, ale na peníze dosáhnou. Například pražské Centrum pro současné umění DOX se do podmínek prvního programu nevešlo.

„V rámci první výzvy jsme podporu nečerpali, protože jsme se, stejně jako většina dotčených subjektů, nekvalifikovali. Druhou výzvou se teď zabýváme. Pokud to bude možné, tak se o tuto speciální dotaci budeme ucházet,“ říká mluvčí DOXu Hana Janišová.

Knihkupci nevidí současnou situaci zcela černě. Problém by nastal, pokud by zavřeli před Vánoci

Číst článek

Do výzvy Covid-kultura se v první vlně nehlásili ani provozovatelé kulturního prostoru 8smička v Humpolci.

„Protože 8smička má nízké vstupné. Je to v podstatě nízkoprahová instituce. Vstupné osm korun nemá zase takový dopad,“ vysvětluje předchozí důvody bývalá ředitelka 8smičky Marcela Straková.

„V tomto druhém období ale nikdo nedovedeme říct, jak dlouho budeme zavření a co všechno to bude pro kulturní instituce znamenat. Proto už řešíme, že bychom o podporu zažádali, pokud splníme podmínky,“ komentuje Straková druhou výzvu.

Miliony pro firmy

Pořadatelé kulturních akcí mohou v druhé vlně dostat za marně vynaložené náklady až deset milionů korun. O podporu bude za svou firmu žádat také Robert Rozkurz, který se stará například o kapelu Monkey Business.

„Jako manažer budu žádat o ušlé peníze z promo kampaní na jarní a podzimní turné. Předpokládám, že členové kapely budou jednotlivě žádat o jednorázový příspěvek,“ říká Rozkurz.

UčíTelka se vrací na televizní obrazovky. Vysílání pro školáky poběží od 15. října každé dopoledne na ČT2

Číst článek

A jeho slova potvrzuje i frontman a zpěvák funkové skupiny Monkey Business Matěj Ruppert.

„Na rozdíl od mnoha kolegů nejsem na těch šedesáti tisících do konce roku existenčně závislý. Na druhou stranu mi ta nákaza pravděpodobně znemožnila až do konce roku vykonávat moje povolání. Proto si o ty peníze zažádám,“ vysvětluje Ruppert své rozhodnutí.

Naopak herec a umělecký šéf ostravského Divadla Mír Štěpán Kozub zatím neví, jestli si bude o takzvanou „šedesátku“ žádat.

„Vůbec takto neuvažuji. Mě více než peníze bolí to, že nemůžeme hrát divadlo. Určitě na těch penězích nejsem existenčně závislý. Jsem existenčně závislý na tom hrát divadlo,“ popisuje mladý herec, který v nedávné době natáčel také hororový snímek Hrana zlomu.

Pokračování programu Covid-kultura připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem kultury. Živnostníci můžou podat svou žádost o jednorázovou podporu na webu od 23. října.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme