34 let od úmrtí režiséra Oldřicha Lipského: Osudným se mu stal jeho workoholismus

Oldřich Lipský
Zdroj: Česká televize
Oldřich Lipský byl přední režisér a scénárista. Jeho oborem byly hlavně bláznivé komedie.Díky vysokému pracovnímu nasazení vytvořil nezapomenutelné skvosty československé kinematografie, bohužel se mu to ale také stalo osudným. Během natáčení filmu Velká filmová loupež ho skolil infarkt.
Bratři Lipští. Jeden za kamerou a druhý před ní.Mezi nezapomenutelná díla Oldřicha Lipského patří snímek Jáchyme, hoď ho do stroje...+ 2 fotky+ 3 fotky

Na dnešek připadá smutné, čtyřiatřicáté, výročí úmrtí Oldřicha Lipského. Díky svému workoholismu obohatil naší kinematografii o spoustu dnes již zcela kultovních snímků. Velké pracovní nasazení se mu však stalo osudným. Jeho posledním počinem byla komedie Velká filmová loupež.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2020 08:00

Oldřich Lipský se narodil 4. července 1924 v Pelhřimově. Byl to režisér, scénárista a bratr herce Lubomíra Lipského. Natočil mnoho populárních filmů. Jeho syn Dalibor je střihačem a producentem, dcera Ludmila zvolila dráhu lékařky a vnuk Tomáš se věnuje herectví. Mimo jiné jsme jej mohli vidět v komedii Zdeňka Trošky Kameňák.

Dal přednost divadlu

Zájem o divadlo zdědili bratři Lipští zřejmě po svém otci. Ten měl sice kavárnu s cukrárnou, angažoval se však také v místním ochotnickém spolku Rieger. Po druhé světové válce se přestěhoval do Prahy, kde začal studovat práva a filozofii. Po čase však dal přednost divadlu. V Divadle satiry působil jako herec, režisér a umělecký ředitel.

Když divadlo uzavřeli, přesídlil na Barrandov, kde se uchytil jako scénárista a režisér. První film Cirkus bude natočil v roce 1954. A to vlastně předznamenalo jeho budoucí tvorbu, nejvíce si totiž liboval v bláznivých komediích, jako byl Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku či Tři veteráni.

Poslední film

Oldřich Lipský se uměl rozloučit ve velkém stylu. Důkazem toho byla bláznivá komedie Velká filmová loupež. Proč bláznivá? Protože si v ní zahrála osvědčená komická dvojice Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Ve filmu mají za úkol převzít od Japonců cenu za nejlepší krátkometrážní skeč. Jenomže nic není tak snadné, jak se může na první pohled zdát.

Ve snímku se totiž objeví superholograf. Jde o nejnovější technickou vychytávku země vycházejícího slunce. Jeho vlastnosti jsou unikátní, umí přenést filmové a seriálové postavy do reality a naopak skutečné osoby do filmových a seriálových příběhů. Na zařízení má však spadeno i gang zločinců, čímž se spustí řetězec šílených a humorných situací.

Daň za přepracovanost

Režisér a scénárista Lipský moc dobře věděl, že bez kvalitního hereckého obsazení by byl film úspěšný jen z poloviny. Vždy si tak vybíral jen tu největší hereckou elitu. Také to znamenalo hodiny a hodiny usilovné práce. Lipský prakticky nespal, zdálo se, že pracuje nonstop. To se mu ale nakonec stalo osudným.

Natáčení Velké filmové loupeže již nestihl dokončit. Jednoho dne, zatímco se pilně připravoval na další den, jej postihl infarkt. Zemřel 19. října 1986 v 62 letech. Film pak dotočil režisér Zdeněk Podskalský. Ale jak později přiznali sami herci, práce na filmu se nesla v jiné, vážnější atmosféře. Na place totiž zavládl smutek ze ztráty oblíbeného kolegy.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Oldřich Lipský

Česká televize: Oldřich Lipský - Výročí

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články